kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Zajlik a mezőgazdasági kampány

mg0920Az Agrárpiaci és Vidékfejlesztési Ügynökség február 24-e és május 6-a között fogadja a mezőgazdasági támogatási igényeket. Ahogy az elmúlt években, idén is csak elektronikus módon lehetséges az igények leadása. Tavaly 227,2 millió euró került kifizetésre.

Az idei mezőgazdasági kampány sem tartogat nagy változásokat, az igényeket mindenki leadhatja önállóan a webfelületen, illetve igénybe veheti a mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálat segítségét. Az ügynökség gondoskodik az elektronikai rendszer felhasználóinak úgymond megerősített támogatásáról is, a cél ugyanis a helyesen kitöltött dokumentációk arányának növelése. A meghatározott kampányidőszakon kívül leadott igények – május 31-ig bezárólag lehetséges – esetében az ügynökség az idén is „büntetőkamatot” számol fel, ennek összege pedig a késés munkanapjainak számától függően növekedik.

Nagy változások nem lesznek az idei kampányban, néhány kisebb, illetve parciális jellegű módosítást azonban jó észben tartani. Így például a juh- és kecsketartásban az állatjóléti támogatások igénylői esetében nem lehetséges a késés, ebben az esetben tehát a tényleges végső határidő május 5-e. Az úgynevezett kisparasztgazdaság sémából kilépni óhajtó gazdák az idén csak május 6-ig,  tehát a kampányidőszak végéig jelenthetik be erre vonatkozó igényüket. A 2015 során a környezeti támogatási programba (KOP) belépők tavaly zárták a vállalt ötéves részvételt, de a kötelezettségek teljesítésének hiánya esetén még mindig kérvényezhetik az időszak egyéves meghosszabbítását.

Az ügynökség tavaly 227,2 millió eurót fizetett ki mezőgazdasági támogatások, illetve további 70,3 milliót vidékfejlesztés címén. Az összesen 319,2 millió eurót 85 százalékban az EU, 15 százalékban a szlovén költségvetés biztosította. A gazdák októberben, illetve térségünkben inkább januárban kapták meg a folyószámláikra a pénzt.

Az igények leadása előtt mindenképp célszerű ellenőrizni az úgynevezett GERK-adatok helyességét, illetve szükség esetén időpontot egyeztetni a szaktanácsadó szolgálattal.

 

 

 

MCSi Design