kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Automatizál és leépít az Elektromaterial  

elektromat1020Az elektromos szerelési kellékeket készítő lendvai Elektromaterial részvénytársaság a 2019-es ügyviteli évet a tervekkel összhangban zárta. A termékek értékesítésére is igaz ez – mennyiségben, de a jövedelem szempontjából nem. A versenyképesség javítása érdekében automatizálják a termelést, ami miatt munkaerőfelesleg jelentkezik.

Fijok Branko, az Elektromaterial Rt. igazgatója a megváltozott üzleti és gazdasági körülmények ellenére fejlesztéseket és a termékeladás bővítését tervezi. A termékek skáláját idén is több újjal kívánják szélesíteni. A Modys moduláris készülékek (kapcsolók és aljzatok) szériagyártását kiegészítő termékek előállításával egészítik ki. Az Elektromaterial rendszeres vendége a frankfurti ágazati vásárnak, amire idén új elektronikus kapcsolókkal készülnek.

– A termékeink eladása a 2018-ashoz viszonyítva 6 százalékos növekedést mutat. A bevétel 7,6 millió eurót tett ki. A cég nyeresége 120 ezer euró volt, ami jelentősen a tervek alatt maradt. Ennek oka a termékskálánk összetétele, hiszen azokon a piacokon növekedett az árucikkeink eladása, ahol kevésbé vagyunk versenyképesek. Ezen termékeink gyártási folyamata azonban még nem automatizált, s ezen változtatni kívánunk – fogalmazott Fijok Branko igazgató. Hozzáfűzte, hogy jövőre 4 százalékos eladásnövekedést terveznek, de a munkaköltségek jelentős növekedése miatt csupán 40 ezer euró nyereséget ütemeztek be. A munkaköltségek növekedésére a legnagyobb mértékben a minimálbérek emelése hatott.

 

 

Az Elektromaterial a termelését tekintve a munkaintenzív cégek közé sorolható, s ezzel arányosak a bérterhelésű költségek is. A vállalatnál az utóbbi öt évben folyamatosan növelték az alkalmazottak számát, így ma a csökkentett munkaképességűek foglalkoztatására létrehozott leányvállalattal együtt az Elektromaterial 180 személyt foglalkoztat.

– A globális piac követelményei és a megváltozott gazdasági körülmények megnehezítették a cég megélhetését, a befektetések, a korszerűsítések, a termelési folyamatok automatizálása elkerülhetetlenné vált. Az intézkedések célja természetesen a költségek csökkentése és a versenyképesség növelése. Nekünk olcsó lengyel, szerb, török és kínai gyártókkal kell. Mindebből kifolyólag sajnos az év második felében munkaerőcsökkentés lesz nálunk – fejti ki Fijok.

A versenyképesség növelésére, a termelési költségek csökkentésére irányul a legújabb beruházásuk is. Az egykori raktárt üzemcsarnokká alakítják át, melyben a moduláris kapcsolók és konnektorok automatizált összeállítása folyik majd. A beruházás értéke 1,5 millió euró, amelyet hosszúlejáratú hitelből finanszíroznak.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben