kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Egyre kedvezőtlenebb gazdasági forgatókönyv

gazd1120A koronavírus-fertőzés ütemes terjedése máris rányomta bélyegét a gazdaságra, de a szakértők szerint a válság igazi arca csak később mutatkozik meg. A cégek április végén és közepén lesznek abban a helyzetben, hogy a konkrét hatásokról tudnak majd beszélni. A jelen helyzetről néhány lendvai vállalatot kérdeztünk.

A termelés nyersanyaggal való ellátása mellett kiszámíthatatlan a dolgozók lebetegedésének és távolmaradásának aránya is, ami szintén lebéníthatja a gyártást, a megrendelések teljesítését. A válság forgatókönyve egyre kedvezőtlenebb, a mélypontot pedig még senki sem láthatja. A kínai koronavírus-járvány eddig a legjobban Németország gazdaságát érinti, Németország pedig a Muravidék legjelentősebb külgazdasági partnere úgy a behozatal, mint a kivitel terén. Ugyanúgy fontos Olaszország, elsősorban a behozatali oldalon (termelési nyersanyag, élelmiszer).

gazd nafta1120Franko Drago, a lendvai Nafta Strojna igazgatója elmondta, hogy a cégben következetesen betartják az országos egészségügyi utasításokat, függetlenül attól, milyen következményei lesznek ennek a vállalat számára. „A cégünk ezzel a héttel határozatlan időre berekesztette a hazai megrendelésekre már elindított munkálatokat és projekteket. A termelés a vállalat székhelyén kisszámú megrendelőnk számára nagyon szűkített terjedelemben folyik. A szomszédos országokkal a határokat lezárták, ezért a naponta ingázó dolgozóink otthon maradtak. A nemzetközi logisztika szétesett, az anyagbeszerzés és a termékek kiszállítása akadozik. A cég tevékenységéből kifolyólag azon munkatársak száma, akik távmunkát végezhetnek, nagyon kevés. A kollektíva túlnyomó része kényszerpihenőre vonult – nyilatkozta Franko Drago.

Az Artex Kft. és a Linox Kft. már januárban és februárban biztosítani tudta a termeléshez szükséges nyersanyagkészletet, a gyártás így zökkenőmentesen folyik.

gazd artex1120– Mivel érzékeltük a bizonytalan helyzetet, igyekeztünk bizonyos megrendeléseket már idő előtt befejezni. Fontos beszállítónk Olaszország, ahonnan a beszerzés most igen körülményes, illetve szinte leállt. A cégünknél, ha a dolgok nem változnak, legalább még egy hónapig probléma nélkül dolgozhatunk. Ennek ellenére a termelést átszerveztük, két váltást vezettünk be, amivel megelőzzük a nagyobb csoportok érintkezését, s ezzel a fertőzés terjesztését – mondta Bensa Mitja igazgató. A két váltás között félórás szünet van a helyiségek kiszellőztetésére, a cégnél minden nap alapos tisztítást-fertőtlenítést végeznek, fertőtlenítőket helyeztek el. A dolgozókat gyűlésen értesítették a beállt helyzetről, amit megértéssel fogadtak. – Nincs ügyfélfogadás, sem terepmunka, online dolgozunk. Ha további szigorítások jönnek, természetesen betartjuk ezeket, hiszen első az egészség – mondta még Bensa Mitja.  

gazd daihen1120Tudják tartani a termelés volument a Daihen Varstrojban is úgy a nyersanyag, mint a munkaerő biztosítása szempontjából. A kísérő szakszolgálatok munkatársai pedig már távmunkát végeznek. Nincs ügyfélfogadás, sem terepmunka. A koronavírus-fertőzés terjesztésének megelőzésére a cég bejáratánál csengőt helyeztek el, majd bemondó irányítja az ügyfelet egy elkülönített helyiségbe, ahol a megbeszélt személlyel találkozhat. – A Daihen Varstrojban a munka biztonságos végzése minden lehetséges intézkedést alkalmazunk – mondta röviden Vnuk Matjaž igazgató.

 

Derékba tört a turizmus

A múlt héttől zárva tartanak a szállodák, gyógyfürdők, vendéglők, kávézók, fodrászatok… A Sava Turizem sajtószolgálatánál megtudtuk, hogy a Muravidéken főleg az osztrák vendégek mondták vissza foglalásaikat, illetve halasztották ezt nyárra. Márciusra és áprilisra a turisztikai csomagokat is lemondták, a tavalyihoz képest már most 30 százalékos visszaesést könyvelnek el. A helyzet bizonytalan, elnémultak a telefonok, leállt a szállítás, az emberek nem utaznak. De például a dobronaki trópusi kert, valamint az Expano Muraszombatban a hét elején még látogatható volt. A szállodák helyzetkezelési intézkedései készülőben vannak. Egyelőre a dolgozókat hazaküldik, de figyelnek a többi költség lehetséges csökkentésére is. A kormány már egymilliárd eurót jóváhagyott a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére.

gazd cuk1120– Egy nagyon jó idény elé néztünk, szinte év végéig szóltak a foglalások – mondta lapunknak Cuk Somi Éva, a Lendva-hegyi Cuk Borház vezetője. – Rögtön a tavaszi indulást követően azonban mindössze három napig voltunk nyitva, s a törés már be is következett. Borházunkban április 1-ig minden foglalást visszamondtak, a céges csoportos látogatásokat pedig júniusig terjedően is. Ebből a megfontolásból a borházat ideiglenesen bezártuk, nyilván megelőzési, illetve gazdálkodási szempontból is. De ha üres a ház, akkor is adottak a költségek, a munkabérek, bevétel pedig nincs. Ez nem a mi évünk lesz, mi a turizmusban nagyon ráfizettünk, bizonytalan, mikor tudjuk a kiesést behozni. Bízunk benne, hogy a kormány látja, milyen nehézségekbe került a szektor, s a következményeket igyekszik majd enyhíteni – mondta Cuk Somi Éva.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben