kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Az agrárium „koronacsomagja”

agrar15201A szlovén mezőgazdaságban, növénytermesztésben, állattenyésztésben is nagy károkat okoz a koronavírus, amelynek hatását fokozta a tavaszi fagy, illetve az egyre nagyobb gondot okozó aszály is. A kormány eddig meghozott intézkedéseit az alábbiakban gyűjtöttük össze.

A szlovén parasztgazdaságok a bevételek legalább 20 százalékos csökkenése esetében még az úgynevezett első, már elfogadott koronatörvény értelmében pénzügyi kiegészítésre jogosultak, amelyet a járvány hivatalos befejezése utáni három hónapban tudnak még lehívni.

A kiegészítést átalányként kapják kézhez majd a gazdák, ezt a művelt terület nagysága, illetve az állatállomány száma alapján számítják ki. A kiegészítő mezőgazdasági tevékenységek esetében az átalányt az előző évi jövedelem átlaga határozza majd meg. A kormány felajánlotta a gazdáknak az úgynevezett havi alapjövedelem kifizetését is, amennyiben a jövedelmük márciusban legalább 25, áprilisban, illetve májusban pedig legalább 50 százalékkal csökkent februárhoz képest. Az alapjövedelem értéke márciusra 350, míg áprilisra és májusra 700 euró. Természetesen minden gazdálkodónak el kell döntenie, hogy az átalány-kiegészítés, vagy az alapjövedelem mellett dönt, mindkettő ugyanis senkinek sem járhat. Ahogy a különböző önfoglalkoztatottakat, úgy a parasztgazdákat is mentesítik a szociális illetékek megfizetésétől áprilisban és májusban, majd kérhetik az említett illetékek megfizetésének elodázását, illetve mentesülnek az adóelőleg megfizetésétől is. A koronavírussal fertőzött, beteg gazdálkodók pénzügyi segítségben részesülnek, amely nem lehet nagyobb a minimálbér 80 százalékánál, a megbetegedett gazda helyett pedig egy ideiglenes ügyintéző folytatja a munkát, akinek a bérét, egyéb költségeit az állam fedezi.

agrar15202Segítségnek tekinthető az illetékes törvény azon passzusa is, amely szerint 50 százalékkal csökken 2020-ban a kataszteri adóalap, illetve az is, hogy a különböző közintézetek az eddigi 20 százalék helyett legalább 50 százalékban a hazai termelőktől lesznek kötelesek beszerezni az élelmiszereket. A leginkább a marhahús és a tej területén megjelenő feleslegekről is gondoskodott a kormány, ugyanis 28 millió euró értékben megnövelte az állami árutartalékokat ezen a téren. A gazdálkodók április 15-től a megszokott módon regisztrálhatják mezőgazdasági gépeiket, illetve a mezőgazdasági járművek műszaki vizsgáztatása is lehetséges ettől a dátumtól.

Inkább a jövő hónapokat határozhatja meg a még elfogadás előtt lévő második „koronatörvény”, amely inkább a likviditási gondokat próbálja majd megoldani, többek között a mezőgazdaságban is. A tervek szerint segíteni szeretnének a gazdálkodókat a nagy tavaszi beszerzésekben (vetőmag, műtrágya…), illetve ösztönözni szeretnék a beruházásokat azokon a területeken, ahol az eddigi járványos időszakban kiderült, hogy akár hiányok is keletkezhetnek a piacon, így komoly egyszerűsítések várhatók az eddig igencsak bonyolult üvegházi, fóliás termesztés engedélyeztetése terén is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben