kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Még kitartanak – Nincs teljes leállás és tömeges elbocsájtás

cim vall1720Lendván a járványhelyzet miatt egy cég sem állt le teljesen és nem következtek be tömeges elbocsájtások sem. A vállalatok kisebb kapacitással üzemelnek, az aktív munkaerő számát a dolgozók várásra irányításával csökkentették. Több esetben azonban igencsak visszaestek a megrendelések és egyre jobban mutatkozik mérsékelt árak mellett a friss forgótőke hiánya is.

A koronavírus-járvány kitörése óta is tovább működnek mindazon cégek Lendván, amelyekre nem vonatkozott az állami kényszerleállási rendelet. A március 13-át követő első két hétben csak néhány cégnél volt leállás, utána az új helyzethez való alkalmazkodva, karcsúsított termeléssel és foglalkoztatással mind újraindították a gépeket. A cégek felelősségteljesen betartották a Közegészségügyi Nemzeti Intézet (NIJZ) járványmegelőzési feltételeit, ami a munkafolyamatok nagymértékű átszervezését követelte meg. Eddig a lendvai cégeknél csupán egyetlen koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel.  

A vírus gazdasági hatásai majd csak most kezdenek mutatkozni – véli a reálszektorban néhány lendvai cég igazgatója. Az Elektromaterialban a 160 foglalkoztatott egynegyede váráson van, hiszen a termékmegrendelés 80 százalékkal visszaesett. A nagyobb szaküzletek idehaza és külföldön – kivéve Németországot – zárva tartanak, teljesen bezárt Szerbia és Észak-Macedónia piaca is. A lámpagyártás leállt, a kapcsolók és aljzatok kerülnek csak a piacra.

– Úgy gondolom, az államnak következő lépésként okvetlenül a cégek likviditásán kell segíteni forgótőkével, mérsékelt feltételek és ár mellett.  Az újraindulásnál, a pénzügyi nehézségek áthidalásánál pénzre lesz szükség, ennek kezelése meghatározó lesz az adott cég további fejlődésében – mondta Fijok Branko, az Elektromaterial igazgatója.

Az Artex Kft.-ben a járványidőszak másfél hónapjában nagyobb megrázkódtatást nem tapasztaltak, munkaerőt sem irányítottak várásra. A megrendelés-kieséseket szükség esetén ők is a többletórák, a szabadságok kihasználásával oldják meg.

– Sikerült úgy alapanyagot beszerezni és úgy megszervezni a munkát, hogy a vállalt megrendeléseket teljesíteni tudjuk, májusig foglaltak vagyunk. Hosszabb kiesés miatt esetén már más helyzetbe kerülünk. Egyelőre még nem folyamodtunk az államhoz segítségért – fogalmazott Bensa Mitja, az Artex Kft. igazgatója.

A Nafta Strojna cég március közepén megszüntette a termelést, a dolgozók kényszerszabadságra vonultak, azonban áprilisban a foglalkoztatottak 10–20 százalékával újra termelni kezdtek. A termelési kapacitást fokozatosan növelik.

– Gond lesz, ha a beruházási berendezések megrendelései csökkennek, ami várható, hiszen alacsonyabb befektetési trend észlelhető. Még legalább egy évig bizonytalan helyzetre számíthatunk: lesznek-e megrendelők, lesznek-e beruházások, fizetnek-e a vevőink. A túlélésünk ettől függ – mondta Franko Drago igazgató.

A VIRS Kft. is csökkentett mértékben termel, a terepen is csak a legfontosabb feladatokat látják el.

– Az utóbbi hét némi megnyugvást hozott, így már többen vagyunk a cégben. A termelésünk egészét a különleges megrendelések határozzák meg, az ügyfelekkel való kapcsolat tehát igen fontos, ami most a járvány miatt csorbul. Mi a nagyiparnak dolgozunk, ahol – az autóipart kivéve – jó irányba haladnak a dolgok. Az őszig terjedő szerződések teljesítése nem kérdéses. Hasonlóan, mint a többi cég, mi is élünk az intervenciós intézkedések adta lehetőségekkel. Mi is elszámoljuk a kilenc eurós napi válságpótlékot. A cég forgalmán a körülmények nyomot hagynak, de egyelőre likviditási gondjaink nincsenek, hosszú távon azonban ez biztos nem lesz tartható. Sehol sem, nem csak nálunk – mondta Puklavec Aleš, a VIRS Kft. prokuristája.

Ideiglenesen részben leállt a termelés a Daihen Varstrojban is, de a beruházási osztályon folytatódik a munka. A dolgozókat várásra irányítottak, de egy részük már újra aktív munkaviszonyba állhatott.

 

 

 

Teljes kapacitással dolgoznak

A kész fürdőszobafülkéket gyártó lendvai Varis Kft. azon ritka vállalatok közé tartozik a szélesebb térségben is, mely a koronavírus-járvány alatt is teljes mértékben tudta folytatni munkáját. Nem csökkent a termelés, teljes felállásban dolgoznak a cégnél és a külföldön felvett munkákon is.

– Természetesen megtettünk mindent, hogy megőrizzük nem csak a dolgozóink, hanem a családjuk egészségét is, így a Varis fertőtlenítőszert és mosható szájmaszkot biztosított számukra is. A NIJZ feltételeivel összhangban jártunk el, de az átszervezés nem kevés munkát és logisztikát igényel. A feladatokat válságcsoportunk sikeresen megoldotta, s kidolgozta a forgatókönyvet, miként kell eljárni a dolgozók megfertőződése esetén, a külföldön dolgozók esetében is, mivel szinte minden országban más-más járványmegelőző intézkedések hatályosak. Egyre többet dolgozunk Svájc és Ausztria piacán, amivel csökkentettük a német piactól való függőséget – mondta Sobočan Sabina, a Varis Kft. igazgatója.

A Varis 250 dolgozójából senkit sem irányítottak várásra, sőt törekedniük kell a munkaerő optimális beosztására, hogy a leszerződött munkákat teljesíteni tudják úgy a késztermékek – fürdőszobafülkék – gyártásában, mint beépítésében. A külföldi piacon leállás nélkül folytatódnak azok az építőipari projektek, amelyekben a Varis is részt vesz és szerződéses kötelezettség köti őket.

– Teljes létszámmál dolgozunk, az 56 horvátországi és 6 magyarországi dolgozónknak nem volt gondja a munkába jövetellel. Minden külföldi napi ingázónknak munkavállalói igazolást adtunk ki, ami elegendő a zökkenőmentes belépéshez Szlovéniába – fejtette ki Sobočan Sabina.

 

 

Enyhültek a korlátozások

Másfél hónap után a kormány enyhített a gazdasági korlátozások területén. Április 20-ával újra kinyithattak a szerelőműhelyek, a gumicserét végző cégek, az autómosók, a technikai, bútor-, építőipari üzletek, az autó- és kerékpáros szakkereskedések, a vegytisztítók és a műszaki cikkek szervizei, elindulhattak a kertészeti szolgáltatások, az építőipari munkálatok, az áru- és ételátvétel az üzlet/vendéglő külső területén – minden tevékenység természetesen az előírt biztonsági intézkedések, a távolság betartásával folyhat. Nyitnak a bankok és a biztosítótársaságok is.  

Május 4-ével pedig tovább enyhülnek a gazdasági korlátozások, így ismét nyithatnak a kisebb, 400 négyzetméter alatti boltok – a bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak. Május 4-étől újra indulnak a fodrászatok és a kozmetikai szalonok, valamint a kisállatkozmetikai szalonok is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben