kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Visszalépett a Nafta Petrochem vásárlója

nafpet1820– Semmi előjel, üzleti történés nem utalt arra, hogy a Technobell céggel kötött eladási szerződés meghiúsulna, főleg azok után, hogy befizették az előleget és több látogatást tettek Lendván. A döntés, hogy visszalépnek a szerződéstől, egyik napról a másikra, magyarázat nélkül történt – nyilatkozta lapunknak Zorec Silvo, a Nafta Petrochem csődgondnoka.

A csődbejutott Nafta Petrochem eladásáról szóló üzlet 2019. december 23-án a Technobellel megkötött szerződéssel látszott véglegessé válni. A szerződés tárgya a lendvai petrolkémiai létesítmény ingatlanja – telek, épületek, vezetékek tartályok –, ingóvagyona és az Ipari Szolgáltatások (Industrijske storitve) cégben lévő 51 százalékos részesedés volt. Az üzlet lebonyolításáról a bíróság február 19-én adott ki határozatot. A tervezett befektetések komolyságára utalt az is, hogy a Technobell azon kívül, hogy 150 ezer euró előleget befizetett, létrehozta Lendván a Technobell Vegyszergyártás nevű leányvállalatot. A hárommillió eurós vételárral pedig egyetértett a hitelezők többsége is. A Technobell igazgatója, Suzana Bolčič Agostini januárban nem kívánt részletesen nyilatkozni lapunknak a lendvai tervekről, bár köztudott volt, hogy a termelés újraindításában gondolkodtak, amihez a Nafta Petrochem egykori dolgozói köréből már próbáltak munkaerőt találni. A cég nyilatkozata szerint a mostani döntésüket üzleti okok indokolták.

– A visszalépésről a Nafta Petrochem csődgondnoka, Zorec Silvo értesített – nyilatkozta Magyar Janez, Lendva Község polgármestere. – Igyekeztünk segíteni abban, hogy a céget egy hazai stratégiai vállalat vegye át, hogy az embereknek legyen munkájuk. Magam is részt vettem a gazdasági minisztériumban folytatott megbeszéléseken a Technobell Lendvára érkezéséről. A visszalépés meglepett, mert minden normálisan, zökkenőmentesen zajlott. Úgy látszott, komoly vevőnk van – tette hozzá a polgármester.  

A csődgondnok még nem döntött, milyen lépéseket tesz az ügyben, ehhez a hitelezőkkel is tárgyalnia kell. Valószínű, hogy a Nafta Petrochem eladásával újból kell és lehet majd próbálkozni, de a tevékenység újraindításában egy lehetőség kútba esett.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben