kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Az árpa jó, a búza átlag alatti minőségű

arat27201Az árpa és a repce aratása nagyjából befejeződött, a búzaföldek azonban még várják a kombájnokat. A tavaszi aszályt valószínűleg a búza sínyli meg leginkább, míg az árpa viszonylag jó eredményeket mutatott. 

Az árpa, amely a búza egyre rosszabb felvásárlási feltételei miatt az utóbbi években egyre nagyobb területen kerül vetésre, az idén jó termést hozott mind minőségileg, mind mennyiségileg. A termésátlagok azonban itt is igencsak nagy intervallumban mozognak, a kötöttebb talajokon magasabbak voltak, hektáronként akár 10 tonnát is kitettek, míg a lazább, homokosabb talajokon inkább ennek a fele, a hektáronkénti 5 tonna volt jellemző. A lazább talajokon ugyanis az árpa esetében is megmutatkozott a csapadékhiány. Az ár a felvásárlótól függően alakult, körülbelül 120 eurót adtak az árpa tonnájáért, ami egyébként 15 euróval kevesebb, mint tavaly. Az árpa betakarításával párhuzamosan nagyjából már elvégezték a repce betakarítását is, ennek tonnájáért 320 eurót fizetnek. A repce jobban megsínylette a tavaszi aszályt, így a lazább talajokon sajnos még a hektáronkénti 1 tonnát sem érte el a hozam, de a kötöttebb talajokon sem sokkal jobb az eredmény.       

arat27202Sajnos a búzatermés az árpával szemben teljesen más képet mutat, valószínűsíthető, hogy az idei termés akár 30 százalékkal is kisebb lesz a tavalyihoz képest, és igen kérdéses a minőség is. A terméscsökkenés oka leginkább az év első öt hónapjának csapadékhiányában keresendő, a Muravidéken például a sokéves átlag egyharmada öntözte csak a szántőföldeket. Megszokott módon a felvásárlási árakról sem lehet még pontosabbat tudni, a gabonalánc szereplői ugyanis „a hagyományokhoz híven” idén sem tudtak megállapodni a felvásárlás feltételeiről. A termelők érdekképviseletei néhány hete a tavalyi árnál tíz százalékkal többet szerettek volna elérni, jelenleg a tavalyi árakat és feltételeket szeretnék, de a malomipar ezt sem fogadja el, leginkább kivár, és saját érdekeinek megfelelően a nagy európai termelőknél kialakult árak kialakulását várja. Tavaly a kenyérgabona legjobb, prémium minőségéért, amely legalább 15 százalék fehérjét tartalmaz, 185 eurót fizettek tonnánként. Az „A” minőségű búzáért 175, míg a „B1” és a „B2” minőségért különböző minőségi intervallumokban az első esetében 155 és 165 eurót, míg a másik esetében 150 és 155 eurót. A „C” minőségű, vagyis takarmánybúza ára 140 euró volt. Valószínűsíthető, hogy a szlovén felvásárlók idén ennyit nem lesznek hajlandóak fizetni, de mindez pénteken, illetve a jövő hét elején dől el, akkor ugyanis újra összeülnek a gabonalánc résztvevői.

 

 

MCSi Design