kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Indonéz érdeklődés a fürdőszobakabinok iránt

varis2216A Varis két képviselője részt vett a dzsakartai építőipari nagyvásáron, Indonézia ugyanis érdeklődést mutat a kész fürdőszobakabinok iránt. A Varis termelési kapacitásai már most is két műszakban foglaltak, 4.770 fürdőszobakabinra már leszerződtek. Még nyáron nagyobb beruházásba kezdenek.
Sobočan Sabina, a Varis Rt. igazgatójának idejét most legjobban a termelés megszervezése köti le, hogy a növekedést határidőben, költségekben, minőségben és személyzetben kellőképpen követni tudják.
– Ezek a kötelezettségek és feladatok komoly erőfeszítéseket követelnek, de elégedettséget is jelentenek, sokkal jobb, mintha megrendeléshiány miatt kellene megoldásokat keresnünk. Úgy tűnik, hogy az idei rekordév lesz, a leszerződött kész fürdőszobakabinok száma 4.770, ami 1.770-nel több, mint amennyi az éves termelési tervünkben szerepel, illetve kettőezerrel több, mint amennyi az eddigi rekordévünkben volt. Ilyen időszakunk még nem volt soha – mondja Sobočan Sabina. A megnövekedett megrendelések miatt ez év január 1-jétől kétműszakos termelést indítottak be, 26 fővel növelték a foglalkoztatottak számát, így most 215 dolgozójuk van, közülük 147-et alkalmaznak nem meghatározott időre. A cég 20 bedolgozóval is együttműködik, de még mindig hiányuk van csempézőkből, szobafestőkből, kőművesekből, hegesztőkből, lakatosokból és szerelőkből. A cégnél a bruttó fizetés (2016 január – április) 1.430 euró, ami 20 százalékkal magasabb az ágazatinál és valamivel alacsonyabb az országosnál. Idén növelték a foglalkoztatottak indulóbérét 3,1 százalékkal, és kétfajta ösztönzőrendszert vezettek be, amivel szeretnék megakadályozni a fluktuációt. Minimálbért csak három dolgozó kapott, s ahogy tavaly, már az idén is kifizették a nyaralási pótlékot ezer, illetve 850 euró összegben. A cég folyamatosan törleszti a kötelezettségeit, fizetőképes, amit a legjobban az AAA bonitási osztályba való besorolása bizonyít.
– Cégünk a termékeinek 93 százalékát külföldi piacokon értékesíti, a legnagyobb, 77 százalékos arányban Németországban, ahol a piaci részesedésünk 14 százalék. Ott a Varis Fertigbader Gmbh leányvállalatot is működtetjük, és két képviselőnk van. De jelen vagyunk Ausztriában, Magyarországon, Horvátországban és Dániában is, illetve kisebb részben idehaza. Németországban emelkedő trendet mutató építkezési ciklus lesz várhatóan még két év múlva is, hiszen a migránshelyzet megoldására otthonok építését tervezik. Itt már teljesen természetes, hogy az épületekbe kész fürdőszobafülkéket építenek be. Ezekben az esetekben értelemszerűen nagyobb lakóépületekről, szállodákról van szó, hiszen időt és költséget takarítanak meg. Vannak beruházók, akik kimondottan csak velünk kívánnak dolgozni, ami nekünk nagy elismerés a díjak mellett; ilyen az Aranyjel, a Red Dot elismerés, a kamarai elismerés a könnyű betonért, a milánói Expón a részvétel – sorolja az igazgató.
A Varis Rt. ismét új kihívással néz szembe, hiszen érdeklődés jelentkezett kész fürdőszobafülkéi iránt Indonéziában, ahol a cég két képviselője részt vett a dzsakartai építőipari vásáron. A Varis két fülkét már elszállíttatott Indonéziába, az üzleti partnerek pedig – tekintettel a nagy távolságra, a fülke tengeri szállítása Koperből ugyanis egy hónapig tartott – lehetőséget keresnek a Varis szakmai tudásának a piachoz közeli áthelyezésére.
– Mindenképpen kihívás a távoli, más földrészeken lévő piacok meghódítása, de számolni kell a szállítási költségekkel. Ezért a tudás kihelyezése és ennek alapján ott a termelés beindítása ésszerű megoldást jelenthet – mondja Sobočan Sabina, és hozzáteszi, hogy egyre jelentősebb a horvát piac is, ahol nem egy kiemelt szállodalánc részére gyártanak fürdőszobafülkéket.
A Varis Rt. már valósított meg beruházást a muravidéki intervenciós törvény intézkedései alapján is, ennek segítségével építették ki az üzem betonkeverőjét. Idén újra próbálkoznak, a törvény legutóbbi kiírására pályáztak, hiszen a cégnél a helyszűkét kell megoldaniuk.
– Az év második felében szeretnénk elindítani a mintegy kétmillió euró értékű beruházásunkat. Az üzemhelyiség bővítését végeznénk el és bemutatótermet szeretnénk kialakítani – teszi hozzá. A Varis a tavalyi évet eredményesen, 11,2 millió eurós bevétellel és 600 ezer tiszta nyereséggel zárta.
MCSi Design