kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Vezetőcsere várható az agrárkamara élén

agrarkam40201A szlovén agrárkamara új vezetője minden jel szerint – több mint 70 százalékos támogatottsággal – a szlovén politikum egyik korábbi „nagy játékosa”, Marjan Podobnik lesz. A választásokat igencsak alacsony részvétel jellemezte.

A múlt héten lezajlott agrárkamarai választások nem hivatalos eredményei szerint a természetes személyek között – a kamarai választások két szinten zajlanak, választanak ugyanis a kötelező tagsággal rendelkező természetes személyek és a jogi személyek is – a Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza érte el a legjobb eredményt, így a kamara központi tanácsában a 41 helyből 15-öt megszerzett. Választások zajlottak az agrárkamara területi egységeinek tanácsaiba is, de a központi tanács vezeti ténylegesen a kamarát, ebből kerül kiválasztásra a kamara elnöke, két alelnöke, az igazgatói és ellenőrzőtanács tagjai, valamint egyéb tisztségviselői is. A természetes személyek között a 41 tanácsi helyre összesen 14 lista 278 jelöltje indult, míg a 13, a jogi személyeknek fenntartott helyért 46 jelölt szállt harcba.

agrarkam40202A természetes személyeknek fenntartott 40 tanácsi helyből 15-öt szerzett a „Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza”, hat helyet nyert a „Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje pri SDS” és a „Društvo slovenski kmet”, míg öt helyet a „Kmečka lista - Društvo za kmetijstvo in razvoj podeželja”. Három mandátumot nyert a „Društvo članov sindikata kmetov”, míg egy-egy mandátummal rendelkezik majd a „Lista zadružnikov - društvo za razvoj zadružništva in kmetijstvo”, a „Kmečko društvo Nova Slovenija”, a „Govedorejsko društvo Dobrepolje-Struga, Ribnica, Velike Lašče”, a „Lista Janeza Erjavca” a „Lista Dejana Kuharja” és végül a „Zveza govedorejcev Pomurja”. Az eddigi eredmények alapján a természetes személyek között egyértelműen a Katolikus Egyház nyerte a legtöbb mandátumot.

Az SLS (Szlovén Néppárt) elnöke, Marjan Podobnik a Maribori Plébánia keretében került kiválasztásra, és minden jel szerint a tanácstagok több mint 70 százalékának támogatottságát élvezi, így valószínűsíthetően az agrárkamara új elnökévé választják. Első nyilatkozataiban kifejtette, minden listát be szeretne vonni a munkába, véleménye szerint ugyanis csak közös munkával teremthetnek jobb jövőt a szlovén mezőgazdaságnak, a parasztgazdáknak és az egész vidéknek. Véleménye szerint prioritást élvez majd az „igazságos” felvásárlási árak kialakítása, az élelmiszerláncon belüli igazságos viszonyok kialakítása, a kisebb termelők esetében az adókasszák megszüntetése, az állami földterületek hosszú távú bérbeadása szlovén gazdáknak, valamint az ágazat minden további megadóztatásának a kerülése.  

A választási részvétel, habár valamivel jobb volt, mint a korábbi választásokon, de ezúttal is katasztrofálisnak nevezhető: a természetes személyeknél ugyanis ez 8,63 százalékot, míg a jogi személyek esetében 41,71 százalékot tett ki. Ez szépen mutatja, hogy különösen a természetes személyek elvesztették a bizalmukat az agrárkamarában, az új vezetőségre tehát nehéz munka vár.

Ahogy említettük, választások zajlottak a kamara területi egyégének tanácsaiba is. A muraszombati egység eredményei némileg eltérnek a központi tanács eredményeitől, de mégis tükrözik ezeket. Így a 11 fős tanácsban a „Lista Dejana Kuharja” és a „Zveza govedorejcev Pomurja” kettő-kettő mandátumot szerzett a muraszombati tanácsba Danilo Meolic és Dejan Kuhar, illetve Drago Cetl és Andrej Horvat személyében. A „Kmečko društvo Nova Slovenija” Viktor Časar, a „Društvo slovenski kmet” Dejan Jakob, a „Slovenska zveza prašičerejcev” Alojz Varga, a „Društvo SKZ – Slobenska kmečka zveza” Franc Štuhec, a „Društvo članov sindikata kmetov” Franc Kučan, míg a Kmečka lista – Društvo za kmetijstvo in razvoj podeželja” Sašo Peček tanácstagokat juttatta a területi egység tanácsába. Az említett természetes személyek mellett a területi egység tanácsában a jogi személyeket Dejan Horvat képviseli.  

A központi kamarai tanács először várhatóan október végén ül össze.

 

 

MCSi Design