kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

„Nehéz már viselni a zárás-nyitást”

simona0221Fideršek Simona lendvai kozmetikus 32 éves pályafutása után olyan időszakot élt meg, amilyenre semmiképp nem számított. A vállalkozását – mint sok más vállalkozót – természetesen igencsak kedvezőtlenül érintette a járványhelyzet, de ráadásul a Lipa szálloda – ahol szalont működtetett – is új tulajdonost kapott és teljes felújításba kezdett. Pozitívum volt számára, hogy nemzetiségi gazdaságfejlesztési támogatást nyert új fejlesztésekre, de ezek használatára is igen korlátozottak a lehetőségek.

A járvány miatt komoly károkat szenvednek a kisiparosok és a kisvállalkozók, hiszen a kicsinységük miatt sérülékenyebbek, mint a nagyvállalatok. Fideršek Simona kozmetikus, lendvai vállalkozó is egy furcsa, több váratlan nehézséget hozó időszakot élt meg.

Huszonhat év után a lendvai kozmetikusnak ki kellett költöznie a Lipa szállodában bérelt szalonjából, hiszen az új tulajdonos teljes felújítást tervezett be, ehhez jött tavasztól a koronavírus-járvány, melynek következtében leállították többek közt a fodrászok és a kozmetikusok tevékenységét is.

– A kormány Covid-intézkedései értelmében a májusi ünnepek után újra elkezdhettem volna dolgozni, de akkorra meg már a Lipa szálloda zárt be. Akkor kérelemmel fordultam a szálloda vezetőségéhez, hogy folytathassam a tevékenységemet az egyik apartmanházban, de ez a terv sem jött össze. Július 3-án aztán, két hónap kiesés után újra a hotelben kezdhettem dolgozni. Amikor pedig a felújítás miatt ismét bezárt a szálloda, akkor kiköltöztem, és október 19-én új helyszínen, Lendva központjában találtam helyiséget, ahol szalont nyitottam. Örültem, hogy a sok gond és stressz után mégiscsak sikerült megoldani a helyzetet, de nyolc nap után a járvány miatt ismét be kellett zárnom – mondta Fideršek Simona a január 9-ei újbóli nyitáskor.

 

 

– Pedig szép terveket szövögettem, a megvalósításuk is már folyamatban volt – mondta Simona, aki a tervei megvalósításához augusztusban 20 ezer euró támogatást nyert az MMÖNK-nál meghirdetett szlovén gazdaságfejlesztési pályázaton. A pénzt a legkorszerűbb kozmetikai berendezések, műszerek, fertőtlenítők vásárlására fordította.

– A célom az volt, hogy az ügyfeleimnek a legújabb és legjobb szolgáltatásokat biztosítsam, valami olyat is, amit még a Muravidéken senki. Sikerült is a fejlesztés, de a jelenlegi helyzet miatt nem lehetett ezt a lehetőséget kihasználni. Nagyon szeretem a munkámat, mint a gyerek, úgy örülök, ha dolgozhatok. A fejlesztést a támogatáson kívül saját forrásból és banki kölcsönnel oldottam meg. A Covid-intézkedések súlyosan érintik a vállalkozókat, köztük a fodrászokat, kozmetikusokat. A logikusnak és életszerűnek nem tűnő korlátozó intézkedések azonban már kiszívják az erőmet és az energiámat, nehéz elviselni a bizonytalanságot. Az anyagi vonzatát nem is boncolgatom, mert elkeseredek. Vannak országos intézkedések a vállalkozók megsegítésére, de ezek nem elegendők a nyugodt jövőhöz. Nagy erőfeszítéseket kell hozni és több lehetőséget is kell kapnunk ahhoz, hogy a jövőben el tudjuk érni akár csak a korábbi szintet. A munkatársam váráson van, s kérdés, hogy lesz-e lehetőségem újból foglalkoztatni őt – mondta a vállalkozó.

Amikor dolgozhattak, a kozmetikusok is védőfelszerelésben végezhették a munkájukat, rengeteg egyszer használatos eszközt – papucs, ruha, huzatok, fertőtlenítők – kellett beszerezniük. Simona műanyag arcvédő pajzsban és maszkban dolgozik, a kesztyű, a maszk és a sterilizátor is természetes kellék. A körülményeket az egészségügyi felügyelő ellenőrzi, aki már végzett is ellenőrzést Simona új szalonjában.

– Jelenleg csak medicin pedikűrt végezhetünk. Szépítkezés céljából egyébként is nagyon kevesen kerestek a tavalyi nehéz időszakban. Őszintén: amikor karácsony tájékán, nyolc nap nyitva tartás után ismét be kellett zárnunk, azt hittem, nem élem túl. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy a kozmetikai szalonokat a hatóság gócpontokként kezeli – mondja a lendvai vállalkozó. A befektetési és a havi költségek mellett a hitelt és a bérleti díjat is törleszteni kell. Még ha haladékkal is, de egyszer teljesíteni kell ezeket. A kereseti lehetőség azonban korlátozott.

– Örültem a beszerzett újdonságoknak, amik után nagy is volt az érdeklődés, a Muravidéken túlról is. Mivel az új műszereket vissza nem térítendő eszközökből vásároltam, kedvező árakat szabhattam meg, így viszonozva a kedvező lehetőséget, amiben részesültem – mondja Simona. A fentiek ellenére a lendvai kozmetikus mégis bízik a jobb jövőben, és ha újra kinyit a szálloda, újra ott szeretné működtetni a szalonját.

 

 

MCSi Design