kele
perec1
garas1
63. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2019. 11. 14.
kiscim4619
 

eras4619A Lendvai Kétnyelvű Középiskola hat végzős gépész és vegyész diákja Bačič Lučka projektfelelőssel az Erasmus+ program keretében három hétig a portugáliai Braga városában volt gyakorlati munkán. Hazatértük után tapasztalataikról, élményeikről nekünk is beszámoltak.

Bővebben...

goncz46190Három hónappal a Muravidék délszláv megszállását követően rendkívül feszült volt a helyzet az új határ mindkét oldalán. A jugoszlávok 1919 novemberének elején a legszigorúbb határzárlatot rendelték el, a formálisan még ideiglenesnek számító demarkációs vonalon a források szerint senkit nem engedtek át, még a közelébe menni is tilos volt. Emellett akkoriban a Tanácsköztársaság idején (1919 márciusától augusztusáig) szerepet vállaló kommunista aktivistákra mindkét oldalon erőteljesen vadásztak, ami a hiányos információkkal rendelkező lakosság bizonyos részére nézve úgyszintén kellemetlen hatással volt. Mindezek mellett propagandaháború is dúlt a két ország között. A belgrádi kormány rendszerint azért neheztelt a békekonferencia illetékeseinél, mert szerintük a magyarok azt híresztelték, hogy a jugoszlávok hamarosan elhagyják a Muravidéket. A békekonferencián tevékenykedő jugoszláv küldöttség ezért november 22-én arra kérte Clemenceaut, szólítsa fel a pesti kormányt, hogy alaptalan híresztelésekkel ne borzolják az érintett lakosság életét.

Bővebben...

ruhatesz45191A kötény azon ritka viseleti darabok egyike, amelyet a viselettörténet a köznép köréből a nemesek közé felemelkedő öltözetelemként tart számon. A kötényt eredendően ugyanis azok a férfiak és nők viselték, akik valamilyen piszkos munkát végeztek, például a kovácsok, a vargák, a kádárok.

Bővebben...

mezga45191November 15-e és 17-e között hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet Magyarországon, melyen – több mint 110 helyszínen – az idén ötven éves Mézga család megalkotója és a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenije, a 85 éve született Nepp József emléke előtt tisztelegnek, aki a sorozat munkálataiban rendezőként és íróként is részt vett.

Bővebben...

lama4519Arra a kérdésre, hogyan sikerült egy tibeti lámát meghívni Szombathelyre, az Őrségbe és Völgyifaluba, azt a választ kaptam, hogy csak akarni és keresni kell. Nem mindennapos esemény, hogy egy lámával ebédelhet az ember, de ilyen is megtörténhet itt a Muravidéken.

Bővebben...

prisoje4419A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtököm mutatták be a Muravidéki Múzeum Prišlo je glás című kiadványsorozatának három kötetét, melyeket az első világháború 100. évfordulója kapcsán készítettek. Ezeket egyenként az elmúlt négy évben egy-egy kiállítás keretében vitték a nagyközönség elé.

Bővebben...

kitelep4419Szombat délelőtt az őrségi Nagyrákos településen az 1950-es évek elején történt hortobágyi kitelepítésre emlékeztek a helyiek. A munkatáborokba hurcoltak emlékére emlékművet avattak, amely a falut átszelő Szala-patak mentén, a település központjában kapott helyet. Az emlékművön a kitelepítettek teljes névsora olvasható.

Bővebben...

orban sarec4419Hétfőn Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívására hivatalos látogatást tett Budapesten Marjan Šarec szlovén miniszterelnök. Közösen megállapították, nagyon jók a magyar–szlovén kapcsolatok, különösen a gazdaság és a turizmus területén. A találkozón szó esett a két nemzeti kisebbségről, illetve a határmenti térség közös fejlesztéséről is.

Bővebben...

zsebok4319Az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezve mutatták be múlt csütörtökön a lendvai könyvtárban Zsebők Csaba eddig kevésbé ismert, az egyik internetes portálon folytatásokban megjelent, Tiszta szívvel 1956-ban című könyvét.

Bővebben...

bekekerek4319Múlt csütörtökön kora délután Földes Gyula főkonzul, Morován Zsolt konzul és Orban Dušan, az MMÖNK alelnöke a Lendvai Főkonzulátuson fogadta Zelei József kerékpáros békenagykövetet, aki 16 évvel ezelőtt kezdte misszióját. Azóta öt kontinens közel 120 országában fordult meg, összesen mintegy 85.000 kilométert kerékpározott le 32 béketúra keretében.

Bővebben...

vagta4319Október 19-én és 20-án rendezték meg Budapesten a Nemzeti Vágta döntő rendezvényéte. A Muravidéket képviselő lovasok nem jutottak tovább az előfutamokból és először történt címvédés a nagyszabású lovas versenyen. A történelmi győzelem Nagy Arnoldnak, a vajdasági Temerin település lovasának Fantázia nevű lovával sikerült.

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

govsi2819A szlovén államigazgatás, a különböző minisztériumok, hivatalok, felügyelőségek és egyéb állami szervek internetes honlapjai, portáljai a közelmúltban nagy lépést tettek előre, ugyanis az eddig különböző címeken található portálok egy egységes címről, a www.gov.si portálról érhetők el.    

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben