kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

ruhatesz1320A hajviseletek hangsúlyosságáról, komoly kifejezőerejéről tanúskodik a lakodalmi szertartásokban a kontyolásnak mozzanata, amely az asszonnyá válás fontos szimbóluma volt. Érdekes módon kontynak nevezték az összecsavart, feltekert hajat és az erre feltett alsó- és felső főkötőból álló összetett hajviseleti formát is.

Bővebben...

jegyzet1320Keresgélek az emlékezetemben; két alkalommal voltam huzamosabb ideig kórházban, egyszer tüdőgyulladás, másodszor sárgaság miatt. Mindkettőt kora gyermekkoromban sikerült megélnem Rakičanban. Úgy emlékszem – lehettem vagy 3 éves –, hogy az egyik alkalommával apám, aki értem jött és biciklivel hozott haza, Gerenčer fotósnál fekete-fehér fényképet is készíttetett rólam, mit lehet tudni…

Bővebben...

maszkandrea1320Az Őrségben egy hihetetlen összefogás eredményeként néhány nap leforgása alatt a vidék teljes lakosságának fele jutott védőmaszkhoz. Nem, nem érkezett semmilyen különleges szállítmány. Saját kezűleg készültek a maszkok, önkéntesek munkájával. Lapunk megjelenésének idejére már bizonyára sikeresen be is fejeződött az akció, és az Őrségben már minden polgár rendelkezik maszkkal.

Bővebben...

bolt1320A boltokban már számos óvintézkedést bevezettek, ennek ellenére az üzletek továbbra is a járványterjedés gócpontjai lehetnek. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a vírus élelmiszereken keresztül terjed, de bizonyos felületeken és a csomagolásokon képes hosszú ideig túlélni. A kutatások szerint a levegőben három órán át, a kartonpapíron egy napig, a műanyagon és a fémen három napig, az üvegen pedig öt napig képes élni a koronavírus. Bevásárlás közben ezért fontos a megfelelő higiénia és otthon az élelmiszerek biztonságos tárolása is.  

Bővebben...

koronatorveny1320

A kormány még a hétvégén elfogadta, majd a parlament elé terjesztette azt a nagyjából hárommilliárd euró értékű intézkedési csomagot, amelynek célja az ország lakosságának és gazdaságának talpon maradása. Egyben szigorodtak a szabályok a lakosság mozgása terén is.  

Bővebben...

muraba1220Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program keretében valósul meg a Motivage projekt Lendva és Szentgotthárd térségében, melyet a Muraba Európai Területi Társulás mint vezető projektpartner indított útjára március 1-jével. A program célja egy határon átnyúló idősbarát régió kialakítása. A projekt számos tevékenységgel próbál majd hozzájárulni a tartalmas és aktív időskorhoz. Mint ahogy ezt Papp Bálint, a Muraba ETT igazgatója sajtóközleményében kifejtette: a projekt fontos része a Szentgotthárdi Városi Gondozási Központ által működtetett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás eddigi készülékeinek új, kétirányú kommunikációra is alkalmas karórákra történő cseréje. A karórák követni tudják az ellátott egészségi állapotát is. Ez a segítségnyújtási lehetőség Lendván is bevezetésre kerül. Egyébként a Lendvai Idősebb Polgárok Otthona a Motivage projekttel szolgáltatásainak a bővítését tervezi. Az újdonságokkal segítik majd az időskorúakat abban, hogy tovább maradhassanak otthonaikban.

Bővebben...

kormany12201A szlovén kormány akkora pénzösszeget biztosít majd, amennyi szükséges ahhoz, hogy megmaradjanak a munkahelyek, a szociális stabilitás, a gazdasági teljesítőképesség, illetve talpon maradjanak a társadalmi rendszerek, működhessenek a tudomány, a kultúra és más területek tevékenységei is – jelentette be Janez Janša kormányfő.

Bővebben...

halasz1120Halász Dániel 1908. június 24-én cserencsóci szlovén anya és magyar felmenőkkel rendelkező apa gyermekeként látta meg a napvilágot. 1928-ban Mariborban lépett be a papi szemináriumba. 1933-ban szentelték pappá és tartotta újmiséjét Cserencsócon. Fél évig Ljutomerben működött káplánként, majd 1934 és 1938 között Alsólendván. 1938-tól haláláig Nagypalina plébánosa volt.

Bővebben...

logar szij1120Anže Logar szlovén külügyi tárcavezető hétfőn Ljubljanában fogadta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert. A két politikus leginkább a járványügyi intézkedésekről tárgyalt, de szót ejtettek a jövőbeni kapcsolatokról is. A találkozót követően zárt, újságírók jelenléte nélküli sajtótájékoztatón számoltak be a tárgyalásról.

Bővebben...

szotar1020Múlt pénteken Muraszombatban, a regionális és tanulmányi könyvtárban mutatták be a tavaly ősszel elkészült magyar–szlovén nagyszótárt, amely elektronikusan érhető el, és közel 74 ezer szócikket, illetve kapcsolódó példamondatot tartalmaz. A ljubljanai egyetemen már dolgoznak a szlovén–magyar nagyszótár digitális változatának létrehozásán.

Bővebben...

emberjogi10201Peter Svetina szlovén ombudsmannál tett bemutatkozó látogatást március 5-én Kozma Ákos magyar alapvető emberi jogi biztos. Az első kétoldalú találkozó során a két biztos az intézményeik között fennálló munkakapcsolat fejlesztéséről, megerősítéséről, továbbá együttműködésük jövőbeli lehetőségeiről folytatott megbeszélést. Peter Svetina hangsúlyozta az emberi jogokat védő intézmények és azok anyagi függetlenségének fontosságát. Továbbá kiemelte, hogy hivatala külön figyelmet szentel az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak megvalósulására. Ennek tükrében a két ombudsman megegyezett abban, hogy kölcsönösen értesítik egymást a kisebbségi jogok esetleges kollektív vagy egyéni megsértéséről és közösen keresik a megfelelő megoldásokat.

Bővebben...

jansa1020Janez Janša miniszterelnök még a múlt héten benyújtotta az országgyűlésnek minisztereinek lajstromát. A jelöltek maghallgatása a héten folyt, illetve folyik még pénteken, nagyobb meglepetések azonban már nem várhatók, a miniszteri csapatról csomagban, egy szavazással döntenek a képviselők.

Bővebben...

parlament1020Miután a szlovéniai választási rendszer módosításáról szóló törvénymódosítási kezdeményezés 59 képviselő támogatását kapta meg – köztük a nemzetiségi frakció két aláírását –, a parlamenti szavazáskor csak 57 képviselő emelte fel a kezét (60-ra lett volna szükség), ami teljes egészében leállította a módosítási elképzelést. 

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben