kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

gyalogtura3920A „Race for the Cure (RFTC) – Futás a gyógyulásért” a nők egészségvédelme érdekében szervezett legnagyobb európai sportesemény. Segít az emlőrákosokat támogató szervezeteknek és a kórházaknak az adományok gyűjtésében és a figyelem felkeltésében. Lendván vasárnap gyalogtúrával csatlakoztak a projekthez.

Bővebben...

ruhat3920A test felékesítését szolgáló ékszerek az emberiség kezdetei óta jelen vannak az öltözködési kultúrában. A régészeti leletek egy jelentős részét azok a fém és nemesfém nyak- és karperecek, fülbevalók és gyűrűk teszik ki, amelyeket a tulajdonosaival temettek el. Az ékszereknek a megjelenésük óta rangjelző és esztétikai szerepe van, egyben pedig értékes vagyontárgynak is számítanak.  

Bővebben...

miklavcic3920Kár, hogy mindössze néhányan jöttek el Miklavčič Milena írónő, az „Ogenj, rit in kače niso za igrače” (szabad fordításban: A tűz, a segg és a kígyó nem játéknak való) című sikerlistás trilógia szerzőjének múltheti lendvai irodalmi estjére a Színház- és Hangversenyterembe, így elmulasztották az írónő elgondolkodtató előadását az általa gyűjtött megrázó, családi titkoknak számító történetekről. Miklavčič Milena ugyanis több mint húsz éve gyűjti az elhallgatott történeteket a nemiség érzékeny témaköréből nagyanyáink korától napjainkig. Írásai néprajzi jellegűek, valójában irodalmi szépítés nélküli vallomások, melyek részben már társadalomtudományi kutatások anyagát is képezik.

Bővebben...

covid3920Továbbra is élénken terjed a koronavírus Szlovéniában, a két gócponton kívül is – Ljubljana és a koroškói városok – növekszik a helyi fertőzések száma. A legnagyobb változások az országok járványveszély szerinti besorolásában történtek. Szlovéniában a karantén 10 napos, de negatív Covid-teszttel előbb is lehet szabadulni.

Bővebben...

bodis3920A „sabbat év” pihenőévet jelent. Habár a Bódis református lelkész házaspár nem pihenni utazott el Szentlászlóról egy teljes évre Skóciába, de mégis feltöltődve és új szemlélettel, fontos elhatározásokkal tértek haza. Kinti életük nagy kaland volt, ami nagyon sokat tanított nekik.

A skót egyház átszervezésének kellős közepébe csöppentek, a karanténintézkedéseket is idegenben élték meg, és a rideg, szeles, de mégis gyönyörű, óceán és tenger ölelte szigeten melegszívű, befogadó elmeberek között élhettek. Az imáikban új tapasztalást és nézőpontváltást kértek.

Bővebben...

utazasiutalv3820Június 19-étől használhatók fel az idegenforgalmi utalványok: a felnőttek számára 200, a kiskorúaknak 50 eurós a keret. Az idei Turizmus Világnapja (szeptember 27.) kapcsán körbejártuk, mit hoztak a belföldi turizmus felélénkítésére kiadott idegenforgalmi bonok. A Muravidéken eddig 6,3 millió euró értékben váltottak be utalványt, a legtöbbet Marácon, Lendván és Veržejben.

Bővebben...

ifjmatek3720Az előző tanév második felében a járvány miatt a tanítás zömében távoktatás keretében folyt. Mivel az ennek az eredményességét vizsgáló felmérésből az derült ki, hogy a diákok szerint a matematika lesz az a tantárgy, amelyik miatt a legtöbb pótolni való gyűlik fel, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola matematikatanárainak a munkaközössége − iskolánk vezetőségének a jóváhagyásával − a már hagyományosnak mondható őszi tevékenységek hete keretében, szeptember 3-a és 5-e között megszervezte a végzős diákok számára az úgynevezett matematikai kiruccanást. Az volt a legfőbb célunk, hogy a diákok megismételjék, szilárd alapokra helyezzék és továbbfejlesszék matematikatudásukat.

Bővebben...

covid3720Szeptember második hetében Szlovénia naponta döntött rekordokat az új beazonosított fertőzések számát tekintve. A tetőzés csütörtökön volt, amikor 108 fertőzést diagnosztizáltak, de az is tény, hogy a tesztelések száma is szinte megduplázódott. Keddi lapzártánkkor a 2.247 elvégzett szűrésből 88 új fertőzést azonosítottak, hatot a Muravidéken, közülük a nemzetiségileg vegyesen lakott területen egyet Dobronak községben.

Bővebben...

posta37201A Postai Dolgozók Szakszervezete szeptember 1-jén törvénymódosítási kezdeményezést nyújtott be a Szlovén Országgyűléshez a Szlovén Posta több éves nehézségeinek megoldására, a javaslat a teljes postai szolgáltatás szubvencionálására irányul. A kezdeményezés érvényességéhez ötezer aláírás szükséges.

Bővebben...

pajta3720Ha az őriszentpéteri Pajta bisztró úgynevezett fine dining tálalásait nézzük, elsőre biztosan azt érezzük, hogy egy ilyen puccosan elkészített tányér teljesen távol áll az Őrség egyszerű népi táplálkozási hagyományaitól. Mit is keres ez a hivalkodás az őrségi asztalon? Aztán az ember betér az étterembe, felszolgálják a teljes egészében szezonális és helyi, minőségi alapanyagokból készült újragondolt ételeket, és minden megváltozik.

Bővebben...

goncz3620Szeptember elején Alsólendván megnyílt a Polgári Iskola két osztálya, az óvoda megnyitása azonban még váratott magára. Belatincon helyiséggondok adódtak, ezért a Brejc Janko vezette tartományi kormány szeptember 1-jén levélben fordult a Szávai Hadtest parancsokságához, hogy a Zichy kastélyt bocsássák az iskolanővérek rendelkezésére, mivel addig azt a katonaság használta. A katonák elhelyezésére a belatinci uradalom egyik majorsági épületét javasolták.

Bővebben...

idosgond36201A tartós otthoni gondozás az egészségügyi és szociálpolitika egyik fontos területe, mivel az elöregedő lakosság a mindennapi életben egyre jobban segítségre szorul. A tartós gondozási szabályozás rendezetlensége miatt az idősek éveken, évtizedeken keresztül a gondozást is biztosító idősotthonokba költöztek.

Bővebben...

macska vali es miciA lendvai Kapun Valerija már gyermekkora óta szereti az állatokat. Felnőttként pedig főként a kóbor cicák gyengítik el a szívét, akikről azonnal gondoskodik, és bizony a saját otthonába is jó néhányat befogadott már az évek alatt.

Bővebben...

fuzetAz Office & More iskola- és irodaszereket forgalmazó vállalat tavalyi országos füzetborító rajzpályázatát a Pártosfalvi KÁI diákja, Pintér Örsi Sarolt nyerte meg. A tizenkét díjazott rajzból álló kollekció megjelenését májusra ígérte a cég, ám a koronavírus miatt ez is eltolódott. Örsi nyár közepén értesült róla, hogy végre kapható az említett cég üzleteiben az egyedi füzetborító sorozat, köztük az övével, a kedves jegesmedvékkel.

Bővebben...

covid2820Szlovéniában előreláthatólag augusztus elején bevezetésre kerül a koronavírus-fertőzés nyomon követését szolgáló mobilalkalmazás. Ennek letöltése viszont az előzetes tervekkel ellentétben a karanténban lévők, a fertőzöttnek ugyanúgy önkéntes lesz, ahogy mindenki másnak. A fertőzések újbóli növekedése miatt a szlovén–magyar határátkelőkön szerdától szigorított ellenőrzést végeznek, de korlátozásokra egyelőre nem kell számítani.

Bővebben...

MCSi Design