kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

covid1821Magyarország és Szlovénia megállapodott arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás Covid-oltási igazolásait és május 1-jétől szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották őket.

Bővebben...

hazioltar1821Sorozatunk előző részében a paraszti élet minden mozzanatát átszövő hétköznapi vallásosságot mutattuk be. Most némileg ennek a témának a folytatása következik. A keresztény parasztság házain kívül-belül tükröződött az ott élő család vallása. Az épületek oromzatán vagy a kémények tetején keresztek álltak. Keresztény vallási jelképek, keresztek, sugárzó napok, kelyhek, madarak, zöld ágak, szívek, gyertyák kerülhettek a házoromzat vakolatára vagy a kifűrészelt deszkahomlokzatokra, amelynek még most is gyönyörű példáit láthatjuk a Lendva-vidéki pincéken. Az épületek utcai homlokzatán, kis fülkékben sokfelé fa, porcelán vagy cserép Mária-szobor állt.

Bővebben...

slo30 17211Sorozatunk előző számaiban leginkább a szlovén önállósulással párhuzamosan folyó rendszerváltozással, a szocialista tervgazdálkodásból a kezdetekben „vadkapitalizmustává” alakuló gazdaság viszontagságairól, a nagyméretű csődhullámmal, a szakszervezetek szerepével foglalkoztunk, leginkább a Muravidéken. Sorozatunk aktuális mostani részében visszatérünk az országos, vagyis akkor még a köztársasági és a jugoszláv szövetségi szint politikai történéseire.

Bővebben...

drog1621Házkutatással ért véget április 13-án az a nyomozás, amely során rekordmennyiségű, különböző fajtájú kábítószerekre bukkant a szlovén rendőrség. Összesen négyszáz kilónyi illegális drogot foglaltak le, többek között ecstasyt, heroint, valamint mefedront, továbbá egy új, szintetikus anyagot, a ketamint, amely Szlovéniában még nem szerepel a tiltott szerek listáján. A lefoglalt drogok piaci értéke a rendőrség szerint nagyjából 3 millió eurót tesz ki. Az említett ügyben a nyomozást a muravidéki rendőrség indította 15 hónappal ezelőtt, miután az észt rendőrség jelezte nekik, hogy a muraszombati postán adták fel azt az étrendkiegészítőnek álcázott kábítószercsomagot, amit az észt hatóságok lefoglaltak.

Bővebben...

ivoviz1621A Zapitnovodo.si környezetvédelmi mozgalom 40 ezer aláírással népszavazás kiírását próbálja elérni a vízügyi törvény ellen. A nemrégiben hatályba lépett törvény a vízvédelmi területeken is engedélyez építéseket (vendéglők, üzletházak, mélygarázsok, parkolók, sportpályák és egyéb közhasználatba vehető objektumok). A beavatkozások az ellenzők szerint komoly talajvízszennyeződés-veszélyt jelenthetnek. „Az ivóvízért (Za pitno vodo)” című népszavazáshoz aláírásgyűjtés lesz Lendván is április 21-étől 26-ig (délelőtt) a közigazgatási egység székhelye előtt. Részletesebb tájékoztató a www.zapitnovodo.si honlapon.

Bővebben...

slo30 zdenka1621Szlovénia önállósulása és a rendszerváltás jelentős szerkezetváltást hozott a gazdaságban is. Addig ismeretlen helyzetek alakultak ki, melyek megpróbáltatások elé állították a társadalom egyik legérzékenyebb rétegét, a dolgozókat. Bobovec Zdenkával, a Szlovén Szabad Szakszervezeti Szövetség (ZSSS) egyik akkori legkiemelkedőbb muravidéki aktivistájával – aki még ma is aktív szakszervezetis – világítottuk meg mai szemszögből a 30 évvel ezelőtti eseményeket.

Bővebben...

covid1621A koronavírusjárvány helyzet javult, de még mindig nem jó, hiszen az adatok nem mutatnak igazán lényeges változást. A beazonosított fertőzöttek száma csökken, amit viszont nem követ a kórházi ellátásra szorulók száma. A kormány a múlt pénteken határozott az érettségizők védőoltásáról, a diákoknak csak pár nap állt rendelkezésre a döntés meghozatalára. Az érdeklődés gyér volt.

Bővebben...

svit1521Az Egészségügyi Minisztérium 2007-ben indította el a Svit szűrőprogramot a vastag- és végbéldaganatok korai felismerésére. A program országosan eredményes, a kezdeti gyenge adatok után most már a Muravidéken is, ahol az elmúlt 10 évben a részvétel a legnagyobb arányban növekedett. Az adatokról az országos SVIT program vezetőjével, a lendvai születésű dr. Novak Mlakar Dominikával beszélgettünk.

Bővebben...

cov1521Szlovéniában a húsvét utáni 12 napos zárlatot követően a járványhelyzet görbéje ellaposodott, de még mindig magas a kórházi (azon belül intenzív) ellátásra szoruló Covid-betegek száma. A diákok visszatértek az iskolákba, de ajánlott számukra az önmintavételes teszt elvégzése. A Muravidéken a legmagasabb átoltottságot a hét elején Marácon jegyezték fel.

Bővebben...

gonczlaci1421A helyi szlovén nyelvjárás védelmében - A Lendva-vidéken 1921 áprilisában az időjárás nagyon meleg és száraz volt, aminek következménye – Strausz Flórián esperesplébános írása szerint – a szarvasmarha-tenyésztés szempontjából jelentős szénatakarmány minőségén és mennyiségén is érződött. Strausz a tárgyalt korszakra vonatkozó, esetenként részrehajló, azonban kétségtelenül precíz történelmi visszatekintőjében arról is beszámolt, hogy 1921 áprilisának második felében dinárra váltották az Osztrák–Magyar Bank által kibocsátott 1, 2 és 10 koronát érő bankjegyek zömét, aminek következtében a korábbi fizetőeszköz eltűnt a forgalomból.

Bővebben...

gazdgonc14211– Második Svájc leszünk, ez volt a 30 évvel ezelőtt megalakult fiatal szlovén államban a szlogen. Elég idős voltam már akkor, jól emlékszem arra a korszakra és az emberek optimizmusára – mondja Gönc Ferenc dobronaki közgazdász, a svájci Maxmakers cég gazdasági tanácsadója, akivel 30 év távlatából pillantottunk vissza az elmúlt évtizedek gazdasági eseményeire, az akkor teljesen új piaci, termelési és tulajdonjogi alapokra való átállásra. Lehetett volna sikeresebb is a megtett út?

Bővebben...

covid1421Az adatok szerint még mindig intenzíven terjed a koronavírus, nő a fertőzések száma és a kórházi kezelésre szorulók száma a fiatalabb korosztály körében is. Ismét telítődnek a Covid-betegágyak a Muraszombati Általános Kórházban, ezen belül az intenzív osztályon is: a 14 ágyból 11 foglalt volt kedden.

Bővebben...

drago1421A hematológiai daganatos megbetegedésekben alkalmazható CAR-T terápia óriási fejlődést hozott a daganatos betegek számára, de az ára igen magas (660.000 euró). Az Egészségügyi Minisztérium részéről biztosított eszközök ellenére a gép beszerzése nem valósult meg, így megvásárlása érdekében a betegek (akiknek a sejtterápia jelenti az egyetlen reményt) kezdeményezésére jótékonysági akció indult. Ebben oroszlánrészt vállalt Drago Ivanuša lendvai származású zeneszerző és zongorista, aki őszinte vallomásaival a sajtóban rávilágított a vérrákos betegek sokszor reménytelen helyzetére. Mi is erről kérdeztük.

Bővebben...

roma1421A romák 1971-ben Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumait, zászlóját, mottóját, himnuszát és április 8-át a romák világnapjává nyilvánították. Azóta, vagyis pontosan ötven éve a romákat egységes nemzetnek ismeri el a világ. Mind a kongresszust és döntéseit, mind pedig az általa életre hívott Nemzetközi Roma Szövetséget mint végrehajtó testületet az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szuverénnek és legitimnek ismerik el. A Földön élő, különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a roma. Ugyancsak az 1971-es Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű cigány himnuszt is.

Bővebben...

MCSi Design