kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

pesti2519Kedves Olvasó! A múlt hónap utolsó napjait egy tragédia árnyékolta be. Május 29-e esős estéjén a Dunán, a Margit híd közelében történt egy hajóbaleset. A Hableány nevű, dél-koreai turistákat szállító kisebb hajónak nekiütközött a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajó, melynek következtében a Hableány elsüllyedt. A balesetet 35-ből 7 ember élte túl. A hajót az erős sodrás és a rossz látási viszonyok miatt csak június 11-én sikerült kiemelni rengeteg szakember, búvár és a Clark Ádám úszódaru segítségével.

Bővebben...

muravidek24190Múlt havi írásunkban már utaltunk az egykori cserencsóci kántortanító, Tkálecz Vilmos nevével fémjelzett Mura Köztársaság létrejöttére. Tkálecz Vilmos, aki főhadnagyként tért haza a világháborúból, már a Károlyi-időszakban fontos szereplője volt a Mura menti eseményeknek. Az úgynevezett zöld káderek előidézte rendbontások megfékezésére 1918 novemberében Zala megyében bevezetett statárium kapcsán több visszaemlékező súlyos vádakkal illette.

Bővebben...

pillang24191A múlt héten a ljubljanai Cankar Otthon Galus termében ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2019-es fiatal kutatók országos versenyének eredményeit. A kísérőprogramban a II. Számú Lendvai KÁI-t képviselve fellépett Slavinec Nikita (középen) és mentora, Fodor Árpád (balról). A táncpáros nagy sikerrel adta elő a „Pillangót”.        

Bővebben...

ombuc2419Svetina Peter emberjogi biztos (képünkön balról) múlt csütörtökön a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban munkatársaival a muravidéki szakembereknek bemutatta a gyermekszószólói tevékenységet, hangsúlyozva, hogy a gyermek szószólója nem a gyermek jogi képviselője, meghatalmazottja vagy ügyvédje, hanem a gyermek „hangja”, leggyakrabban a válási eljárásokban.

Az emberjogi biztos által szervezett bemutatóra múlt csütörtökön a szociális ügyintéző központok, a bíróságok, a rendőrség képviselőit, a tanárokat, a nevelőket hívták meg, akik szép számban, mintegy hetvenen jelentek meg. A találkozónak a célja az volt, hogy a muravidéki szakmai nyilvánosságnak, akik a gyermekek érdekeiről és jólétéről hoznak döntéseket, bemutassák a gyermekszószólói küldetést, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy régiónkban a szakma az eljárásaiban ezt a lehetőséget nem eléggé használja ki.

Svetina Peter emberjogi biztos a bemutató előtt megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a gyermek szószólója nem a gyermek hivatalos, jogi képviselője, nem avatkozik bele a szülői jogokba és nem a gyermek gyámja. Emellett nem befolyásolja a gyerek akaratát sem, nem ítélkezik az érdekeiről, hanem egyfajta felnőtti hangjaként a véleményét képviseli. A biztos elmondta még, hogy a muravidéki régióból elvétve érkezik indítvány gyermekszószóló kijelölésére annak ellenére, hogy a régióban hat önkéntes szószóló is tevékenykedik. Az elmúlt évben csupán egy kezdeményezés érkezett a biztoshoz a Muravidékről, idén pedig kettő indítvány jóváhagyása van folyamatban.

Dolčič Tone, a gyermekszószólói tevékenység vezetője (képünkön jobbról) kiemelte, hogy feladatkörükkel a gyermekek jogairól szóló egyezmény 12. cikkében megfogalmazott jogot képviselik, amely szerint a gyermek az őt érintő eljárásban kinyilváníthatja a véleményét, amelyet korára és érettségi fokára figyelemmel kellő mértékben figyelembe kell venni.  Amióta a programot 2007-ben elindították, több mint 650 gyermeknek jelöltek ki szószólót. A vezető hangsúlyozta, a gyermek szószólója nem értékeli a gyermek érdekeit, hiszen erre a bíróság és más intézmények illetékesek. A biztos csak kijelöli a  szószólót, aki hetente a gyermekkel a lakóhelyéhez közel egy alkalommal találkozik és a megbeszélések alapján segíti kifejteni véleményét és továbbítani azt a döntéshozó szervek felé. Az eljárás általában két-három hónapig tart. A gyermekszószóló kijelölése leggyakrabban a válási eljárások alatt történik és legtöbbször a szülők kezdeményezik, de a szociális ügyintéző központok és a bíróság is egyre gyakrabban folyamodik az eljáráshoz. A beérkezett kezdeményezéseknél pedig először a szószólói eljárás jogosultságát állapítják meg az ember jogi biztos hivatalában – tette még hozzá a vezető.

Szlovéniában 63 gyermekszószóló dolgozik önkéntesen, a jelentkezők intenzív képzés utána végezhetik ezt a feladatot.

elsosegely2319Lendva Község volt a házigazdája a 25. regionális elsősegély-ismereti versenynek, amelyen a polgári védelem és a Vöröskereszt területi egységeinek csapatai vettek részt. A legjobban a Gornja Radgona-i Vöröskereszt II. csapata teljesített, így ők képviselik régiónkat az októberben Ptujban tartott országos megmérettetésen.

Bővebben...

ertek23192Ez alkalommal a felsőruházati darabok világában folytatjuk viselettörténeti kalandozásunkat. A főszereplő pedig a rövid, szőrmedíszítésű, zsinórozott kabát, a mente lesz, amelyet a magyar huszárok tettek világhírűvé és más nemzetek katonai viseletének alapdarabjává. A viselettörténészek a honfoglalás kori köntösökben, kaftánokban látják az újkori magyar mente elődjét.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

korhaz24183A Muraszombati Általános Kórház munkatársai az idei szívelégtelenségi kongresszuson Bécsben bemutatták a tavaly indult Sobota–HF nevű, a szívelégtelenség gyakoriságát kutató projekt eredményeit, amelyet a kórház munkatársai a Nemzeti Közegészségügyi Intézet közreműködésével végeznek.

Bővebben...

bakterium24181Az elmúlt hónapokban leginkább a Földközi-tenger különböző országaiban lehetett látni a híreket a Xylella fastidiosa baktérium egyre nagyobb kártevéséről: pálmafák, olajfák, ültetvények pusztulásáról lehetett olvasni. A veszélyes kór közben elérte a szlovén tengerpartot is, de könnyen terjedhet a kontinens belseje felé is. A kórokozó leküzdésére uniós szabály van érvényben, a közvéleményt értesítette az illetékes szlovén hatóság is.    

Bővebben...

ertek23182Muraszombatban, a város szívében áll a Szapáry kastély. A kastélyt övező park a muraszombatiak kedvelt pihenőhelye. A középkorban itt álló erősség első említése 1255-ből ismeretes. 1478-ban castellum in Belmwra, 1498-ban pedig castellum Mwrayzombath néven említik a korabeli dokumentumok. A középkorban a vár urai a felsőlendvai Széchyek voltak.

Bővebben...

valaszt2318Vasárnap Szlovéniában előrehozott parlamenti választásokat tartottak. Az 52 százalékos választási részvétel mellett a választások relatív győztese a Szlovén Demokrata Párt (SDS), amely 25 mandátumot szerzett a Szlovén Országgyűlésben. A 90 fős parlamentben kettő hely biztosított a szlovéniai őshonos kisebbségeknek, az új magyar nemzetiségi képviselő Horváth Ferenc lett.

Bővebben...

garden22181Az Interreg SI–HU Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg a GardEn határon átnyúló idegenforgalmi hálózat, melynek vezető partnerei a moráci község és Lenti város. A program célja a térség vonzerejének növelése, a kevésbé fejlett vidéki területek bevonása termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztésével.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben