kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218
 

brazil4218A brazilokról volt egy olyan elképzelésem, hogy legalább annyira hedonisták, mint az olaszok vagy rokonaik, a portugálok. De nem. Először is nem dohányoznak. De meg furán is néznek rád, ha dohányzol. Ha le akarsz szokni a dohányzásról, ide kell jönni, sima ügy! Másodszor: nem isznak, „mint az állat”. Mi több mint 16 liter tiszta alkoholt fogyasztunk évente fejenként, Brazíliában 9 liter fogy. Persze söröznek, na meg megy a caipirinha, és elég sok a drogos: kokainfogyasztásban másodikak a világon. Egyébként nagyon nyugis nép, attól függetlenül, hogy a temperamentum azért megvan bennük van, de nem izgatják magukat felesleges hülyeségekkel, nem panaszkodósak, nem sietnek, nem terveznek előre, csak simán jól elvannak.

Bővebben...

pestilevelek4218Kedves Olvasó! Az október eleje Budapestre is meghozta a melegebb idő helyett (s mint kiderült, az előtt) a hideget, vele együtt a megfázást, s mellette rengeteg tanulást. De hozott színes leveleket és más egyebeket is.

Bővebben...

ida4218A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön bemutatták Svetina Marinka: Gospodična Ida (Ida kisasszony) című, életrajzi hitelességgel megírt könyvét arról a tanítónőről, aki a nehéz időkben, a két világháború között a Muravidéken, Hosszúfaluban is oktatott. A könyv 2017-ben jelent meg a Bogataj kiadó gondozásában.

Bővebben...

brazil4118Brazília területén található a világ összes esőerdejének 25 százaléka, az amazóniai esőerdők 60 százaléka. Biodiverzitása fantasztikus. Több majomfajta él Brazíliában, mint a világ bármely más országában, de vezető helyen áll az emlősök, a növények és az édesvízi halak fajtáinak tekintetében is. Harmadik a madárfajok és ötödik a hüllőfajok számát tekintve.

Bővebben...

annamaria411781Király Vujanović Annamáriának a Maribori Egyetem Vegyészeti és Vegyészettechnológiai Karán készített doktori disszertációja – A vállalatok beszerzési hálózatainak többcélú szintézise a megújuló energiaforrások integrálása alapján címmel – elnyerte a Henkel Alap legjobb doktori dolgozata díját. A projekt iránt óriási az érdeklődés.

Bővebben...

trianon41182019-ben lesz száz esztendeje, hogy bekövetkezett a Muravidéket érintő legnagyobb területi és politikai változás a magyar államalapítás óta. Az első világháborút lezáró békekonferencia a „magyar” határok meghatározása egyik legkésőbbi döntéseként az addig Magyarországhoz tartozó mintegy ezer négyzetkilométernyi területet az újonnan létrejött délszláv államnak ítélte.

Bővebben...

brazil4018A szamba, a karnevál, a futball országának megvannak az árnyoldalai is. Rio nyomornegyedeiben, a favelákban (Rocinha, Ciudade de Deus, Vidigal) a bűn az úr – az emberi élet olcsó, ráadásul könnyű meghalni. A favelákban szakértők szerint havonta 150 millió dollár értékű drog cserél gazdát, nem csoda, hogy csak Rióban havonta átlagban harmincan halnak meg droggal kapcsolatos leszámolásokban.

Bővebben...

tudatos40181A Lendvai Pedagógusok Egyesülete által szervezett Tudástér sorozat második évadának első előadását a gyermeknevelési szokások átalakulása, a digitális gyereknevelés témakör határozta meg. Az előadás hétfőn a Bánffy Központban teltházas esemény lett.

Bővebben...

ertek4018Pannónia nagy szentje, Szent Márton 316-ban született Savariában, az ókori Szombathelyen. A középkor legnépszerűbb szentje volt, kultusza egész Európában virágzott, emlékét helynevek, freskók, oltárképek őrzik mind a mai napig. Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás kötődik, például a pásztorok Márton-napi vesszőhordása, az újbor bírálata vagy Márton lúdjának e napon történő elfogyasztása.

Bővebben...

peils4018– Gyerekkorom óta tanító akartam lenni. Hogy a tanárom, Fenyves Ernesztné munkája hatott rám vagy már az ereimbe is ez volt beírva? Nem tudom – nézett fel Manci néni a régi fényképekből és a gyerekektől kapott utolsó a rajzokból. – De az biztos, hogy jól választottam.

Bővebben...

brazil3918Stefan Zweig írta: „Aki Brazíliát valóban az emlékei közt tudja, az elég szépet látott egy fél életre”. Népek és kultúrák keveredése, fantasztikus növény- és állatvilág, sokszínűség, barátságos emberek, kitűnő konyha és a szamba szűnni nem akaró ritmusa. Vagy a riói karnevál őrülete? A lélegzetelállító kilátás a Cukorsüveg és a Corcovado tetejéről? A szurkolók tízezreinek lelkesedése a Maracana stadionban? Amazónia dzsungele? A pompás tengerpartok?

Bővebben...

kormany3818A szlovén parlament szeptember 13-án, a választások után három hónappal bizalmat szavazott Marjan Šarec (LMŠ) kisebbségi koalíciós kormányának. A 90 képviselő közül az ötpárti koalíció – LMŠ, SD, SMC, SAB és a DeSUS – 43 tagja, valamint Horváth Ferenc magyar és Felice Žiža olasz kisebbségi képviselő támogatta, 34-en ellene szavaztak. A korábbi bejelentésektől eltérően a Levica (Baloldal), amely 9 szavazatával kívülről támogatta volna a kisebbségi kormányt, tartózkodott, mert nem értett egyet bizonyos miniszterek személyével.

Bővebben...

gordeszka3818Múlt szerdán ünnepélyesen felavatták a kibővített gördeszkapályát Rédicsen, melynek kezdeményezője a gördeszkás papként ismert Lendvai Zoltán plébános volt. A létesítmény megépítését a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,2 millió forinttal támogatta, a 32 elemet pedig a gyártó, a lendvai Varis cég ingyen ajánlotta fel a rédicsieknek.

Bővebben...

cim vagta3818A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak lovasaink, Szlovénia színeit a Nemzetközi Futamban a petesházi Grebenjak Matej védte, harmadik helyezést érve el, a Vágta Korzón pedig a muravidéki stand nyerte az első díjat. „Ferku báttya pincijiben” a muravidékiek hetési népviseletbe öltözve betekintést nyújtottak a valamikori szüreti munkálatokba, a látogatókat a legjobb borokkal, pálinkákkal, vágottzsíros kenyérrel kínálták.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

MCSi Design