kiscim1618
 

pesti1618Április 8-án zajlottak a 2018-as magyarországi országgyűlési választások. Külföldön és a határon túl is lehetett szavazni. A fővárosban azon a vasárnapon rengetegen vonultak az urnákhoz. Budapesten két szavazókört nem sikerült bezárni este 7 óra után, mivel a rengeteg átjelentkező és a rossz szervezés miatt kígyózott a sor. Ezeken a helyeken, aki 7 óráig beállt a sorba, leadhatta a szavazatát. Az Eötvös utcában és a Bocskai úton csak késő este került sorra az utolsó szavazó, addig az NVI (Nemzeti Választási Iroda) nem hozta nyilvánosságra az eredményeket.

Bővebben...

lepke1618Ez a nappali lepke a környékünkön igen gyakori vendég volt egykoron. A Lendva-hegyen, a Bakonaki-tónál és a Muraerdőn is röpköd még belőle néhány száz. A faj hegyi változata más fajtajelleget mutat, mint a síksági. Kár, hogy a hernyó táplálékbázisa egyre fogy, sőt eltűnőben van.

Bővebben...

think16181Az Antall József Tudásközpont, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával került sor március végén Budapesten a think.BDPST című kétnapos stratégiai konferenciára, középpontba helyezve a kutatás, az innováció és a jövőbeli technológiák perspektíváit.

Bővebben...

rakicsan16181Back in the day címmel pénteken projektbemutatóra, illetve azt követően sajtóértekezletre került sor a Rakičani Kastély Kutatási és Oktatási Központ (RIS) és projektpartnere, a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum képviselőinek részvételével a rakičani kastélyban.

Bővebben...

romanap1518Április 8-a, a Romák Nemzetközi Napja tiszteletére pénteken délelőtt a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a község oktatási intézetei „Mi is a világ gyermekei vagyunk” címmel ünnepi műsort szerveztek, melyet a régió társadalmi-politikai képviselői mellett Borut Pahor államelnök is megtisztelt jelenlétével.

Bővebben...

valaszt15181cimÚjra narancssárgába borult Magyarország, az április 8-i választásokon a 199-ből 134 mandátummal újra kétharmados többséget nyert a Fidesz–KDNP pártszövetség. Szavazni a magyar külképviseleteken, így Lendván is lehetett. Képünkön egy átjelentkező szavazó adja le a voksát. 

Bővebben...

hang14183A Lendvai Kétnyelvű Középiskola előadótermében múlt szerdán Mladen Jeličić klinikai logopédus szakmai előadást tartott az egészséges hangképzés megőrzése témájában. A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola által szervezett előadáson a környék tanintézményeinek pedagógusai voltak jelen.

Bővebben...

tadej1418Karas Tadej nem csak szereti a matematikát, de a hobbija is a számtani feladatokat megoldása. Különösen erős fejszámolásban, főleg, ha az időre megy. Versenyeken is bizonyít, decemberben második helyezést érte el Litijában a LEFO országos matematikaversenyén.

Bővebben...

egeszseg1418Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a megalakulása óta, már hét évtizede arra hívja fel a figyelmet világszerte, hogy minden embernek joga van a számára legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz. Ezért idén az egészség világnapján, április 7-én a globális törekvések mindenhol az alapvető minőségi egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének biztosítására irányulnak. 

Bővebben...

gyongy1418Bajánsenyén, a határ menti Vas megyei faluban él Csekéné Sipos Andrea, aki a gyöngyfűzésben nem csak hobbira lelt, de igazi szenvedélyévé is vált az alkotás. Az ékszerkészítést egyedül, autodidakta módon sajátította el és fejlesztette. Ma már bármilyen gyöngyből készült ékszert elkészít tervrajz vagy akár fotó alapján.

Délután, ahogy a munkaidő lejár, Andrea gondolatai már a gyöngyfűzés körül járnak. Alig várja, hogy lakásának azon sarkában, amelyet a hobbijához alakított ki, felkattinthassa az asztali lámpát és kezébe vehesse az előző nap félbehagyott darabot. Horgolja, varrja, fűzi a gyöngyöt lépésről lépésre, amíg el nem készül az ékszer. Aztán a késő esti órákban, amikor a szemei már pihennének, az ágyban a gondolatai mégsem hagyják nyugodni. Folytatódik az alkotás – gondolatban. Tervezgeti a következő délutánt, ötletel egy újabb ékszer megalkotásán. Hat éve, hogy elkezdődött mindez, és ma úgy érzi, hogy nem csupán kitölti a napjait a kézműveskedés, de az alkotás boldogabbá is teszi az életét.

Bővebben...

ertekeink1418A Muravidék vérzivataros 20. századi gazdaságtörténetének egyik legizgalmasabb mozzanata volt, hogy az 1940-es években megindult a szénhidrogén-bányászat. A fekete arany, azaz a kőolaj és a földgáz kitermelése egészen az 1990-es évekig meghatározó szerepet játszott Zala megye, a Lendva-vidék és a Muraköz gazdaságában.

Bővebben...

ernisa14181Nagycsütörtökön mutatták be Erniša Geza tiszteletbeli evangélikus püspök V službi ljudi (Az emberek szolgálatában) című, a püspök emlékeit és gondolatait bemutató könyvét a lendvai könyvtárban.

Bővebben...

gotthard1418A Pártosfalván élő Gál Anasztázia fiatal filmrendező Mérföldkövek a Muravidéken című dokumentumfilmjét tűzte műsorra a szentgotthárdi Csákányi László filmszínház. A Szentgotthárdi Filmklub szervezésében hétfő este vetítették a 90 perces alkotást, amely a Muravidék és a magyar határszél 20. századi történetét dolgozza fel a helyben élők emlékezetén keresztül.

Bővebben...

tenke1318A magyar–szlovén Iron Curtain Cycling projekt keretében épül meg a Lendvadedes–Dedeskecskés–Lendva-hegy közötti kerékpárút, melynek alapkőletételére a múlt csütörtökön került sor a magyar–szlovén határ közelében lévő Tenke-hegyen.

Bővebben...

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.

Bővebben...

MCSi Design