kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

trianon0719A Mura mentére vonatkozó, 1919 elején megalkotott szlovén autonómiatervezetek közül a Klekl Jožef cserencsóci plébános nevéhez fűződővel foglalkoztak leginkább a magyar állami szervek és egyházi intézmények. Mivel több egyházi vonatkozású pont is szerepelt benne, Mikes János szombathelyi megyéspüspök február első napjaiban a helyszínre utazott, hogy tárgyaljon az érintettekkel e fontos kérdésről.

 

Bővebben...

kerca07192A Vas megyei Kercaszomoron a hét végén Kapornaky Gyula költőre emlékeztek és a Legbátrabb falu – Communitas Fortissima címet viselő településen  Szomoróc településrész visszatérésének a 97. évfordulóját ünnepelték meg. Kapornaky Gyulára, az Őrség költőjére a helyi önkormányzat által kiadott Kökényvirág vagyok címmel megjelent verseskötete jegyében a róla elnevezett versmondó versennyel emlékeztek a református templomban.

Bővebben...

multikult0719A Lendvai Népi Egyetem a múlt héten vendégül látta az Európai kulturális örökség felkutatása című nemzetközi projektben szereplő társpartnereit, azaz közel ötven fiatalt Veszprémből, Saint-Omerből (Franciaország), Eisenstadtból (Ausztria) és Tartuból (Észtország).

Bővebben...

ruha06191A magyar nyelvben a fehérszemély, fehércseléd, vászoncseléd régies kifejezések is tanúsítják a fehér vászonból készült viseletek elterjedtségét és évszázadokon átnyúló népszerűségét. A magyar parasztasszonyok és parasztemberek a vászon ruhadarabokat nemcsak alsóruhaként viselték, hanem dologidőben munkaruhaként is. A nőknél az ing és a pendely, a férfiaknál az ing és a gatya a ruházat alapdarabjainak számítottak. A fehér vászonviseletek rangjára utal a Somogy megyei Csököly település kapcsán nevezetessé vált fehér gyász fogalma is, hiszen itt egészen az 1970-es évekig a nők fehér vászonból készült gyászruhát viseltek.

Bővebben...

multikulti0619A Lendvai Népi Egyetem február 4. és 8. között két nemzetközi ifjúsági projekt kivitelezését kezdte meg. A Youth&Spa projekt az Erasmus+ keretéből, míg az EnriCH projekt az „Európa polgáraiért” keretéből valósul meg. A résztvevő magyarországi, ausztriai, szerbiai, romániai, észtországi, franciaországi és olaszországi fiatalok ismerkednek meg Lendva város multikulturális jellegével.

Bővebben...

konyv 0519Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919 (A Muravidék a párizsi békekonferencia örvényében 1919). Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. 2019.

Amilyen nagy várakozás előzte meg Uroš Lipuščeknek a trianoni „békekonferenciáról” írt könyvét, olyannyira nőtt a bemutató óta eltelt időszakban a hiányérzete azoknak, akik a Muravidék „forgószélbe” kerülését, a Londoni Egyezmény eleve elrendelt tényét tágabban, közép-kelet-európai kontextusban kívánják látni és értelmezni.

Bővebben...

holokaust0519A második világháború előtt a Muravidéken mintegy 460 zsidó élt, többnyire Lendván és Muraszombatban. A háborút csak néhányan élték túl. A holokauszt nemzetközi napja, január 27-e alkalmából Lendván is rendezvénysorozattal emlékeztek a világtörténelem legnagyobb áldozattal járó népirtására.

Bővebben...

holok0419A Centropa nemzetközi közhasznú szervezet, amely a közép- és kelet-európai, valamint balkáni zsidócsaládok 20. századi történeteinek és fényképeinek megőrzésével és továbbterjesztésével foglalkozik. Központi székhelyük Bécs, Ausztria mellett pedig a legfőbb tagjai az USA, Németország és Magyarország. Koordinációs iroda működik Szlovéniában is, mely 2018-ban a szervezet munkájába bekapcsolta az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolát is.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

korhaz24183A Muraszombati Általános Kórház munkatársai az idei szívelégtelenségi kongresszuson Bécsben bemutatták a tavaly indult Sobota–HF nevű, a szívelégtelenség gyakoriságát kutató projekt eredményeit, amelyet a kórház munkatársai a Nemzeti Közegészségügyi Intézet közreműködésével végeznek.

Bővebben...

bakterium24181Az elmúlt hónapokban leginkább a Földközi-tenger különböző országaiban lehetett látni a híreket a Xylella fastidiosa baktérium egyre nagyobb kártevéséről: pálmafák, olajfák, ültetvények pusztulásáról lehetett olvasni. A veszélyes kór közben elérte a szlovén tengerpartot is, de könnyen terjedhet a kontinens belseje felé is. A kórokozó leküzdésére uniós szabály van érvényben, a közvéleményt értesítette az illetékes szlovén hatóság is.    

Bővebben...

ertek23182Muraszombatban, a város szívében áll a Szapáry kastély. A kastélyt övező park a muraszombatiak kedvelt pihenőhelye. A középkorban itt álló erősség első említése 1255-ből ismeretes. 1478-ban castellum in Belmwra, 1498-ban pedig castellum Mwrayzombath néven említik a korabeli dokumentumok. A középkorban a vár urai a felsőlendvai Széchyek voltak.

Bővebben...

valaszt2318Vasárnap Szlovéniában előrehozott parlamenti választásokat tartottak. Az 52 százalékos választási részvétel mellett a választások relatív győztese a Szlovén Demokrata Párt (SDS), amely 25 mandátumot szerzett a Szlovén Országgyűlésben. A 90 fős parlamentben kettő hely biztosított a szlovéniai őshonos kisebbségeknek, az új magyar nemzetiségi képviselő Horváth Ferenc lett.

Bővebben...

MCSi Design