kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

balatoni2720Lebar Leon és Horvath Dušan a lendvai kerékpárosok klubjából július 4-én Lendváról indulva körbebiciklizték Balatont. A bringások reggel 5-kor indultak és Keszthelyig meg sem álltak. Balatonfenyvesnél csatlakozott hozzájuk Gazdag Andrej is a klubból. A tó megkerülése után tehát már hárman tekertek hazafelé. Sármelléken és Nován is megpihentek, és este fél nyolcra a tervezettnél egy órával korábban érkeztek meg Lendvára. Nettó 12 órát tekertek és 360 kilométert tettek meg, az összes szintkülönbség 2000 méter volt. Amatőr szinten ez igencsak kiemelkedő eredmény.

Bővebben...

goncz2720A magyar békeszerződés aláírása után a feszültség nem csillapodott a Mura mentén. Lipovšek kormánybiztos a tartományi kormánynak és más állami szerveknek küldött beszámolóiban rendszeresen az 1920 nyarán folyamatosan erősödő magyar agitációról írt. A kormánybiztos a „magyar agitátorokkal” szemben erélyes fellépést javasolt. A tartományi kormány határozottan követelte, hogy Lipovšek számoljon be az agitációt szító egyénekről és ismertesse a tevékenységüket, ami lehetővé teszi a további kitoloncolásokat a délszláv királyságból.

Bővebben...

covid2720A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésével a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában hétfőtől látogatási tilalmat rendeltek el. A közelmúltban a szlovén kormány a szomszédos Horvátországot levette a biztonságos országok listájáról, de a fertőzések növekedésével Szlovénia is a sárga övezet felé halad, ezért a héten újabb szigorított óvintézkedések várhatók.  

Bővebben...

kozsegek2720Július 2-án Jevšek Aleksander, Muraszombat polgármestere vezetésével a dobronaki kultúrotthonban ülésezett a Szlovén Községek Közösségének elnöksége. Az ülésen többek közt napirendre került a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó uniós forráskeret bemutatása, amit Kirbiš Rojs Monika, a kormányhivatal európai kohéziós politikával foglalkozó államtitkára terjesztett elő.

Bővebben...

pahor27201Borut Pahor szlovén államfő a járványhelyzet utáni első hivatalos látogatásán a múlt csütörtökön Magyarországon járt, ahova ezúttal vonattal érkezett. Budapesten Áder János magyar köztársasági elnök fogadta. Tárgyalásaikon szóltak a kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről, a szlovén és a magyar kisebbség helyzetéről, a migrációról, a Nyugat-Balkán helyzetéről és környezetvédelmi témákról.

Bővebben...

ruha2620Az arcszőrzet viselésének rendje és divatja koronként változott, más és más szabályozás alá esett. Az emberi faj esetében nem minden népcsoportnál nő egyformán az arcszőrzet, vannak olyan népcsoportok is, akiknek egyáltalán nem nő szakálla-bajusza. Giovanni Scaliger, a 16. században élt olasz humanista szerint a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb testrésze”. A dús szakáll számos vallás szerint hithű érzelmet és spirituális elkötelezettséget jelentett, s ehhez tartják magukat az ortodox zsidó vallásúak és a rasztafárik is. Azon vidékeken, ahol az arcszőrzet megjelenése a serdülőből férfivá érés jele, gyakorta a férfiasság, a bölcsesség, a tekintély és a hatalom jelének tartották a szakállt és a bajuszt. A szakállnak gyakran mágikus erőt is tulajdonítottak. A holland matrózok például, akik bizonytalan kimenetelű hosszú útra indultak, addig nem borotválkoztak, míg haza nem jutottak.

Bővebben...

covid2620Június 26-tól újra kötelező a szájmaszk viselése a nyilvános zárt helyeken Szlovéniában. A kormány a nyilvános gyülekezést legfeljebb ötven főre csökkentette és újból kezdeményezte a koronavírus-fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazás bevezetését.

Bővebben...

vidapista2620„Halicanum szülöttei, kutyánál hűbb fiai vagyunk e földnek. Bárhova visz is a sorsunk, lábunkat törve is hazarontunk. Bármilyen szél fúj, itt sosem fázunk, a halottakkal is víg dalokat dudorászunk” – idézte Vida Pista a csentei szőlőhegyen Szúnyogh Sándor Halicanumi üzenet című versének sorait, mondván, nincs ennél találóbb jellemzése az itteni embernek, és rá is igazak e sorok.

Bővebben...

osztond2520Az Ösztöndíjazási és Fejlesztési Közalapítvány (www.sklad-kadri.si) meghirdette a hiányszakmák támogatási pályázatát a 2020/21-es tanévre. A június 15-től szeptember 25-ig nyitott pályázatra mindazok a tanulók jelentkezhetnek, akik a következő tanévben hiányszakmát tanulnak és először iratkoztak be az 1. évfolyamba.

Bővebben...

covid2520A járványhelyzet csillapodása utáni enyhítések következményei már látszanak az adatokon, a hét elején ugyanis egyetlen napon 13 új koronavírus-fertőzésről számoltak be. A veszélyt a külföldről behurcolt fertőzések jelentik, ezért a héten a kormány az adatok függvényében ismét szigorítások bevezetését helyezte kilátásba.

Bővebben...

covid2420Június 15-től újra engedélyezett a nyilvános helyeken a gyülekezés legfeljebb 500 ember számára, lehetséges nemzetközi sportesemények megrendezése és a lelátókra is visszatérhetnek a szurkolók. Emellett az EU-s tagállamok között folyamatosan nyílnak meg a határok.

A nyilvános rendezvények, a nemzetközi sportesemények és a nézőkkel lebonyolított sportesemények megszervezésénél azonban továbbra is figyelembe kell venni az összes biztonsági ajánlást és követni kell a közegészségügyi intézet irányelveit.

Bővebben...

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

Bővebben...

muravidek2819Miután a francia Tardieu vezette Területi Bizottság, amely a békekonferencián a határok alakulása ügyében a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett javaslatok előkészítésére volt hivatott, 1919. május 20-án elfogadta Douglas W. Johnson amerikai szakértő javaslatát a Mura menti határszakaszra vonatkozóan, az azt követő mintegy másfél hónapban a jugoszláv küldöttség szlovén tagjai azon fáradoztak (a többi határszakasz minél kedvezőbb alakulása érdekében kifejtett tevékenység mellett), hogy a Rába-menti szlovén falvak hovatartozása ügyében is megnyerjék a legbefolyásosabb döntéshozók jóindulatát.

Bővebben...

govsi2819A szlovén államigazgatás, a különböző minisztériumok, hivatalok, felügyelőségek és egyéb állami szervek internetes honlapjai, portáljai a közelmúltban nagy lépést tettek előre, ugyanis az eddig különböző címeken található portálok egy egységes címről, a www.gov.si portálról érhetők el.    

Bővebben...

MCSi Design