kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

goncz trianon5018A Mura mentén élő szlovénokat 1918 végén több hatás érte, amelyek a december 1-jén létrejött Szerb–Horvát–Szlovén Királyság iránti rokonszenvre késztették őket.

Képünkön: Obál Béla (Vashidegkút–Cankova, 1882 – Bécs, 1951) kormánybiztos, majd Vas megye főispán-kormánybiztosa; a Tanácsköztársaság időszakában népbiztos. Muravidéki szerepvállalása előtt Eperjesen az Evangélikus Teológiai Akadémián egyháztörténetet tanított, később Budapesten, Sopronban és Bécsben oktatott. (Forrás: Pokrajinski muzej Murska Sobota – Muraszombati Területi Múzeum)

Bővebben...

ifi4918A muravidéki általános iskolák diákjai közt akadnak többen is, akik jól bánnak a szavakkal. Most a Göntérházi KÁI és az 1. Számú Lendvai KÁI-ból érkezett szerkesztőségünkbe két írás, egy fogalmazás, amiben még receptet is találhattok, valamint egy tudósítás. Olvassátok el, és ha kedvet kaptatok, akkor küldjetek nekünk bátran ti is egy-egy írást!

Bővebben...

szocio4918Január 1-jével az elfogadott törvénymódosítások alapján változások várhatók a szociális és családi ügyek területén. Bevezetik a gyermekpótlék, az országos ösztöndíj, az óvoda, az uzsonna és az ebéd szubvencionálásának automatikus meghosszabbítását. Emellett megszűnik az összes állami takarékossági intézkedés is.

Bővebben...

logika4918A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában tartott versenyről négy diák jutott tovább az országos logikai versenyre, melyet novemberben a Ljubljanai Egyetem Elektrotechnikai Karán rendeztek meg. Közülük ketten, Hozjan Ajda és Gjuran Gloria aranyelismerésben részesült.

Bővebben...

ertekeink4918Közeledvén a Mátyás király-emlékév vége felé, még egy megfejtésre váró kultúrtörténeti érdekességgel rukkolunk elő Hunyadi Mátyás Szlovéniában élő kultuszához kapcsolódva. Aki Mátyás király nyomában járva eljut a Karintiában lévő Črna na Koroškem nevű településre és megmássza a Peca-hegyet, hogy felkeresse Mátyás király barlangját, annak kicsit a környéken is érdemes körülnézni és betérni a városka templombába. A templomba belépve ugyanis azt hiheti, hogy magát Mátyás királyt emelte a karintiai nép az oltárra, hiszen egy aranykoronás, szakállas, királyi ornátusban ábrázolt szoboralak díszíti azt, kezében egy fekete hollóval, amely aranygyűrűt tart a csőrében.

Bővebben...

cim4918December 6-a Szent Miklós napja, a közkedvelt és a gyerekek által várva várt Mikulás ünnepe. Miklós püspököt, a nagylelkű és szeretettel ajándékozó szentet a katolikus egyház a karácsony előhírnökének tartja. A kedvességéhez fűződő történetek legendákká váltak és kialakították a Mikulás-kultuszt, az ajándékozás szokását. Nálunk a Mikulás – hosszú, prémes köpenyben, bottal és krampuszok kíséretében – késő este jár, amikor a gyerekek már alszanak, és a fényesre csiszolt csizmába teszi az ajándékokat, de van, amikor a jutalom mellett amolyan tréfás figyelmeztetésként ott van a bot, a virgács is. Ki nem hitt gyermekkorában a Mikulásban és nem várta az ajándékot?  

Bővebben...

kotodes48183A külhoni magyar családok éve kapcsán hétfőn került sor az ERGO – Európai Regionális Szervezetek és a Dobronaki MÖNK által szervezett „Kötődés – az éltető erő” című pódiumbeszélgetésre, melyet a Kézművességek Házában szerveztek meg.

Bővebben...

lopas2418Múlt héten egy szokatlan esetet vizsgált a rendőrség, miután Markovciról érkezett a feljelentés, hogy a házak környékén két ismeretlen nő tartózkodik, majd a Gradi községben egy lakóházból 150 euró tűnt el. Amint a vizsgálatban kiderült, két nő követte el a bűncselekményt. Míg az egyik ismeretlen nő az udvaron várakozott, a bűntársa a tulajdonos jelenlétében belépett a házba és az asztalról százötven euró készpénzt vitt el. A ház tulajdonosa, aki a házban tartózkodott, a lopást nem vette rögtön észre. Az autóban várakozó sofőr közben a két nővel elhajtott. A rendőrség elfogta a tetteseket, akik a készpénzt átadták, az eljárás után pedig szabadon engedték őket.

Bővebben...

hosok2418A Hétköznapi Hősök projekt 2016-ban kezdődött, amikor a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára. A projekt célja értéket őrizni. Olyan értéket, amely példákkal szolgál a múltból, hogy könnyebben megértsük a jelent és határozottabban tudjuk továbbgondolni a jövőt. A projekt zárókonferenciájára június elején került sor Budapesten.

Bővebben...

miujs harry2418Harry Potter-est a Pártosfalvi KÁI-ban

Péntek délután a pártosfalvi iskolában a filmszakkörben Harry Potter-estet szerveztünk. A megvalósításban a tanáraink is segítettek. Nagy igyekezettel készítettük a kellékeket, de még nagyobb volt az este előtti napon az izgalom. Amikor a vendégek megérkeztek, átlépték a mugli-világ és a varázsló-világ közti falat. Odabent, a varázslatos világgá alakult teremben megnéztük a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet, majd bátorságpróbán vettünk részt. Később Harry Potter-tesztet töltöttünk ki és karkötőket készítettünk. Az éjszakát is az iskolában töltöttük, csak másnap reggel tértünk haza, vissza a való életbe.

Bővebben...

korhaz24183A Muraszombati Általános Kórház munkatársai az idei szívelégtelenségi kongresszuson Bécsben bemutatták a tavaly indult Sobota–HF nevű, a szívelégtelenség gyakoriságát kutató projekt eredményeit, amelyet a kórház munkatársai a Nemzeti Közegészségügyi Intézet közreműködésével végeznek.

Bővebben...

bakterium24181Az elmúlt hónapokban leginkább a Földközi-tenger különböző országaiban lehetett látni a híreket a Xylella fastidiosa baktérium egyre nagyobb kártevéséről: pálmafák, olajfák, ültetvények pusztulásáról lehetett olvasni. A veszélyes kór közben elérte a szlovén tengerpartot is, de könnyen terjedhet a kontinens belseje felé is. A kórokozó leküzdésére uniós szabály van érvényben, a közvéleményt értesítette az illetékes szlovén hatóság is.    

Bővebben...

ertek23182Muraszombatban, a város szívében áll a Szapáry kastély. A kastélyt övező park a muraszombatiak kedvelt pihenőhelye. A középkorban itt álló erősség első említése 1255-ből ismeretes. 1478-ban castellum in Belmwra, 1498-ban pedig castellum Mwrayzombath néven említik a korabeli dokumentumok. A középkorban a vár urai a felsőlendvai Széchyek voltak.

Bővebben...

valaszt2318Vasárnap Szlovéniában előrehozott parlamenti választásokat tartottak. Az 52 százalékos választási részvétel mellett a választások relatív győztese a Szlovén Demokrata Párt (SDS), amely 25 mandátumot szerzett a Szlovén Országgyűlésben. A 90 fős parlamentben kettő hely biztosított a szlovéniai őshonos kisebbségeknek, az új magyar nemzetiségi képviselő Horváth Ferenc lett.

Bővebben...

garden22181Az Interreg SI–HU Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg a GardEn határon átnyúló idegenforgalmi hálózat, melynek vezető partnerei a moráci község és Lenti város. A program célja a térség vonzerejének növelése, a kevésbé fejlett vidéki területek bevonása termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztésével.

Bővebben...

MCSi Design