kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Küszöbön a tavasz

cim0621A Balázs-napi szőlőmetszéssel szőlészeti, borászati egyesületeink „hivatalosan” is elindították az év első nagyobb munkálatát, a téli, koratavaszi metszés időszakát. Igaz, az előrejelzések szerint még igen komoly mínuszokkal tér vissza a tél, de már mégiscsak küszöbön a tavasz, és talán a következő időszakban is akadnak majd napszakok, amelyeket hasznosan tölthetünk a szabadban – erősítve a pluszt, dacolva a világ sok mínuszával, gondjával, bajával. Képünkön a világ legöregebb, maribori szőlőtőkéjének a lendvai várnál elültetett utódját metszik éppen a szőlészek. A napokban Kárpát-medencei összefogásban elkészült és palackozásra került az „Összetartozásunk bora” is, amelybe lendvai gazdák borai révén itteni ízek is kerültek.

 

 

 

 

A Muravidék borának íze is benne rejtőzik

 

 

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából elkészült az „Összetartozásunk bora”. Ebben a különleges nedűben a Muravidéki bor íze is benne rejtőzik, köszönhetően annak a kilenc szőlősgazdának, akik hozzáadták saját pincéjük büszkeségét.

 

bor06211Farics Dorisz, Felső Alen, Rožman István és Máthé László Eduárd főkonzul a Rožman-pincénél a Lendva-hegyen koccintanak az „Összetartozásunk borával”.  (Fotó: Csentei Szőlőtermelők Egyesülete)

 

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete – a Muravidékről Rožman István és Cuk Lajos szerepelnek az alapítótagok között – a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából egy különleges összefogást indított útjára: a száz éve elválasztott egykori történelmi borvidékeket egy közös borban szerette volna újra egyesíteni. Így tavaly június 4-én közzétettek egy felhívást, melyben felkérték a Kárpát-medence borászait, hogy küldjenek 6–6 palackot az egyik legjobb borukból és ezáltal elkészülhessen az „Összetartozásunk bora”. A Muravidékről a fenti egyesület tagja, a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete szervezésében kilenc borosgazda csatlakozott a kezdeményezéshez: Cuk Lajos, Rožman István, Režonja Mihael, Paušič Ivan, Fordan Tibor, Bogar László, Magyar Romeo, Király István és Felső Alen.  A közös borba csak száraz, fehér, 2019-es évjáratú, őshonos magyar szőlőfajtákból készült borok kerülhettek, így vidékünkről olaszrizlinget, illetve furmintot adományoztak. A határokat átívelő kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a Kárpát-medence 6 országából, 20 borvidékről összesen 83 borásztól érkeztek palackok, és végül 400 palacknyi karakteres fehérbor készült el, ami az „Összetartozásunk bora” címet viseli.

bor062112A különleges borból egy-egy palackot az egyesület az adományozóknak kíván visszajuttatni. A Covid-helyzet azonban megnehezítette ennek a menetét, ezért a csentei egyesület kérésére Magyarország Lendvai Főkonzulátusa nyújtott segítséget a Muravidékre szánt borok hazaszállításában. Február 2-án ünnepélyes keretek között a legszűkebb részvétellel sor is kerülhetett az átadásra a lendvai konzulátus épületében. Az első palackot Máthé László Eduárd főkonzul Farics Dorisznak, a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete elnökének nyújtotta át és gratulált a sikeres együttműködéshez. A rövid ceremóniát követően a küldöttség ellátogatott a Rožman- és Cuk-pincékhez is, ahol szintén átadták a borokat. Itt jelen voltak továbbá Paušič Ivan és Felső Alen borgazdák is. A kivételes borból egyébként minden adományozó kapott emlékül egy palackkal, illetve két palackot a két helyszínen fel is bontottak, és a közös Kárpát-medencei borászati összefogás sikerére koccintottak.

 

 

 

MCSi Design