kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Gyorstesztek igen, gyorstesztek nem

covid0621A hétfői adatok szerint Szlovéniában javult a járványügyi helyzet, a kórházi kezelésre szorulók számának hétnapos átlaga ezer alá csökkent, ezzel az ország a vörös zónából a narancssárga zónába léphet. A helyzet javulása további enyhítéseket hozhat.

A járványintézkedések a következő területeken enyhülhetnek: oktatás az általános iskola minden osztályában, tantermi oktatás végzős középiskolás diákok számára, felsőoktatási vizsgáztatás és szemináriumok megtartatás 10 fő részvételével, további üzletek és szolgáltatások megnyitása, csoportosulás 10 főig, a községi határzárlat feloldása. A járványügyi helyzetet a kormány a hét folyamán méri fel.

 

 

Keddtől az egész ország területén megnyithattak a nem élelemiszert árusító üzletek is 400 négyzetméter alapterületig azzal, hogy kötelező a bolti eladók heti gyorstesztelése. Hasonló az előírás a kozmetikusoknak is azzal a különbséggel, hogy szolgáltatás igénybevételekor (kivétel a manikűr és a pedikűr) az ügyfélnek is negatív antigénteszttel kell rendelkeznie. A kozmetikusok egységesen visszautasították a döntést, így a nyújtható szolgáltatásaikat nem bővítették. Heti gyorstesztet kell végeztetniük továbbá a tanároknak, az egészségügyi és szociális dolgozóknak.

Igen kaotikusak a rendelkezések és napról napra változnak. Ilyen volt a múlt péntek is, amikor kormányhatározat szólt a napi ingázók határátlépéséhez szükséges gyorstesztről, ami tömeget, hosszú várakozást és elégedetlenséget váltott ki többek közt Lendván is. A külföldi munkások több órát várakoztak a tesztelésre, majd az eredményekre. A megváltozott rendszer miatt például pénteken nem léphettek be Szlovéniába a muravidéki általános iskolákba járó magyarországi tanulók. Az intézkedés szombatra megváltozott, a belépés a korábbi rendszer szerint történik, a gyorsteszt nem szükséges.

A védőoltások beadása terén egyelőre csak a 80 év felettiek második oltása folyik. Az országba a héten újabb Pfizer-BioNTech oltóanyagszállítmány érkezik, de várható az AstraZeneca vakcinája is, amivel elkezdik a 60 év alattiak beoltását.  

 

 

MCSi Design