kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Bálint-napi babonák, népszokások

balint0621A február 14-én ünnepelt Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Amerikai ünnep – mondják sokan, ezzel bújva ki a feleslegesnek tartott ajándékozás alól. Pedig valójában az amerikaiak az európai, sőt keresztény kultúrából vették át az ünnepet.

Babonák, szívügyek

Lássuk, mit tartottak Bálint napján, ha úgy tetszik, Valentin-napon.

Azok a lányok, akik Bálint-nap előtt éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik annak alakját.

Ha valaki már megtalálta élete párját, akkor ahhoz, hogy megtartsa szerelmét, Bálint-napon olyan almát kell megennie, aminek kilenc magja van, ezt a kilenc magot pedig titokban a szerelme zsebébe kell csúsztatnia, így élete végéig hű lesz hozzá a szerelme.

Egy másik babonaság is hozzásegítheti a párokat a holtig tartó hűséges szerelemhez: a párnak egymás haja szálát kell belesütnie a tésztába és ezt közösen kell megenniük. Ha ezt megteszik Bálint-napon, örökké szeretni fogják egymást holtig tartó hűséggel.

Népi időjóslások

A népi időjóslás szerint ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés. A háziasszonyok a szeles időt azonban nem szeretik, mert ha aznap fúj a szél, akkor nem lesz tojás egész évben. Bálint napján az esős időjárás pedig azt jelenti, hogy a kukoricán kívül másból nem lesz jó a termés. Bálint-nap reggelén sok helyen szenteltvizet cseppentettek az állatok itatóvizébe, hogy megmentsék őket a gonosz szellemektől és egészségesek maradjanak.

Ünnepeljük vagy ne ünnepeljük?

A szerelem az egyik legszebb érzés, amit életünkben megtapasztalhatunk. Hogy ennek megünneplését egy adott napon ki mennyire tartja fontosnak, az a saját dolga. De hogy egy szál virágtól, egy-két kedves szótól senki nem adja el a lelkét Amerikának, az is biztos.  Másrészről pedig nem is az eltúlzott ajándékozáson van a hangsúly, hanem az apró figyelmességen, gesztuson az iránt, akit szeretünk és aki viszontszeret.

 

 

MCSi Design