kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Kútfúrás ellen tiltakoznak az Őrségben

molfur09211Új szénhidrogénforrásokat tervez felkutatni a MOL Őriszentpéter közvetlen közelében. A térség a Natura 2000 nemzeti parkhoz tartozik. A tervezett beavatkozás miatt aggódnak a helyiek, a gázkutatás elleni tiltakozást eddig több mint 16 ezren írták alá. Egyelőre hat hónapra felfüggesztették az engedélyeztetési folyamatot.

A lakosság azt szeretné elérni, hogy az Őrségi Nemzeti Park utasítsa el a projektet, amit hivatalos állásfoglalással alátámasztott az őriszentpéteri önkormányzat is, mely a szerint a kút fúrási munkálatok és a kitermelés a zaj-, szállópor- és füstgázkibocsátással veszélyezteti az életkörülményeket, árt az idegenforgalomnak és rontja a tájképet. Az ipari tevékenység nem egyeztethető össze az őrségi tájjal, ennek turisztikai jelentőségével.  

A MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. a kutatófúrási munkálatokat 2022 tavaszán tervezi megkezdeni, amit terepelőkészítés előzne meg, ami a hatástanulmány szerint környezeti beavatkozással jár. A beruházásra a Vas Megyei Kormányhivatalnál már elindították a kérelmezési folyamatot.

A lakosság és az önkormányzat tehát közösen lépett fel, s azt már elérték, hogy a megyei kormányhivatal a MOL kérésére hat hónapig szünetelteti a beruházás engedélyeztetési eljárását. Eközben a MOL lakossági fórumot kíván összehívni. Bíznak abban, hogy a hangjukat meghallják az engedélyeztető hatóságok és a véleményezési joggal bírók is, mint például az Őrségi Nemzeti Park.

molfur09212– A MOL a kérés indoklásában arra hivatkozik, hogy természeti és tájvédelmi szempontból hiánypótlásokat kértek tőlük, ezek megválaszolása pedig időigényes – nyilatkozta lapunknak Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. – A szüneteltetésből sok minden kiolvasható, a szakmai hiánypótláson túl az is érezhető, hogy az erős lakossági kiállás a tevékenységgel szemben szintén fontos szempont. Ez egy nagyon erős kiállás az Őrség és Őriszentpéter védelmében, és egyúttal nagyon erős elutasítást jelez bármiféle ipari infrastruktúra telepítésével szemben. Bízom abban, hogy a MOL felülvizsgálja az álláspontját, hogy valóban meg akarja-e valósítani a fúrást. A gazdasági közérdekkel szemben az Őrség csendje, békessége és nyugalma ugyanolyan jelentős közérdek – mondta Őr Zoltán.

SNK, AK

 

 

MCSi Design