kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Az AstraZeneca vakcinájával felfüggesztették az oltást

covid1121Mivel Szlovénia hétfőtől ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca vakcina alkalmazását, bizonytalan a nevelési-oktatási intézmények alkalmazottai védőoltásának elindulása is. Az oltás az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által végzett, a vakcina mellékhatásaira vonatkozó vizsgálat függvényében kezdődik majd el.

A Lendvai Egészségház hatáskörében 245 pedagógus jelezte igényét a védőoltásra, de az oltószer biztonságával kapcsolatos kételyek miatt (vérrögképződés) ezt már többen visszamondták. Szlovénia is mára, csütörtökre várja az EMA döntését, amitől az AstraZeneca újbóli alkalmazása függ.  

A héten 32 fiola Pfizer/BioNtech vakcina érkezett Lendvára, ebből csupán egyet szánnak első dózis beadására, a többit emlékeztető oltásokra tartják fenn – tájékoztatott Požgai Horvat Olga, a Lendvai Egészségház igazgatója.

Ami a járványügyi intézkedéseket illeti, március 15-ével változtak a napi ingázók határátlépésének feltételei. Ezentúl az országba lépéskor hét napnál nem régebbi gyorsteszt, illetve PCR-teszt negatív eredményének felmutatása szükséges, illetve a betegségből való kigyógyulást, a beoltottságot vagy az antitestek jelenlétét igazoló dokumentummal is átléphető a határ. Az új feltétel a munkavállalókra, a kettősbirtokosokra, illetve az összes eddigi 12 kivétel esetére vonatkozik. A napi ingázók a gyorstesztelést a Lendva-vidéken is elvégezhetik az ingyenes lakossági tesztelések keretében a www.zd-lendava.si honlapon közzétett órarend szerint. A muraszombati és a lendvai egészségházakban önköltséges PCR-tesztelés is lehetséges, ennek az ára 80, illetve 90 euró. A HAGT gyorstesztelésnek egységes az ára, 15 euró. A Muraszombati Általános Kórházban csak fizetős gyorsteszteket végeznek (15 euró), valamint teszteket a vállalatok számára minden nap 8 és 14 óra között.

Mivel Szlovénia régióinak többsége a narancssárga zónába tartozik, újabb enyhítés csak az építőiparban következett be. Ennek értelmében engedélyezettek a külső munkálatok a lakott épületeken is.

 

 

MCSi Design