kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Európai tájdíjat nyert a Mesés Hetés

hetes1624A Mesés Hetés mintaprojekt elnyerte 2015-ben az Európa Tanács tájdíját, melyet az elmúlt héten Budapesten adtak át a projekt lebonyolítóinak. A rendezvényre az Európai Unió számos országából érkeztek szakemberek, közülük többen a Hetésbe is ellátogattak. Budai Krisztina, a Zöldutak Módszertani Egyesület elnöke elmondta: a Mesés Hetés projekt 2013–14-ben zajlott azzal a céllal, hogy a hat szlovén és négy magyar hetési település közösségeit összefogva, helyi értékeit feltárva olyan vonalat alakítsanak ki, mely az idelátogatók számára is megmutatja az elfeledett, vasfüggöny által kettéhasított táj kincseit. Hozzátette: a kontinenst átszelő EuroVelo13 turisztikai útvonal is keresztülmegy a területen.
A látogatóknak készített bemutató program Bödeházán, illetve a határon található Barátság-parkban zajlott, ahol a hetési települések mindegyike bemutatkozott. A helyi közösségek elhozták kulturális értékeiket, kézműves termékeiket, gasztronómiai kincseiket, de megismerhették a vendégek a hetési csipkés pajtát, a kódisállásos házakat és a szoknyás haranglábakat is, melyek mind megőrzésre érdemesek.
A rendezvényen részt vett Vigh László, a térség magyar országgyűlési képviselője is. – Ezt a térséget egykor kettévágták, családokat szakítottak el egymástól – mondta. – Egy ilyen program és a díj arra mutat rá, hogy itt mégis óriási értékek, kulturális, gasztronómiai hagyományok vannak, amiket meg kell őrizni. Érdemes ezt az erdők közti tájat és az embereket megmutatni a világnak, hogy a térség újra fel tudjon emelkedni. Európa most idejött hozzánk és továbbviszi a jó hírünket.
Korosa T., Zalai Hírlap
MCSi Design