kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Súlyosbodott a helyzet, szigorít a kormány

covid1321ujA szlovén kormány szakmai csoportja javaslatára április 1-jétől 11-ig teljes közéleti zárlatot rendelt el. Az iskolák visszaállnak a távoktatásra, leállnak a személyi szolgáltatások, bezárnak a nem létfontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a mozgás egy-egy régióra korlátozódik, az országot szinte nem lehet elhagyni.

Ismét erősödik a koronavírus-járvány Szlovéniában, a vírus brit mutánsának terjedése újabb megelőzési intézkedéseket indokolt, illetve a már meglévők szigorítását hozta. A 3. hullám visszaszorítása érdekében főleg olyan korlátozások lépnek életbe április 1-jével és maradnak hatályban április 12-ig, amik főleg a szociális távolságtartásra (gyülekezés), az adott régió, illetve az ország elhagyására vonatkoznak. Kivételként húsvétvasárnap legfeljebb két család tagjai találkozhatnak az adott régió átlépésével. A vörös zónába sorolt államokból (ilyen Szlovénia összes szomszédja) való visszatéréskor PCR-teszt felmutatása szükséges, különben karanténba kell menni. A 10 napos karantént nem lehet megszakítani. 

 Nyilvános területen tilos a gyülekezés (eddig 10 főre korlátozódott), s kötelező a maszk szabadtéri viselése. A kijárási tilalom 22.00 és 5.00 óra között tart. Nyitva tarthatnak az élelmiszert árusító boltok, a virág- és mezőgazdasági üzletek, a szervizek, a töltőállomások, a posták, a gyógyszertárak, a műszaki boltok, végezhető a kéményseprési szolgáltatás. Továbbra is működhet az ételkiszállítás és az online vásárlás.

Az oktatás ismét digitális lesz, a tanterembe április 12-ével térhet vissza a tanítás, függetlenül az akkori helyzettől. Az óvodások és az alsós tanulók számára a zárlat alatt felügyeletet biztosítanak, a sajátos nevelési igények oktatása nem áll le. Amennyiben lehet, április 11-ig minél többen álljanak át online otthoni munkára.

Nem engedélyezettek a vallási, kulturális rendezvények, bezárnak a könyvtárak, galériák. Leállnak az autósiskolák, a lejárt jogosítványokat május 9-ig lehet meghosszabbítani. Sporttevékenységgel csak az élsportolók foglalkozhatnak, egy-egy család szabadtéri rekreációja azonban engedélyezett.

Az említett szigorításokat április 12-ével a kormány már korábban jóváhagyott „színes” járványügyi besorolása váltja fel az aktuális helyzettől függően.

 

 

MCSi Design