kele
perec1
garas1
65. évfolyam
19. szám
Megjelenés:
2021. 05. 13.
kiscim1921
 

Történelmi fagykárról is beszélhetünk   

fagy15211A múlt héten hirtelen beözönlő, az áprilisi időszakra nem jellemző kétnapos fagy minden jel szerint katasztrofális károkat okozott országszerte, különösen az éppen virágba borult gyümölcsösök jártak pórul, de a szabadföldi zöldségtermesztés, a szőlőültevényekben a korai, már hajtó fajták sem úszták meg a fagyot. Hasonló a helyzet egyébként az egész kontinensen, így összeurópai problémáról is beszélhetünk.

A pontos kár egyelőre még nem becsülhető fel pontosan, de úgy vélik, legalább 50 millió eurós kárt okozott a hirtelen bezúduló hideg, a visszatért tél. A legnagyobb károk egyértelműen a gyümölcstermesztőket érték, a kajszi, az őszibarack, a szilva, a cseresznye és a meggy nagy, az eper, a mogyoró és a dió helyenként akár 100 százalékos károkat szenvedett, és valamivel jobb a helyzet a körtét, illetve az almát illetően. Általában elmondható, hogy a fagykár nagysága a fajtától, a fejlődési fázistól, az ültetvény kitettségétől függött leginkább. A károk rövid távú megmutatkozásához, összeírásához még néhány napra lesz szükség, de igazából június elejére mutatkozik majd meg teljes egészében a kár, amikor a gyümölcsfák maguktól úgymond kiselejtezik a „felesleges” termést.

fagy15212Hasonló károk érték a Muravidéket is, leginkább Goricskón, ahol a fagyot a szakemberek szerint erősítette az is, hogy alacsony volt a légnedvesség. Úgy tapasztalták ugyanis, hogy a magasabb légnedveséggel rendelkező területeken – például a Lendva-vidéken – valamivel enyhébbek lettek a károk. Szlovénia délkeleti részein – itt találhatók a legnagyobb alma- és körteültetvények – mindemellett a károkat súlyosbította az erőteljes szél is. A nagyobb termelők öntözéssel és füstöléssel védekeztek, így a kárt nagy arányban enyhíteni is tudták. Hasonló a helyzet a Tengermelléken is, ahol a kajszi, az őszibarack és a cseresznye termésére gyakorlatilag nem lehet számítani idén.

A zöldségtermesztésben egyértelműen a spárgatermesztőket – a Muravidéken a károk elenyészők, mert éppen csak kihajtott a spárga – sújtotta leginkább a fagy, de károk keletkeztek a salátában, a korai káposztában és a korai burgonyában is.

fagy15213A szőlők a Muravidéken általában megúszták a fagyot, esetleg a korai fajtákban keletkezhetett kár, erősítette meg feltevésünket Fehér Marika, a mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálat szakembere.   Károkat szenvedtek a méhészek is, ugyanis elfagyott az éppen kihajtó akácfa, így akácméz idén egyértelműen nem várható. A szántőföldi termesztésben nem várhatók nagyobb károk, az olajrepce az a kultúra, amelyben a károk esetleg nagyobbak lehetnek, de ezt csak a betakarításnál lehet majd megállapítani. 

A jelenlegi, 2021-es fagy már a negyedik az utóbbi hat évben, és lassacskán már megkérdőjelezi a gyümölcstermesztést. Az állam az ültetvények, a növényi kultúrák biztosítását támogatja – jelenleg a prémium 55 százalékát állja az állam. A biztosítótársaságok adatai szerint 2019 során például  1.339 hektár intenzív gyümölcsültetvény volt biztosítva. Az állam más segítséget elvileg nem nyújthat, hacsak nem nyilvánítja elemi kárnak és úgynevezett intervenciós törvényt fogad el. Természetesen járható út a fagy elleni öntözőrendszerek telepítésének támogatása is, de ezen a téren még igazából gyermekcipőben járunk, az így védett ületvények száma elenyésző.

 

 

MCSi Design