kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A javulás ne tereljen el a védőoltástól

covid2021Szlovéniában a hét elején teljesült a sárga fázisba kerülés minkét irányadó mutatója: a kórházakba kerülő covidos betegek száma 500 alá ment, a hétnapos fertőzöttségi arány pedig 600 alatti. Az iskolákban tantermi oktatás folyik. Lendván már a 20–25 év közötti korosztályt is oltják már.

A kormány ugyan június 16-ig meghosszabbította a járványhelyzetet és nem változtatott a határátlépés feltételein, de újabb könnyítések léptek életbe. Az iskolákban tantermi oktatás folyik, az egyetemeken váltogatva az online oktatással. A diákok otthoni önmintavételes tesztelése még a folyó tanévben elkezdődik.

A gyülekezési korlát 50 személyre maximálták, a vendéglátóegységek reggel 5-től 22 óráig tarthatnak nyitva, a beltérben csak PTC-igazolással (kigyógyult, tesztelt, beoltott) rendelkező vendégeket fogadhatják az asztalok közötti, már korábban érvényes távolságbetartás mellett. Hasonlóak az elvárások a kulturális rendezvényeken is. A sporteseményeket a nézők a NIJZ szabályai szerint élőben is követhetik.

A járvány csillapodása ellenére nagyon fontos a védőoltás felvétele, hangsúlyozzák a szakemberek. Lendvára a héten 500 dózis AstraZeneca és 834 Pfizer érkezett, amit csütörtökön a kultúrotthonban adnak be Ezen a helyen utoljára lesz oltás. A pénteki AsraZeneca-oltás már a Lendvai Egészségházban történik. Mint megtudtuk, ezentúl több napon oltanak kisebb csoportokat. Elsőbbséget még mindig az 50 év felettiek élveznek (nemzeti oltási stratégia), de sorra kerül már a fiatal korosztály is a bejelentkezési sorrend szerint. Így már a 20–25 évesek is felvehetik az oltást. Az ingyenes oltásnál a vakcina – egyelőre – nem választható szabadon. A közeljövőben a gazdaságban dolgozók beoltása várható a vállalatok székhelyén. Az oltást mobil oltási egységek végzik majd. Vannak már vállalatok, melyek pénzbeli juttatással díjazzák az oltás mellett döntést.

Szlovéniában a hét eleji átoltottsági arány 14 szá1ékos volt, a magyarlakta községekben a legmagasabb 13,7 százalékkal Lendván volt.

 

 

MCSi Design