kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Kis piac nagy sikere Szalafőn

szalafo2221Pünkösd vasárnapján debütált a vásár Szalafőn, és az esős idő ellenére remekül sikerült. A turisták ellepték a piacteret, a közösségi médián keresztül pedig híre ment a sikernek. Mi is kíváncsiak lettünk, így a következő hétvégén el is látogattunk Szalafőre.

Az út szélén parkoló autók sora percről percre hosszabbra nyúlt. A vásár a falu központjában kapott helyet – a kiszámíthatatlan időjárás miatt sátortető alatt – összesen 30 standdal. A sorok között járva főleg őrségi áruval találkozhattunk. A vidék kistermelői saját termékeiket kínálták: sajt, hús, olaj, befőtt, perec, rétes, csokoládé csábít kóstolásra, vásárlásra. A kézműves kínálat szintén széles: a csuhétárgyaktól a szappanokig, az ékszerektől játékokig akadt bőven vásárfiának való. Míg ott voltunk, a piactér folyamatosan nyüzsgött, lüktetett. A kisebb csoportokba verődött emberek vidáman, ráérősen társalogtak egymással, végre egy kis „normális élet” érzésben lehetett részünk a rengeteg tilalom után.

 

 

– Az igények hívták életre ezt a piacot – mondta Molnár Márk helyi vendégházas, a vásár megálmodója és szervezője. – Az emberek óhatatlanul vágynak a vásári érzésre, és képesek ezért akár 30–40 kilométert is utazni. Mi magunk is piacra járó emberek vagyunk, és keveselltük az eddigi egy vásárt, ami a környéken van. Illetve a vendégeink szemén keresztül is láttuk, hogy mi az, amire szükség van. Szerencsére az egész falu kiállt a kezdeményezés mellett. Mivel nagyon sok a vendégházas és remek helyi termelőink vannak, így az első piac rögtön az ő részvételükkel zajlott. A gyakorlott piacozók pedig tudják, mitől döglik a légy: a helyi alapanyagokból készült termékek, az itteni tradíciók és régi receptek alapján készült élelmiszerek – tökmagolaj, sajtok, mézek – viszik a vásárt, aminek siker az eredménye.

A szervező további tervekről is beszélt: a heti két vásárban is lát lehetőséget, amit egyéb programokkal is bővítenének, hiszen igény lenne rá. Árusokat is tudnak még fogadni, de nem szeretnék a végtelenségig bővíteni. Szeretnék, ha megmaradna a piac családias jellege. A tervek szerint minden vasárnap kinyit a piac, így a látogatókat szeretettel várják természetesen a határon túlról is.

 

 

MCSi Design