kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Nyár a covid-enyhítések jegyében

covid2521Szlovénia úgy a nemzeti, mint az EU-s fertőzöttségi rangsorolás szerint a zöld zónához tartozik, ami egyre több enyhítésre ad lehetőséget. Visszaesett azonban az oltakozási szándék, így a NIJZ újabb elemekkel bővíti az oltási kampányt: védőoltási mobil egységek, szabadon választható vakcina, bejelentkezés nélkül a védőoltás felvétele. Az oltópontokon ingyen kapható az oltási igazolás.

A legújabb enyhítések közé tartozik a vendéglátóhelyek nyitvatartási korlátozásának visszavonása, kinyitnak a bárok és a diszkók is 24.00 óráig tartó nyitvatartási lehetőséggel. A vendéglátóegységek belső helyiségeinek igénybevételekor kötelező a védőmaszk és a PCT feltételek valamelyikének megléte. PCT szükséges a kulturális helyszínek belterének látogatása esetén is. Az összejöveteleken 100 főig nem szükséges ilyen igazolás, felette igen. A szabadtéri fürdők látogatásakor június 22-től nem szükséges PCT, viszont a sportrendezvények esetében igen, és kell a védőmaszk is.

Július 1-jétől Szlovéniában is kiváltható (zVem.si portál) lesz a digitális, QR kóddal ellátott zöld covid-igazolás, ami leegyszerűsíti és felgyorsítja az utazást, valamint bizonyos biztonságot is jelent.

Nyitott határátkelők, védőoltás

Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást, ami Szlovénia esetében az eddigi pontokon kívül – Hosszúfalu, Pince és Hodos – ismét át lehet lépni a határt Göntérházán, Zsitkócban és Kebelén.

Június 26-tól már a Magyarországon élő, magyar taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok is foglalhatnak időpontot oltásra, tehát számukra is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere. Sinopharm-, Pfizer- és korlátozott mennyiségben Szputnyik-oltás foglalható.

 

 

MCSi Design