kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Turisztikai utalványok: idén kultúrára és sportra is

bonok2621A kormány június közepén elfogadta a járvány gazdasági következményeit enyhítő kerettörvényt, ezen belül a 220 millió eurós turizmussegítő csomagot idegenforgalmi utalványok formájában. A törvény parlamenti megerősítésére vár, így az utalványok – felnőtteknek 100 euró, kiskorúaknak 50 euró – várhatóan július közepétől lesznek beválthatók a szállásdíjak mellett idén a kultúra és a sport területén is.

 

Képünkön: A turisztikai utalvány felhasználható lesz kulturális célokra is, például a Lendvai Zsinagógába is lehet belépőjegyet váltani vele.

 

Hasonlóan, mint tavaly, az összeg a pénzügyi igazgatóság (FURS) honlapján követhető, a beváltási lehetőségről minden szolgáltató önállóan dönt, s küszöböt is meghatározhat a minimális összegre. Az érvényesség ez év december 31-e, féléves meghosszabbítási lehetőséggel az akkor aktuális körülmények függvényében. Ez év végéig – a covid-körülmények miatt – a megmaradt 2020-as utalványokat is még fel lehet használni.

Annak ellenére, hogy a tavaly kibocsájtott 2.047.000 utalvány 365 millió eurós összegének a kihasználtsága csak 60 százalékos, az érintett ágazatok üdvözlik az intézkedést, de más könnyítésékre is számítanak. Az idegenforgalmi idény elején rövid körkérdést intéztünk néhány muravidéki szolgáltatóhoz.

A Cubis szállodában Lendván megtudtuk, hogy a tavaly realizált szállások fizetése 70 százalékban utalványokkal történt. Ezeket idén is elfogadják, és már van is ilyen jellegű érdeklődés. A Cubis összevont fizetési lehetőséggel turisztikai csomagot is kínál a Vinárium kilátótorony és a Galéria-Múzeum látogatására. Lendván a Vinárium szórtszobás szállodában tavaly 185 vendégéjszakát fizettek utalványokkal, ami jó érdeklődést tükröz. Egyelőre még nem tudni, váltható lesz-e utalvánnyal belépő a kilátótoronyba. Utalványokat a tavalyihoz hasonlóan elfogadnak a dobronaki üdülőházban is, a szállásdíj mellett biciklikölcsönzésre is.

Több kérdés megválaszolásra vár az utalvány-felhasználásban esetlegesen érintett több területen is. A maráci Vivat fürdőben például még nem tudják, miként kínálhatják utalványokra a wellnessprogramot. Az utalványokkal kapcsolatban részletesebb tájékoztatást várnak a muraszombati múzeumban is. Hasonló kérdések előtt áll a lendvai Galéria-Múzeum is, ahol bíznak a hatékony és ésszerű megoldásban, főleg a gyors pénztári elszámolásban.

 

Turisztikai utalvánnyal fizetni lehet szállást, vendéglátói szolgáltatást, (vízi)járművek és sportfelszerelés bérlését, horgászatot, könyvvásárlást, drótkötélpálya belépőjegyét, valamint vásárok, kiállítások, koncertek, múzeumok, botanikus és állatkertek, kulturális rendezvények, fitnesztermek, vidámparkok és sportrendezvények látogatását.

 

 

MCSi Design