kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A természet patikájában – műhelymunka Göntérházán

term pati2621A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) június 27-én „A gyógynövényekkel az egészségig” címmel műhelymunkát szervezett a göntérházi faluotthonban. A résztvevők Vajdič Rozalija előadása révén megismerték a gyógynövények csodatevő erejét.

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek rá. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, hogy a növényi hatóanyagok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést. Megismerni ezeket, illetve felismerni a természetben azokat a gyógynövényeket, amelyeket őseink napi szinten alkalmaztak különböző panaszok enyhítésére – ez volt a fő célja a vasárnapi műhelymunkának is, amelyen Vajdič Rozalija, a már több mint harminc éve gyógynövényekkel foglalkozó nyugalmazott biológiatanár vezette be az érdeklődőket krémek, szirupok és teakeverékek elkészítésének fortélyaiba.

 

 

Elsősorban azokra a gyógynövényekre fektette a hangsúlyt, amelyeket most kell begyűjteni, hiszen gyógyító hatásuk most a legmagasabb (például orbáncfű, cickafark, menta, citromfű, diófalevél, levendula, körömvirág, kamilla, egynyári üröm, bodza stb.) és amelyek (mint a gyógynövények zöme) minden formában – teakeverékként, olajos kivonatban, tinktúraként, kenőcsben – segíthetnek a különböző panaszok enyhítésében. A műhelymunka során a résztvevők háromfajta kenőcs elkészítésével is megismerkedtek – körömvirágkenőcs fehér vazelinnel (száraz bőr, aranyér, sebek esetén használjuk), egynyári ürömből kenőcs disznózsírral (csípések, herpesz, övsömör, ízületi fájdalmak), valamint a citromfűből készült olajkivonat, illetve macerát, amelybe méhviasz került (csípések ellen). Az sem mindegy, hogyan isszuk a teánkat, a gyógyteák fogyasztásának ugyanis külön rituáléja van. Fontos, hogy nyugalomban, egy kellemes helyen igyuk meg a teánkat, kortyonként és élvezettel. Mindezek ellenére mégse várjunk csodát a gyógynövényektől, hiszen minden gyógynövény nem egyformán segít az embereken, ezenkívül huzamosabb ideig kell fogyasztani őket, mielőtt teljességében megérezzük a hatást. Vajdič Rozalija szerint minden növényben van valami hasznos (mérsékelt fogyasztás esetén), csak fel kell ismernünk azt. Tehát mielőtt gyógyszerhez folyamodnánk, nézzünk körül a környezetünkben – lehet, hogy nem messze tőlünk vár a megoldás.

 

 

MCSi Design