kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Lezárult a Tájházak útja projekt

houses39211Lezárult a 2019-ben elindított, kétéves futamidejű Houses.si-hu – Tájházak útja című szlovén–magyar Interreg-projekt, mely a vidéki térségek turizmusba bevonását szolgálta azzal a céllal, hogy a szolgáltatások a mai elvárásoknak megfelelő színvonalra emelkedjenek.

A projektben Zala és Vas megye, valamint a Muravidék és a Dráva-mente vidék- és turizmusfejlesztési szervezetei tömörültek (Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft., Zalai Falvakért Egyesület, Si.energija Martjanci, Bistra Ptuj Kutatóintézet), bekapcsolva Szlovéniából a Mala Rosa Birtokot Petrovciról, a Pomelaj ZRP-t Nagypalináról, a podlehniki és a vitomarci tájházakat, valamint a Mesés Hetés Zöldút térségét (Bödeháza, Gáborjánháza, Zalaszombatfa és Szijártóháza), Hegyhátszentpétert, Vashosszúfalut és Kehidakustányt. A projekt költségvetése 396 ezer euró volt, amihez az EU Fejlesztési Alapja 337 ezer euró támogatást biztosított. A résztvevő tájházakat nyílt pályázati felhívás keretében választották ki. A projektben a muravidéki magyarlakta térség tájházai nem vettek részt, de a Mesés Hetés zöldút keretében a projektidőszakban néhány rendezvényt kiterjesztettek a Muravidéken, konkrétan Dobronakra és Zsitkócra is.

houses39212– Mindegyik rendezvény a helyi termékek, a néphagyomány, a kulturális, építészeti tájjellegzetességek promócióját szolgálta. A lenti Hotel Balance például igényt tart a résztvevők rendezvényeire és szolgáltatásaira, ehhez azonban vállalkozószellem, a standardok kialakítása és a munka bevállalása szükséges – mondta lapunknak Bedő Andrea, a Mesés Hetés Zöldút projektvezetője, Bödeháza polgármestere a Mala Nedelja-i zárókonferencia után.

 

 

MCSi Design