kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Az érzelmek adják az étel ízét

Belovic3921A Lendvai Könyvtár olvasótermében múlt csütörtökön bemutatták Belović Branislava legújabb receptkönyvét. Az ízletes, változatos és egészséges ételek leírásait tartalmazó könyv horvát nyelven jelent meg Zdravo! címmel.

A könyv a lendvai Pomurje Horvát Kultúregyesület és a horvátországi Štrigova Község közös kiadásában jelent meg. A szakemberrel – aki egészséges receptjeit lapunk állandó rovatában is közzéteszi – az egyesület két tagja, Pohajda Lugomer Renata és Magyar Andrea beszélgetett.

A szerző, aki már hároméves korában eldöntötte, hogy orvos lesz, gyerekkorától az egészséges táplálkozás útját járja. Édesanyja betegsége miatt ugyanis az egész család áttért a „reformkonyhára” – kevés állati eredetű ételt fogyasztottak sok zöldséggel és gyümölccsel. Rántott és pirított ételek helyet roston sült, illetve párolt ételek kerültek az asztalra. Az egészséges életmód még ma is állandó az életében, az orvosi szakma mindezt még magasabb szintre emelte, aminek eredményeként a különböző betegségekben szenvedő emberek számára táplálkozási irányelveket készített receptekkel. A bemutatott könyv ételeit – a kísérő fényképek is a szerző munkáját dicsérik –, amelyek mind kevés összetevőből készülnek, négy csoportba osztotta (előételek, főételek, saláták és édességek), és néhányhoz érzelmekkel teli rövid történet is került.

 

 

Belović Branislava a közönséggel megosztotta táplálkozási jótanácsait is: táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk elsősorban növényi eredetű táplálékot, friss fűszerekkel gazdagítsuk ételeinket, csökkentsük a nem egészséges élelmiszerek fogyasztását, valamint ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról sem. Véleménye szerint néha már nagyon kevés odafigyeléssel is lehet eredményt elérni, de a legfontosabb, hogy az egész családunkat, elsősorban pedig a gyerekeket az egészséges életmódra ösztönözzük.

A kellemes hangulatban zajló eseményen fellépett a horvát kultúregylet tamburaegyüttese is.

 

 

MCSi Design