kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Nemzeti Vágta: újra a régi volt a hangulat

vagta4021A tavalyi zártkapus verseny után idén október 2-án és 3-án ismét közönséggel megtelt lelátókkal zajlott Budapesten a Hősök terén a XIV. Nemzeti Vágta. Az eseményen, amely egész Kárpát-medencét összekapcsolja, öt muravidéki település is versenyzett. Habár döntősünk nem lett, emlékezetes szereplések állnak mögöttünk.

A vágta ezúttal is gazdag, látványos programmal fogadta látogatóit. Volt kocsitoló verseny, díjugratás, csikós és akrobatikus lovasbemutató, méneshajtás, jótékonysági sztárfutam vagy éppen 1848-as huszárbemutató… Az MNMI ingyenes buszjáratot indított a muravidékiek számára a szombati programokra. Így aki élt ezzel a lehetőséggel, az a látványos bemutatók mellett lovasaink szereplését is láthatta. A Muravidéknek sajnos nem sikerült kvalifikálnia magát a középfutamba, de így is dicsőség, hogy a fiúk megmérethették magukat a nemzeti lovasversenyen. Az elődöntőben ötük közül a Zsitkócot képviselő Somi Erik futotta a legjobb időt Borostyán nevű lovával. Erik a csoportjában is szép eredményt ért el, második helyen végzett. Őt követte Bíró József Fox LS nevű lovával Hosszúfalut képviselve, majd Sáfrányos Péter Aranyos nevű lovával Hodos színeiben. Lendva színeiben Horváth József Flyer Du Pecos nevű lovával, illetve Domonkosfa és Nánási Ákos Furioso Egres nevű lovával szintén szépen teljesített.

 

 

A Nemzeti Vágta döntői vasárnap zajlottak. A dobogó tetejére végül egy fiatal vajdasági női lovas állhatott, a szabadkai Szabó Nikolett, aki  Licino Pipacs nevű lovával versenyzett. Az ezüstérmet Nagy Arnold vihette el Heves település képviseletében, a 3. helyen pedig egy újabb határon túli település, az erdélyi Farkaslaka végzett, amelynek Tamás Csaba szerzett dicsőséget. A serleget Csehország vitte el a Nemzetközi Futam döntőjében, ezen Szlovénia a petesházi Grebenjak Matej képviseletében szerepelt. Az Andrássy úti Vágta korzón egy összmuravidéki standdal vidékünk turisztikai, kulturális és hagyományőrző gazdagsága is bemutatkozott. A standot a Kézművességek Háza munkatársai tervezték meg és az MNMI, valamint az LKMNÖK munkatársainak közreműködésével Hodostól Pincéig képviselték vidékünket.

 

 

MCSi Design