kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Változások a maszkviselésben

covid4021Még nem fordult meg a covid-fertőzöttek számának növekvő trendje, az eddigiekhez képest kisebb mértékben, de nő a koronavírusban megbetegedettek, a kórházi kezelésre és az intenzív gyógyításra szorulók száma. A teljes átoltottsági arány az országban 48, a Muravidéken 50 százalékos.

A hét elején a Muravidéken 451 fertőzött volt, a muraszombati kórházban 19 covid-beteget kezeltek. Nincs változás a P (átesettség), C (beoltás) és T (tesztelés) kezdőbetűkkel jelölt feltételek terén, kivéve, hogy az államigazgatásra vonatkozóan a kötelező P- és C-feltétel október 1-jétől induló megkövetelését az Alkotmánybíróság ideiglenesen visszatartotta. Szlovéniában felfüggesztették a Janssen-vakcina alkalmazását, s fontolóra vették a vektoros szerek (AstraZeneca) beadását. A védőoltásokat mRns-alapú szerekkel végzik (Pfizer, Moderna).    

Változás történt a kötelező maszkviselést illetően is: a kormányrendelet szerint a vendéglátóegységek belterében (étel- és italkínálat) a PCT-feltételek kielégítése mellett nem kötelező a maszk viselése (a toalett felkeresésekor sem), ugyanez a helyzet például a mozitermekben és a fogadásokon. A maszk elhagyására vonatkozó rendelkezés azokban a terekben, ahol a jelenlévők eleget tesznek a P- és C-feltételnek, nem egyértelmű, így például a Lendvai Kisipari és Vállalkozói Kamara a szolgáltatások kivitelezői (fodrász, kozmetikus, masszőr, autósiskola…) és ügyfeleik számára továbbra is a maszkviselést javasolja.

 

 

MCSi Design