kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Szardínia 2.: Egy gerezd paradicsom, egy csepp sziget és egy csipet luxus

szardi2916A sziget egyik legvonzóbb tulajdonsága az érintetlensége, és talán a partok szépsége is ebben rejlik. A természet tökéletes rendjét semmi sem zavarja, nem „erőszakolta” meg a tájat a turizmus, nyoma sincs a műstrandok giccses, zajos zsibongásának, nincsenek csúszdák, se jet ski, se fánk, se főtt kukorica. Nyugalom van, ahol valódi értelmet nyer a feltöltődés szó és megtapasztalható az időtlen életérzés.
Szardínián a part melletti városkákat is egyértelműen elkerülte az üzletiesedés. Nem alakultak át a nyaralóövezetek betondzsungelekké, a szállodák, apartmanok úgy illeszkednek a környezetbe, hogy szinte fel sem tűnnek, semmi sem zavarja meg a harmóniát. Nincsenek nagy bevásárlóközpontok, nem botlunk úton-útfélen üzletekbe, inkább keresni kell őket. A szárdok mindemellett rendkívül kedvesek, vendégszeretők és nyugodtak, egész délután sziesztáznak, ezt értsük nyugodtan szó szerint, tehát 13–14 órától 19 óráig sem az üzletek, sem az éttermek, sem a szuvenírüzletek nincsenek nyitva. Így nekünk, nyaralóknak sincs más választásunk, pihenünk. A rohanáshoz szokott világunk lelassul, az idő eltöltése átértékelődik, és valóban önmagunkra, azokra, akik velünk vannak, illetve a gyönyörű tájra összpontosíthatunk. Ezért utazzunk is tovább, mindjárt az egyik legszebb helyre, amit Szardínia még tartogat, egy valódi paradicsomi tengerpartra.
„Costa Paradiso” felé tartva a tájat narancsos, vöröses színű hegyek, sziklák szabdalják. A szerpentines út mellett aztán apartmanok tűnnek fel, melyek a hegyoldalba épültek, falaik szigorúan csak a hegy színében tündökölnek, így szinte beleolvadnak a természetbe. Az út végével a sziklák a tengerben még folytatódnak, ágaskodnak ki a vízből. A közéjük beszaladó víz, a tenger zöldje és kékje fehér habokká robban, ahogy nekicsattan. A parkolóban egy kisebb tábla nyíllal jelzi a Li Cossi strandot a sziklás hegyoldal irányában. Mennek néhányan arra strandtáskával, mi is így teszünk. A hegyoldalban kiépített gyalogúton körülbelül 20 perc alatt odaérünk az édenkert egy itt felejtett földi zugába. Ez volna hát az a paradicsomi part, amitől valóban eláll az ember lélegzete. A hely különlegességéhez hozzátesz, hogy a magasban a sziklák és száraz cserjék közt járva egyszer csak hirtelen elénk tárul ez a csodálatos hely. Isten bizonyára elégedetten tekint le, ahogy mi emberek földbe gyökerezett lábbal állunk a műve előtt egy meredek sziklafal szélén, és nézünk le a mélybe, ahol a nyílt tenger bekúszó élénkzöld hullámai a vöröses homokot nyaldossák. Kőbe vájt lépcsőkön juthatunk le a partra, és szinte hipnózisba esve vetjük magunkat a habokba. A víz kellemes, a nagy hullámok úgy ringatnak, akár a bölcső, a levegő meleg, a szél kellemesen fúj – ilyen az éden, ez számunkra már hivatalos.
A paradicsomi partot elhagyva az út mentén vaddisznók futkosnak – hiszen ők is itt élnek, az apartmanok környékén a hegyoldal bokros, cserjés növényzete az otthonuk. És robogunk is már tovább keleti irányban, először Santa Teresa Gallura városát nézzük meg, egy tipikus olasz városkát, ami a dombtetőre épült, és szűk utcáival egy sétát mindenképp megér. Teraszos főterén egymásba érnek a szuvenírüzletek és a kávézók. Egy napernyős teraszon érdemes megkóstolni a valódi olasz fagylaltot, az igazi gelato-t. De már utazunk is tovább a hangulatos és mozgalmas kikötővárosba, Palauba, hiszen innen indul a kompunk – naponta többször is indulnak komphajók 8,50 eurós retúrjeggyel és kisebb kirándulóhajók is körutazással, ebéddel, pezsgőzéssel nagyjából 30 euróért – La Maddalenára, a szemközti természetvédelmi szigetre. A festői kis sziget 20 perc alatt érhető el és különleges öblökkel várja az ide érkezőket. Autóval kényelmesen körbeutazhatjuk, felfedezve így az ottani partokat és a gyönyörű kilátást a környező apró szigetekre. De érdemes a kikötővárosban – szintén La Maddalena – is elmerülni, könnyű sétával bejárhatjuk az egész központot és betekintést nyerhetünk az ottaniak hétköznapjaiba. A város főterén pedig mindenképp fényképezkedjünk le Garibaldival, az olasz szabadsághőssel, akinek ülőszobra mellett megpihenhetünk.
A szigetről Palau városába visszatérve itt is homokos, nagyköves partok várják a nyaralókat, illetve itt található Szardínia egyik híres, természetes gránit „szobra”, egy óriási medve, mely Capo d’Orso fölött uralja a tengert.
Szardínia világhírű, 55 kilométer hosszan elterülő partszakasza vár még ránk tengerparti felfedezőutunk során. Ez Costa Smeralda – a Smaragdpart –, ami a nevét a tenger gyönyörű színéről kapta. E tájon utazva már luxusszállodák és üzletek, a mindent behálózó finom elegancia uralkodik. A környéken rendszeresen megfordulnak előkelő és híres emberek. A mára felkapott üdülőhely mégis megőrizte a természet eredeti szépségét és a táj jellegét. Két központja van, Baia Sardinia, melynek csodaszép strandján a lottóötösről álmodozhatunk, hogy egyszer valamikor a mi jachtunknak is jut egy csöppnyi hely Porto Cervo (Szarvaskikötő) elegáns, hangulatos vitorláskikötőjében. Ez utóbbi város ugyanis a luxusjachtok kikötőhelye, a sztárok és a paparazzik világa. Maga a városka nem nagy, gyalogszerrel is könnyen bejárható s szintén igazi kis ékszerdoboz – Prada- és Gucci-kirakatokkal – Szardínia északkeleti csücskében.
Mindent összevetve Szardínia északi partja megér legalább egy hetet, amit okos tervezéssel és pénztárcakímélő megoldásokkal tartalmasan el lehet tölteni, és maradandó, páratlan élményekkel gazdagodva lehet hazatérni. A nyugalom és a béke garantált, a száz százalékos feltöltődés pedig grátisz az utazási csomagunkhoz ezen a titokzatos, meglepetésekkel teli szigeten a Földközi-tenger közepén.
MCSi Design