kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Lendván osztották ki az elismeréseket

hegymaszo4916A Szlovén Hegymászók Szövetsége a Lendvai Hegymászók Egyesülete szervezésében szombaton a lendvai színházteremben ünnepélyes keretek között osztotta ki az idei év legrangosabb elismeréseit. Ünnepi beszédet Ružič Jože, a muraszombati Matica egyesület elnöke mondott, a kulturális műsorban pedig a helyi műkedvelők léptek fel.
Az ország minden zugából egybegyűlt hegymászókat Kozak Štefan, a Lendvai Hegymászók Egyesületének elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy Lendváról négy országra nyílik kilátás és e négy irányban vezetnek a hegymászók útvonalai is. Balažek Anton polgármester felszólalásában örömét fejezte ki, hogy Lendva e rangos rendezvény házigazdája lehet. Bár Lendva nem egy tipikus hegymászói környezetben található, a város mégis keresi a helyét a turizmusban és a hegymászói kultúra fejlesztésében, hiszen az egyesület 120 aktív tagja számos túra szervezésével megadja ezt a lehetőséget.
Ünnepi beszédében Ratovnik Bojan szövetségi elnök az önkéntességet emelte ki, mely a hegymászók mozgalmának alapja, ma azonban az egyik legnehezebb megméretetésük előtt állnak. Nem a gyors élettempó miatt, amin a hegymászók még túl tudnak lépni, hanem a közéletben is elismert tevékenységük ellenére az állam mostoha viszonyulása miatt, mely gyakran a szabályozással nehezíti az egyesület tevékenységét. Véleménye szerint nagyobb odafigyelésre van szükség az állam részéről egy olyan szervezet esetében, amely a közjó érdekében működik.
Ružič Jože, a muraszombati Matica egyesület elnöke pedig kiemelte, ugyan a Muravidék távol esik a hegyektől, de Mirko Baligač – Dimek, Evgen Titan és Marija Vild hegymászók nagymértékben hozzájárultak vidékünk és országunk hírnevéhez. Általuk született meg a muravidék túraútvonal létrehozásának gondolata, melynek kettős jelentősége van: egyrészt a túraútvonalak révén megismertetni vidékünk településeinek rejtett kincseit, valamint lehetővé tenni a mozgást, a túrázást abban az időszakban, amikor a hegyeket nem lehet látogatni.
Az ünnepségen emlékplaketteket, elismeréseket, arany és bronz érdemjeleket osztottak ki azon hegymászóknak, akik kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a hegymászás fejlődéséhez, népszerűsítéséhez. Az egyedüli muravidéki kitüntetett Bogdan Alojz lett a muraszombati egyesületből, aki emlékplakettet vehetett át.
Az ünnepség keretében Fank Marjan rendőrségi főigazgató, Potočnik Igor, a szlovén hegyimentők szövetségének elnöke és Rotovnik Bojan, a hegymászók szövetségének elnöke együttműködési megállapodást írt alá a 2017-es évre, külön hangsúlyt fektetve a megelőzésre.
A kulturális műsort a Vita Kamarakórus, a völgyifalui Pünkösdi Rózsa citerazenekar és a muravidéki szlovén néptáncegyüttes színesítette.
MCSi Design