kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Az ’56-os forradalomról, értékeiről

maribor5116December 20-án a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának előadótermében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára. Az egyetem Történelem Tanszéke, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége előadásokra és kerekasztal-beszélgetésre invitálta az érdeklődőket.
Az esemény résztvevőit köszöntötte Božidar Kante, a bölcsészkar dékánja, valamint Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete. Beszédükben hangoztatták, fontos az emlékezés azokra a hősökre, akik fiatal életüket kockára téve az igazságért, a változásokért küzdöttek.
A továbbiakban Kološa Tanja magyar nyelv és irodalom, valamint történelem szakon végzett hallgató, Metka Fujs, a muraszombati múzeum igazgatója és Kovács Attila történész tartott egy-egy rövid előadást. Göncz László országgyűlési képviselő, történész elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. Az ’56-os eseményekhez fűződő reflexióit Rudaš Jutka irodalmár, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője olvasta fel. Az egyetemi hallgatók az előadások során betekintést kaptak a magyarországi menekültkérdésbe, valamint szlovéniai helyzetükbe az 1956–57-es években.
1956. október 23-án tört ki a forradalom Budapesten, majd ennek leverése miatt menekültek ezrei indultak meg nyugat felé. Közülük sokan Szlovéniában kötöttek ki. A rendezvény résztvevői tájékoztatást kaptak a tömeges menekülés okáról, a szlovéniai táborokról, az itt élő emberek segítségnyújtásáról, a menekültek sorsáról. Az előadók kiemelték, hogy fontos beszélni a forradalom idejébe visszanyúló értékekről, az akkori eseményekről. Vázolták, hogy a történtek milyen hatással voltak vidékünkre, mivel a Muravidék is az események kellős közepén találta magát. Hallhattuk, hogy a 20. század 50-es éveiben milyen volt az élet például Muraszombatban.
December végén megjelenik a „Hova megyünk bajtársak? Világnak!” – „Kam gremo, prijatelji? V svet!” című kétnyelvű gyűjteménykötet, amelyet az 1956-os forradalom valós eseményei és következményei ihlettek. Az olvasók Kovács Attila, Bence Lajos, Göncz László, valamint Kološa Tanja írásain keresztül szerezhetnek tudomást az 56-os és az 57-es magyarországi menekültek szlovéniai helyzetéről.
MCSi Design