kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Díszes, míves kézműves gyertyák Szalafőn

gyertya1317Az Őrség egyik legszebb falujában, Szalafőn jártunk, ahol egy aprócska műhelyben különleges faragott gyertyák készülnek. Zaicz Boglárka alig egy éve foglalkozik ezzel a művészettel, ami szinte hihetetlen a gyönyörű termékeket látva. A minap bepillantást nyerhettünk mi is a munka menetébe, hogy válik az egyszerű viaszból ilyen míves, díszes alkotás.
Szalafőn, a Ferencz portán jártunk, ahol egyedi faragott gyertyák készülnek egy aprócska házi műhelyben. A sufni eredetileg Boglárka édesapjának a műhelye volt, egyik fele viszont ma már a gyertyafaragáshoz lett kialakítva. A polcokat számtalan színes alkotás díszíti és a viasz kellemes illata lengi be a helyiséget. Meleg van odabent, be lett fűtve, hiszen a tavaszi nap ereje még kevés a viasszal történő munkához. Boglárka hamar felköti kötényét, gyertyakészítés következik. – A színes viaszok ezekben a tartályokban vannak – mutatja, majd fapálcával felkeveri őket. – Egyszerre nyolc színt tudok használni, melyeket melegen, folyékony halmazállapotban kell tartani. Ez parafingranulátumból van, egyszerű viasz, amit speciális festékkel színeztem meg, de ebből öntöm az alapot, a csillag alakú gyertyákat is. Azért készítek csillagformát, mert annak az éleit lehet majd faragni – magyarázza, majd hozzá is lát a munkához. A csillag alakú gyertyát a kanócánál fogva felfüggeszti egy kampóra, s közben elmeséli, hogy is szeretett bele a gyertyafaragás művészetébe. – Mindig is szerettem a kézműves dolgokat, már gyerekként is mindig csinálgattam ezt-azt. Aztán gimnazista koromban láttam egy videót az interneten a gyertya faragásáról, ami azonnal elvarázsolt. Attól a naptól kezdve folyamatosan foglalkoztatott a dolog, de csak az egyetem után érett meg bennem a döntés és az elhatározás, hogy komolyan foglalkozni szeretnék vele.
2015 nyarán elutaztam Lengyelországba egy gyertyafaragó hölgyhöz, akitől megtanulhattam néhány dolgot. Aztán elkezdtem megvásárolni az összes alapanyagot, eszközt. Nem volt egyszerű, hiszen szinte mindent külföldről kellett beszerezni, és igazából még a mai napig tart ez a beruházás, hiszen mindig akad valami, ami még kell. Tavaly tavasszal, április körül kezdtem el itthon készítgetni az első saját gyertyáimat. – Miközben mesél, a gyertyaalapot felváltva a színes forró viaszba, majd a hideg vízbe mártogatja. Így szilárdulnak meg és rakódnak egymásra a különböző színű rétegek – körülbelül 20–30 réteg. A rengeteg szín és különböző méret végtelen variációt rejt magában. Miközben felkerültek a rétegek – narancs, sárga, zöld, fehér – Boglárka felfüggeszti a gyertyát az asztala fölött az erre a célra használatos láncra. Kezébe veszi a kiskést és finom mozdulatokkal elkezdi bevagdosni a csillagforma most már a több réteg viasztól tompa széleit. Óvatosan bepöndöríti a leheletvékony szirmokat, majd felettük újabb szeletet metsz ki, és hasonlóan hajlítja. A munka néhány percet vesz igénybe – gyorsan kell dolgozni, hiszen addig lehet a viaszt formázni, amíg még meleg.
A gyertyák kifaragása közben még az alkotót is meglepi a színek kombinációjából kialakuló rétegek színvilága. – Igazából az Őrségben egyáltalán nincs hagyománya a faragott gyertyának, sőt Magyarországon sem, alig néhányan foglalkoznak ezzel. De a világon mindenhol találkozhatunk gyertyafaragó képzőművészekkel. Oroszországban nagyon nagy hagyománya van és hatalmas vállalkozások épültek köré, de Amerikában, Thaiföldön is megtalálható a kultúrában, és elvétve azért itt Európában is jelen van. A barokk korból ered ez a művészet, maga a technika, a már-már túlzottan díszes vonal is azt a stílust tükrözi – avat be Boglárka, miközben keze közt elkészült a gyertya. Már csak le kell vágni az alján a felesleget, ami a túlfolyt viaszból nőtt ki, – ezt is félreteszi, az ilyen darabokat később összeolvasztja és különleges mintázatú gyertyákat készít belőlük –, majd egy vízbázisú lakkba mártja az egészet. Ettől szép fényes lesz a gyertya, a lakkréteg véd is az esetleges sérülésektől, valamint a por sem tapad rá.
Gyönyörű lett a végeredmény. Érthető, hogy sokan, akik megvásárolják, sajnálják is meggyújtani. Pedig állítólag nagyon hangulatos, amikor a faragott részeken átvilágít a fénye. Persze ajándéknak is sokan rendelnek Boglárkától, születésnapokra, esküvőkre és egyéb eseményekre. Vannak is megrendelők Magyarországról és külföldről egyaránt. – Ma már átlagosan heti négy napot foglalkozom faragással, a rendelésektől függően. Ünnepek előtt viszont sokkal többet – mondja. A nagy tekercs csomagolóanyag is arról árulkodik, hogy bizony van kereslet a gyertyák iránt.
Boglárka kézműves vásáron is bemutatkozott már, illetve az Őrségben már jól ismert Hétrétország rendezvénysorozaton belül a Nyitott porták kezdeményezésben is részt vett, kitárva műhelye kapuit a látogatók előtt. Ám akit valóban érdekel az egyedi kézműves gyertya készítése, az az év bármely napján felkeresheti őt, és akár ki is próbálhatja magát, természetesen Boglárka segítségével. Mi is így tettünk, és a végeredmény csodaszép lett!
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben