kiscim1218
 

Előtérben csak a pénz, az egészségügy pedig...

egeszseg20171A készülő egészségügyi törvényről, azaz az egészségügyi reformról nyilvános fórumot szervezett az országos és a regionális gazdasági kamara, valamint a Munkáltatók és a Biztosítók Társulása Muraszombatban.
A fórumon Stojan Jure, a Fejlesztési és Kutatásstratégiai Intézet igazgatója, Ivanc Bojan, a gazdasági kamara elemzője, Toth Martin, az egészségügyi biztosító szakmai tanácsának tagja, a korábbi törvénymódosítások szakmunkatársa és Banič Igor, a Pomgrad igazgatója tartottak előadást, rámutatva a tervezett reform hiányosságaira, melyeket jól mutat a már továbbított 366 megjegyzés. Muraszombatba meghívást kaptak az Egészségügyi Minisztérium képviselői is, de a vitán nem vettek részt.
egeszseg20172Flisar Aleksander, a Triglav Biztosító igazgatója rögtön a fórum elején feltette a kérdést: milyen értelme van az összejövetelnek, ki felé hangzanak el a megjegyzések, ki hallja meg ezeket? Egyébként is, az egészségügyi törvényről szóló közvita március 19-én befejeződött. S egyébként is, kivel folytassanak párbeszédet, ha a dokumentum előkészítői nincsenek jelen?
Muraszombatban is elhangzott, hogy a törvény módosításai nem a jelenlegi súlyos, változásokra szoruló állapot javítására, orvoslására irányulnak, hanem csak a pénz körül forognak. A strukturális megoldások, az ésszerű munkaszervezés (a kórházakban is), a felügyelet, a pénzforrások biztosítása, a közmegrendelések és a mércék kidolgozása, a szakma háttérbe szorul, inkább politikai leszámolás érezhető. Az egyik megjegyzés szerint elfogadhatatlan, hogy az egészségügy finanszírozása csak egy forrásból valósulna meg, a bevételek közvetlenül az állami költségvetésbe folynának be, így kiszorítva a hatékony ellenőrzést. A kötelező és a kiegészítő biztosítás terén várható változásokat sem tartják ésszerűnek, az új finanszírozási módszer pedig bonyolult adminisztrációval jár és drága. Kötelező biztosítással minden polgárnak rendelkeznie kellene, elkerülve a jelen helyzetet, melyben több mint 30 ezer embernek nincs egészségügyi biztosítása.
Az egészségügy reformról a nyilvános fórumon gyér számban megjelent résztvevők is megjegyezték, hogy a kidolgozott egészségügyi reformból nem olvashatók ki pozitív változások.
MCSi Design