kiscim1618
 

Fűt a laza tavasz láza

levelbp2017A Kedves Olvasónak jelentem: áprilisban zajlott a Vörösmarty téren a Budapesti Tavaszi Vásár, amibe egy napsütötte délutánon botlottam egy séta alkalmával. A barátnőmmel nézelődtünk, magunkba szívtuk a gasztrokínálat illatát és gyönyörködtünk a szebbnél szebb portékákat kínáló bódék előtt. Bölcsész létünkre viszont kihagytuk a vásárlást. Főleg a külföldieknek lett ez is kitalálva. Nekünk maradt a séta, a parkban üldögélés egy-két pizzaszelet társaságában (mert most pont nem gyrost ettünk).
De nincs okunk panaszra: az Erzsébet téren néztük a gördeszkás srácokat, a turistákat és vezetőiket, ahogy az óriáskerék forgatja a maximum 10 embert. Szót váltottunk az egyik Hop On Hop Off-jelenség munkatársával. Ücsörögtünk a város padjain, végül a Lánchíd lábánál (a napsütésben leégett az arcom, ezért tessék ügyelni a bőr védelmére!), s a víz mellett itt is a turisták viselkedését szemléltük.
Apropó turisták. Végre örülhetnek, nem kell majd pótlóbuszokkal, illetve egyéb módon megközelíteniük a Parlamentet. Befejeződött az egykori Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége-székház bontása. Így május 14-e óta (a 3 hónaposnak ígért 5 hónapos szünet után) ismét megáll a 2-es metró a Kossuth Lajos téren. Metró témában azonban akad más is.
Már kétszer sikerült felújított orosz szerelvényen utaznom a 3-as metrón. Néhány régi-új metrószerelvényt márciusban állítottak forgalomba. A próbakörök során még akadtak problémák, amúgy meg örülhetünk a csendesebb, piszkoskék helyett fehér kocsiknak. Persze van, hogy néha füstölni kezd egy szerelvény (remélhetőleg a régi), mint például a múlt héten szerdán, csúcsidőben, amikor az érettségizőknek volt más gondja is, mint hogy azon aggódjanak, miként jutnak be időben a vizsgára.
Igen, az érettségi vizsgák kellős közepén járunk. S az egyetemistáknak sem könnyű ez az időszak. Van, aki ilyenkor adja le a szakdolgozatát, mások a szorgalmi időszak végső hajráját viszik végbe, jövő héttől pedig nekivágnak a vizsgaidőszak macskaköves útjának. Már idáig is nehéz volt az élet: kiselőadásokra, zárthelyi dolgozatokra kellett összpontosítani az utolsó hetekben.
A tavasz pedig nem váratott magára. Elhozta a napsütést, a meleget, a szabadtéri rendezvényeket. Két hete zajlott Óbuda Napja, a Dunai Regatta és a Lágymányosi Eötvös Napok, aztán az ELTE BTK-n a Bölcsész Napok. Sokszor kellett dönteni, mit válasszunk: a tanulást vagy a kikapcsolódást. Az Akvárium Tavasz Teraszán is voltak ingyenes események, feléledt a Budapest Park. De május 26–28. között zajlik majd a Belvárosi Fesztivál is, amely szintén ingyenes. Mindeközben a vizsgákra kéne készülni, amihez hatalmas akaraterő szükséges...
Ha az ember már a félév során folyamatosan készült, most lazábbra foghatja. Bár valószínűleg az odafigyelésben az sem segít, ha valakit csak most ért el a tavaszi fáradtság. És bárcsak ne tavasszal kelne a szerelem...
Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina
MCSi Design