kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Szimpózium és kiállítás Széchenyiről Ljubljanában

szech23171A modern Magyarország születését elősegítő grófra emlékeztek június 6-án Ljubljanában a Balassi Intézet és a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia (SAZU) Milko Kos Történettudományi Intézete közösen szervezett tudományos szimpóziumán.
Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet köszöntőbeszédében hangsúlyozta Széchenyi István munkásságának üzenetét, a kortalanságot, miszerint csak olyat érdemes tenni, ami kiállja az idő próbáját, mint például a Lánchíd vagy a Magyar Tudományos Akadémia.
szech23172Dr. Andrej Hozjannak, a Maribori Egyetem professzorának a Széchenyi családról szóló előadásával kezdődött a szimpózium. Szó esett a Széchenyiek történetéről és muravidéki kötődésükről, miszerint gróf Széchenyi István dédapjának nővére, Falussy Ebergényi Julianna nászajándékba kapta a belatinci birtokot és a kastélyt. A továbbiakban dr. Darja Kerec mutatta be a legnagyobb magyart a politika és a víziók körforgásában. A folytatásban dr. Halmai Péter közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára beszélt Széchenyi közgazdasági reformjainak jelentőségéről. Az előadássort Gregor Antoličič, a SAZU Tudományos Kutatási Központjának (ZRC) munkatársa zárta „Ferenc József és a magyarok” című előadásával, amely a Széchenyi munkásságát követő időszakot mutatta be.
A szimpózium alkalmával megnyílt „Vízióból tettek – Széchenyi István, a modern Magyarország megalapozója” című tablókiállításnak június 9-ig ad otthont a ZRC SAZU átriuma.
Az előadások és a kiállítás bőséges adatokkal szolgáltak gróf Széchenyi István gondolatai örökérvényűségének megerősítéséhez, miszerint választ adnak a jelen problémáira, s útbaigazítást a jövőre nézve.
Horvat Livija
MCSi Design