kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Pesti levelek: Gyere és szabadulj fel!

pesti2517A Kedves Olvasónak jelentem: itt is bőven benne vagyunk a nyárban. Kánikula, zivatarok. Ilyenkor ez a normális. Meleg van, és sokan nem viselik jól. Akárcsak a vizsgaidőszakot. Jaj, csak legyen már vége! Milyen jó lenne már végre az árnyékban üldögélni és élvezni a gondtalanságot. De még nem, még két hét. Addig be kell érni a tanulással töltött, átvirrasztott éjszakák hozta gyümölcsökkel. Na jó, azért epret, dinnyét már kapni az utak mentén is. Meg egy gombóc fagyi sem okoz még torokgyulladást mondjuk egy szóbeli vizsga előtt...
Ha akad egy kis szabadidő, érdemes kikapcsolódni, hagyni leülepedni a tudást. Lehet menni hajókázni. Kellemesebb, mint a 3-as metróval utazni, ahol megint, vagyis még mindig problémák vannak. A légkondi hiánya miatt pokoli meleg van odalent. És néha egyszerre kétoldalt is kinyílnak az ajtók a felújított orosz szerelvényeken. Szóval nem biztonságos. Az árnyékban lazulás a legjobb, de ha valaki szereti a napozást, miért ne. Csak ne 11 és 15 óra között, s használjunk naptejet... Ne higgyünk a bizonyos médiumokban elhangzott ellenkező állításoknak! Vagy érdemes tenni egy sétát például a Margitszigeten, ahol június 9-től ismét működőképes a zenélő szökőkút, mely idén új dallistát kapott.
Beindult már a fesztiválszezon, pezseg a zenei élet vidéken is. Egyre többen látogatnak le a Balatonra, a Velencei-tóhoz, de a fővárosban is rengeteg kihagyhatatlan lehetőség vár. Lehetetlen felsorolni. Az emberek szívesen töltik az időt a teraszokon... Társalgás, evés-ivás zajlik. Szóval „Carpe diem!”. Nyugodtan a szabadban lehet tölteni akár a 24 órát, ha épp nem jön egy zivatar. Ahogy az egyetemisták, úgy Budapest sem alszik éjjel, vagy csak egész keveset.
Négy nyári hétvégére pedig ismét szabad a Szabadság híd. Tavaly nyáron felújítások miatt zárták le, s akkor spontán hídfoglalás történt. Idén viszont maga a közösségi tér kialakítása volt a cél. A Szabihíd nevű projektet a Valyo – Város és Folyó Egyesület kezdeményezte. Köszönjük nekik! Az első felvonás a múlt hétvégen zajlott. Nem sütött hétágra a nap, de így is rengetegen összegyűltek. Volt kötélhúzás, cirkuszi show, zenélések, miegymás. A szombatra tervezett éjszakai mozizást a szél miatt sajnos vasárnap sem lehetett megtartani. De a jövőben sem adják fel. Június 24–25-én, augusztus 5–6-án, valamint 12–13-án ismét el lehet foglalni a hidat, s akkor remélhetőleg lehet majd mozizni valamelyik napon. Bízzunk a jó időben! A programok folyamatosan bővülnek, bárki szervezhet.
Azért a hídon túl is van élet. Június 21. és 24. között zajlik a Cseh Tamás Programot bemutató CSTP Feszt a Várkert Bazárban és az A38-on. Konferenciák és kiállítás, de ami a lényeg, rengeteg koncert várja az érdeklődőket. S mindez ingyen. Valamint idén nyáron különösen érdemes kihasználni a Római-part adta lehetőségeket, mert az oda tervezett mobilgát (ha megvalósul) teljesen átalakítja majd az említett partszakaszt. Szóval fedezzük fel a környéket, a természetet és a vendéglátóegységeket egyaránt! Ja, és ha már itt van, hangolódjunk rá a nyárra!
Üdvözlettel Budapestről:
Szűcs Katarina
MCSi Design