kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Kárpát-medencei fiatalok közös táborozása: Az első világháborús hősök nyomán

ISONZO 1Az MMNI és a LIFE szervezésében a múlt héten kárpát-medencei középiskolások - vajdaságiak, kárpátaljaiak, felvidékiek, magyarországiak és muravidékiek - hatnapos táborozáson vettek részt az első világháború egyik legnagyobb csataterén az Isonzó mentén. A szervezők a BGA és az NKA pályázatán nyerték a tábor megszervezéséhez szükséges eszközöket.
Ahogy Patyi Zoltántól, az MNMI szakmunkatársától megtudtuk, az igen bő és sok érdekességet tartalmazó program során a kárpát-medencei fiatalok – minden régióból 5 fiatal és egy kísérő tanár – méltóképpen emlékeztek meg az első nagy világégés hőseiről, emellett egyéb vonatkozású helyszíneket is megcsodáltak. Már első nap az ország egyik legnagyobb nevezetességével, a Bledi-tóval ismerkedtek meg, majd a Vršič-hágón keresztül érkeztek az Isonzó folyó mentére, ahol megtekintették a kobaridi világháborús múzeumot, illetve elfoglalták a tolmini szálláshelyüket. A következő napokban az Isonzó mentén - hol Szlovéniában, hol Olaszországban - számos emlékhelyet tekintettek meg. Hosszabb, 20 kilométeres gyalogtúrát is tettek a Mrzli vrh- csúcsra, de jártak a doberdói síkon, a Grappa- hegységen, a javorcai magyar kápolnánál is. Itt a csapattal tartó Bódis Tamás református lelkész istentiszteletet is tartott. A program keretében megtekintették a palmanovai csillagvárost, de voltak Goriziában, Triestben is, így a fiatalok megmártózhattak az Adriában is. A csapat hazafelé megtekintette a szlovén főváros nevezetességeit is.
A muravidéki csapatot az említett Patyi Zoltán és Bódis Tamás, Tomsics Tibor és Novinič Mitja kísérőtanárok, valamint Tomka Gergely és Močnek Ottó kísérte.
MCSi Design