kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Élő népművészet: Kézművességek ékszerdoboza a Bakonaki-tónál

 DSC0932A muravidéki hagyományok bemutatását megcélzó Kézművességek Háza májusban nyitotta meg kapuit a Bakonaki-tónál. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szárnyai alatt működő Minta Kft. májustól alkalmaz itt egy dobronaki kézművest, aki péntektől vasárnapig fogadja a látogatókat, és készséggel elkalauzolja őket a helyi hagyományok és értékek világába. A Kézművességek Háza egy kis ékszerdoboz, melyben élő népművészettel találkozhatunk.
Jönnek-mennek a turisták, megkezdődött a szezon, a tónál egyre nagyobb a nyüzsgés. Családosok, fiatal és idős párok, kerékpáros turisták érkeznek. A kirándulni szerető ember pedig mindenre nyitott, és a művészetek iránt érdeklődő turistából is akad jószerivel. Egy átlagos hétvégén rengetegen megfordulnak itt, mondhatni ideális helyen nyílt meg a helyi és a muravidéki népművészetet bemutató Kézművességek Háza.
A házikóban Gerenčer Silvija fogadja a látogatókat, nála alkalmasabb személyt nehéz lett volna találni a munkahely betöltésére. A dobronaki kézműves hölgy négy népi mesterséget is művel: kosárfonást, mézeskalács-készítést, hímestojás-festést és csuhézást is kitanult - még anno pár éve a dobronaki MNÖK indította kézműves tanfolyamon. Kezei alól szebbnél szebb munkák, valódi értékek kerülnek ki. Mindehhez csak hozzáad barátságos, nyitott személyisége, hiszen minden betérőt szívélyesen, mosolyogva fogad, és készséggel kalauzolja el az érdeklődőket a kézműves hagyományok világába.
Mi is beléptünk a hímzett függönyös házikóba, melynek egyszerű, paraszti bútorokból álló berendezése a György-házból való. A helyiségben csuhé termékek, hímes tojások, mézeskalácsok és vesszőből font kosarak kaptak helyet - mind Silvija saját termékei. A konyhaasztalon pedig folyamatos munka folyik. Készül egy újabb csuhé dísztárgy. Silvija feladata ugyanis elsősorban az, hogy bemutassa és hirdesse a vidék népművészeti hagyományait. Ezért a ház nem csupán kiállító helyiségként üzemel, és nem is szuvenírüzlet, - annak ellenére, hogy a termékek megvásárolhatóak - sokkal inkább egy nyitott műhely, ahol az érdeklődők képet kapnak arról, hogyan is készülnek az adott termékek. A kézműves pedig készségesen megmutatja a fogásokat, technikákat, sőt még titkokat is elárul, például a mézeskalács- készítéssel kapcsolatban.
Silvijától megtudtuk, hogy a turisták legnagyobb része Magyarországról érkezik. Némelyek egészen messziről, az ország túlsó végéből jönnek. Az energiapontok és az orchidea vonzza őket Dobronakra. De sok a szlovén vendég is, és osztrákok is akadnak jószerivel. A ház mellett pedig csak kevesen mennek el úgy, hogy ne lessenek be az ajtaján. El lehet mondani, hogy a turisták kedvelik a mini múzeumot, a visszajelzések pozitívak. Silvija pedig nagyon élvezi a munkát, örül, hogy lehetőséget kapott a termékeinek bemutatására, és egy pillanatra sem unatkozik. A tervek szerint novemberig nyitva lesz a házikó, így addig már biztosan kiderül, mennyire ideális a tó kínálta turizmus a népművészet hirdetésére.
Szilvia hetente két napot a György-házban is eltölt, ott készülnek például a mézeskalácsok, vagy a híres dobronaki mintájú hímes tojások. Így az érdeklődők akár oda is beleshetnek. Péntektől vasárnapig pedig a Bakonaki tónál várja látogatóit a Kézművességek Háza.
MCSi Design