kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Lendvai „Szent László-képviselők” Nagyváradon

nagyvarad2717A lendvai tanulók kitűnően szerepeltek a Kárpát-medencei Szent László tanulmányi verseny Nagyváradon megrendezett döntőjében és felejthetetlen élményekkel tértek haza. A verseny komoly felkészülést igényelt, sok pluszmunkával, szorgalommal járt, de megérte, hiszen a gyerekek megbirkóztak a feladatokkal, mindent beleadtak, hogy a legjobb „Szent László-képviselők” legyenek. Élményeikről ők is nyilatkoztak.
A nyolc elődöntőhöz hasonlóan, melyek 65 csapata közül tizenhat jutott el a végső tudáspróbáig, a nagyváradi várban megszervezett döntőt is gondosan előkészítette a szervező Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület, sőt, a vári helyszínen és annak udvarán felállított két jurta, valamint a nagyobb létszámú, korhű viseletbe öltözött segítő még inkább felidézte a történelmi hangulatot. A verseny szentmisével kezdődött a vár templomában, majd a tudáspróba következett, amelyen nemcsak a tudás volt a lényeg, hanem az ügyesség és a kreativitás is, hiszen Szent Lászlónak sem csak a tudása volt fontos, hanem a helytállása is. Az elődöntők változatos feladattípusai a döntőben is folytatódtak: keresem a párom, villámkérdések, kakukktojás, titkosírás, puzzle, vaktérkép, anagrammafejtés, megénekelt legendák, képregény és keresztrejtvény, továbbá itt sem maradt el a csapatok bemutatkozó feladata, amelynek pontszáma ezúttal beleszámított a végső pontozásba. A verseny állásáról és a fődíjról azonban a versenyzők a másnapi eredményhirdetésig, amelyet szintén szentmise előzött meg, nem tudtak.
Az ünnepélyes eredményhirdetés a versenyzők felvonulásával kezdődött. A döntőn résztvevő tanulók emléklapban és egy kettős keresztet ábrázoló éremben részesültek. A felkészítő tanárok – akik mindent megtettek azért, hogy a versenyzőkből a legjobb „Szent László-képviselők” legyenek –, valamint az első három helyezett csapat oklevélben, Szent Lászlót ábrázoló éremben és ajándékcsomagban részesült. Emellett a dobogósok iskolája pénzjutalmat nyert, amelyet tanulmányi kirándulásra fordíthat: a harmadik helyezett 300 ezer, a második 500 ezer, az első helyezett pedig 1 millió forintot.
A verseny szoros volt, a csapatok között igen csekély volt a pontkülönbség. A lendvai tanulók az ötödik helyen végezve (135,10 pont) mindössze 7,90 ponttal maradtak le az első helyezettektől, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola csapatától (143 pont).
A verseny fő célja nem a versengés volt, hanem az, hogy a vetélkedő mindenki számára élmény és ajándék legyen, valamint hogy ismerjük fel: a Kárpát-medencében nem vagyunk egyedül és tudunk egymásnak erőt adni. A verseny résztvevői között nem volt határ, s most újra összefogott bennünket Szent László – mondta Nagy Zsuzsanna, a vetélkedő koordinátora, miközben a versenyzők az összetartás és összefogás jeleként egymás kezét szorították, majd hozzátette: – Ha ezt az egységet haza tudjátok vinni, és tovább tudjátok adni, akkor a magyar nemzet nem több egységből fog állni, hanem egy egységként fog létezni.
Balaskó Enikő
 
Lebar Lara:
– Szeretem a történelmet, ezért ezt a versenyt kihívásnak vettem. Kicsit izgultam, hiszen az elődöntő után tudtam, hogy a feladatok nem lesznek könnyűek. Ismét megtapasztalhattam, hogy mennyire fontos az alapos felkészültség, a csapatmunka és a kitartás. Számomra a „Keresem a párom” című feladat volt a legérdekesebb, ahol a leírásból fel kellett ismerni az adott személyt, majd összekötni a párjával. Maximális pontszámot kaptunk ezen kívül még az anagrammákra, a kakukktojásos feladatra és a villámkérdésekre. Sajnos a rovásírás alaposan kifogott rajtunk. Az eredménnyel mégis elégedett vagyok, hiszen amikor jelentkeztünk a versenyre, álmunkban sem reméltük, hogy ilyen eredményt érünk el.
Žižek Sabo Katja:
– A versenyre azért jelentkeztem, mert szeretem a történelmet és meg akartam mérettetni magam. Természetesen az is nagy szerepet játszott, hogy ismertem a csapatot és tudtam, hogy jó velük dolgozni. Sokat kellett pluszban tanulni, de nem mondhatom, hogy nagyon megterhelő lett volna, hiszen mindannyian élveztük és végül megérte a fáradságot. A tanárnők is megtették a lehető legtöbbet. A versenyen nagyon izgultam, hiszen végig nem tudtuk, hogy állunk a pontokkal, de aztán az eredménnyel mégis nagyon meg vagyok elégedve, szerintem nagyon jól szerepeltünk.
Császár Péter:
– A verseny mottója az is lehetett volna, hogy „Működj csapatként!”. Ezt tökéletesen teljesítettük is. Voltak villámkérdések, anagrammák, puzzle, de még zenés feladat is, nekem mind nagyon tetszettek, és szerintem könnyen meg is birkóztunk velük. Több feladatban maximális pontszámot értünk el. Kicsit bosszantott viszont, hogy szinte csak egy feladaton múlt a győzelmünk, ez pedig a rovásírás volt. Így amikor hazaértünk, azonnal bele is vetettem magam és utólag megtanultam. Számomra nagyon nagy élmény volt eljutni egy ilyen nagy versenyre. Azt hiszem, ez a Muravidéken ritkaságnak számít. Azt kicsit furcsálltam, hogy a versenyen hat országból jutottak csapatok a döntőbe, míg Magyarországot csak egyetlen csapat képviselte.
Tot Viktorija:
– Igaz, hogy sokat készültünk, de ahogy egyre mélyebben belemerültünk Szent László történetébe, úgy vált egyre érdekesebbé. A versenyen pedig mindent beleadtunk, s amit tanultunk, azt sikerült bemutatnunk. Ami nagyon fontos, hogy jó csapatunk volt, könnyen össze tudtunk dolgozni, a feladatokat közösen oldottuk meg igazi csapatmunkával. Nekem az is tetszett, hogy az eredményeket nem tudtuk meg azonnal, így a verseny alatt nem stresszeltük magunkat a pontok miatt. Sajnos kifogott rajtunk az az egy feladat a rovásírással, de a többiben szerintem jól teljesítettünk. Így én büszke vagyok az elért eredményre.
ak
MCSi Design