kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Ami nincs a történelemtankönyvekben

leveltar2717Hagyományosan kiállítással zárult – ezúttal a borečai tűzoltóotthonban – az idei szlovén–magyar levéltári kutatótábor, melyet most már több mint negyed évszázada eredményesen szervez meg a Maribori Területi Levéltár és a Vas, illetve Zala Megyei Levéltár.
A levéltárosok és a fiatal kutatók – muravidéki és Vas megyei középiskolások – idén június 23-tól 28-ig Farkasfán, Szentgotthárd egyik részén és a goricskói Borečán látogatták meg a falusiakat régi dokumentumok, fényképek és nem utolsósorban emlékek, élmények után kutatva. Farkasfán rendhagyó módon előre egyeztetett látogatásokon, mélyinterjúkat készítve gyűjtötték az anyagot, Borečán pedig hagyományos módon, bekopogva kérték meg a háziakat, nyissanak ajtót a családi történelemre, melyből következtetni lehet a falu, de akár a tágabb környék történelmére is. Borečán például sok régi fényképet gyűjtöttek össze, közöttük is a legtöbb esküvői kép, melyeket kivándorolt rokonok küldtek haza a családnak. A tábor vezetői, Šövegeš-Lipovšek Gordana a Maribori Területi Levéltárból és Pál Ferenc a szombathelyi Vas Megyei Levéltárból egyaránt hangsúlyozta a tábor, a közös munka, a terepen való kutatás, az úgynevezett oral history megtapasztalásának jelentőségét a diákok, a levéltárosok és a kutatott falvak számára is.
A kiállítást és az ünnepi megnyitót Farkasfán megtisztelte jelenlétével Jesih Boris, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja, a települések, illetve községek polgármesterei, a levéltárak képviselői, a helybeli polgárok. Jövőre a tábor ismét a Lendva-vidékre költözik.
MCSi Design