kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Az elhagyott bolt újra életre kelt

bienn2717A BIO 25 Nemzetközi Formatervezési Biennálé vidékrevitalizálási programja keretében, melyről lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk, szombaton Göntérházán termék-, illetve gasztrobemutatóval folytatták az akcióprogramot.
Immár hagyományosan ismét vendégek érkeztek Szlovénia hét nagyobb, a vidékhez kötődő városaiból a programra, mely a helyi étkezési szokásokhoz kötődő készítmények mellett az építkezésre és a népi építőanyagokból, agyagból és földből készített téglákra is kiterjedt. Košir Klemen élelmiszeripari szakértő köszöntője után, melyben megköszönte a helybéliek és a község fogadókészségét, munkatársa, Šuštaršič Maja vette át a szót, aki a BIO25 kapcsán elmondta: az országot mint kerek egészet szeretnék kutatni. Szlovénián belül a Muravidék is üde kivételnek számít jelentős erdősültségével és termőföldarányával, amely mellett szinte elenyésző az urbánus területrész. Hogy Lendva Község ezt felvállalta, csak örülhetnek neki az idevalósiak, hiszen eddig mindenütt sikeres volt az akció.
Horváth Ferenc lendvai alpolgármester az összejövetelen elmondta: sok kutatás zajlott a múltban is vidékünkön, de rövid távon és egyszeri alkalmakkor. A mostani projekt ennek ellenkezőjét ígéri folyamatos munkával, új kutatási szálakkal, lehetőségekkel. A hetési táj tele van a népi táplálkozás és a gasztronómia nyújtotta meglepetésekkel. Ezeknek a kihasználását, a lehetőségeknek a felkutatását már régen tervezi a község.
Šebjanič Valéria helyi koordinátor üdvözölte a kezdeményezést, mely az üresen álló bolthelyiség revitalizálását is célul tűzte ki. Mint elmondta: a faluban nincs bolt, s ez főleg az idősebbek számára jelent problémát, hiszen mindenért Dobronakra vagy Lendvára kell menni. Ha helyben lehetne legalább kenyeret vagy péksüteményt vásárolni, máris könnyebb lenne.
MCSi Design