kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A történelem, a média és a hamis hír gyártása

szimp28171Lendva, illetve a Könyvtár és Kulturális Központ volt a vendéglátója a július 4. és 7. közötti 46. Mogersdorf Nemzetközi Kultúrtörténeti Szimpóziumnak, melyen szlovén, magyar, osztrák és horvát szakemberek világították meg ezúttal a média szerepét a pannon térségben az I. világháborúig tartó időszakban.
A Mogersdorf (magyarul Nagyfalva, szlovénul Modinci) konferenciát 1970 óta minden évben megszervezik a településen 1644-ben lezajlott, a történelemben szentgotthárdi csata néven ismert nagy keresztény-oszmán összecsapás emlékére, melyben az európai hadak váratlan győzelmet arattak. A résztevők minden évben – idén mintegy 70 kutató, a humán tudományok szakemberei – Magyarországról Vas és Baranya megyékből, Ausztriából Burgenladból és Stájerországból, valamint Szlovéniából és Horvátországból érkeznek az egyik országba, s egy társadalmi témát tűznek ki kutatásuk tárgyául.
szimp28172„Az idei témánk a média és a médiával való kommunikáció a pannon térségben az I. világháborúig tartó időszakban, valójában minden, ami a média szerepét illeti a megalakulástól, a kor hamis híreinek gyártásáig, a ma „fake news”-ként ismert jelenségig. A szimpózium egyik jellegzetessége, hogy kimondottan történelmi elemzéseket készítünk és mai témákkal nem foglalkozunk, a másik pedig, hogy a konferencia nyelve a német nyelv, ami azt jelenti, hogy a referátumok és az azokat követő diszkusszió is német nyelven folyik, bármelyik országban találkozunk” – mondta a szimpózium idei főszervezője, dr. Hozjan Andrej, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója. A „média témában” 13 referátum hangzott el, az előadók sorában volt a helybéli Süč Dejan történész is, aki a muravidéki sajtótörténetet (Alsólendvai Híradó stb.) mutatta be.
szimp2817 hozjanA Mogersdorf Kultúrtörténeti Konferencia szakmai jellege miatt ritka vendégkonferencia volt a térségben, s idei szervezői, a maribori Franc Kovačič Történelmi Egyesület mellett a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ, illetve Lendva Község is felkarolta a rendezvényt.
MCSi Design