kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Pesti levelek: Gondtalan nyár (?)

pesti levelKedves Olvasó!
A kötelezettségeknek vége az egyetemen, de mintha máris hiányozna. Üresség tátong néhányunkban. Olyan, mint amikor az ember végigolvas egy jó könyvet, vagy befejez egy sorozatot. Egy ideig nem találja az élet értelmét, aztán persze nekiesik a következő feladatnak. Az idő azonban gyorsan telik. Észre sem vettük, és már július közepén túl járunk. Ha nem vigyázunk, úgy elmúlik a nyár, hogy nem használtuk ki.
Eddig még próbáltuk élvezni a semmittevést, de nem mehet ez végig így. Nyáron kissé drágább a kollégiumi díj, és nincs ösztöndíj. Ha a vidéki egyetemista mégis a városban szeretné tölteni a nyarat, nem árt egy kis pénzt szereznie. Ha a szülők is tudnak támogatni, nincs nehéz dolgunk, de nem ártana már önállósodni. Rengeteg a diákmunka-lehetőség, amivel tapasztalatot szerezhetünk, új ismeretségeket köthetünk, akár élvezhetjük, s még fizetnek is érte. De azért nem árt odafigyelni, nehogy visszaéljenek tapasztalatlanságunkkal.
Az egyetem mellett is sokszor buliztunk éjszakánként, s ez a diákmunka mellett sincs másképp. Nappal lehet kirándulni a városban és a környéken. Időnként nem árt kiszabadulni a városból. Meglátogatni az ősöket, szívni egy kis vidéki levegőt, körülnézni, mi változott, mióta nem jártunk ott. De amikor otthon összecsipkednek a szúnyogok, s éjjel sem hagynak aludni, már alig várod, hogy visszatérj a nagyvárosba.
A fővárosban pedig zajlanak az események. Július első hétvégéjén rendezték a Red Bull Air Race-t a Duna fölött. A budai várfalon ülve bámultuk a repülőket, ahogy a Lánchíd alatt suhannak, meg a helikoptereket. Elcsíptünk néhány vadászrepülőt is. A belváros lakói azonban nem örültek annyira. Nemcsak a hétvégén, hanem a versenyt megelőző 2 napon is folyamatos volt a hangzavar. A pilótáknak edzeniük kellett. Óbudán is hallani lehetett a repülők zaját, nem csoda, hogy a közelben lakók fel voltak háborodva. Mivel én nem ott lakom, nem tudtam teljesen átérezni a helyzetüket, és amúgy is imádom a repülőket... Alig várom a jövő évi bemutatót.
Már hosszú ideje figyeltük az előkészületeket, például az ugrótorony építését a Batthyány téren. És most elkezdődött... Múlt pénteken, július 14-én megnyitották a 17. FINA világbajnokságot. Híres fellépők, CeeLo Green, gyönyörű látvány. Rengeteg pénz... Mégis folyamatosan bukkanak elő a hiányosságok a jegyértékesítés, az útbaigazítás és egyebek terén. De legalább ingyenes programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a FINA Világbajnokság szurkolói zónájában, a Margitszigeten és a Duna Arénánál.
A közlekedés eléggé átalakult mind földön, mind vízen erre az időszakra. Hiszen a város lakói, valamint a turisták mellett most a versenyzők és látogatók utazását is le kell bonyolítani. Balatonfüreddel a vonatjáratok módosítása könnyíti meg a kapcsolatot. Ideiglenes parkolókat is nyitottak az autóval érkezők számára. Teljes átalakulás történt. Az esemény július 30-ig fog tartani, addig kell türelemmel lenni. Az pedig már más kérdés, meddig fog tartani a hirtelen bevezetett (hamisítható, másolható) online BKK-bérletek okozta kavarodás.
Üdvözlettel Budapestről,
Szűcs Katarina
MCSi Design