kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A LindArt és a LindArt junior kiállítása: A művészet összeköt

junior1Az egykori II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola falai között a különböző országokból érkező fiatal művészek által valódi alkotóműhely jött létre az immár 22. LindArt Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Alkotótelepén. Az alkotásokat a péntek esti zárórendezvényen tekinthette meg a közönség.
Idén a helyszín mellett újdonságnak számított a LindArt junior is, amely lehetőséget adott a Lendvai I. Sz. KÁI 6–9. osztályos tanulóinak művészi tehetségük kibontakoztatására. Az 1-2 hét alatt keletkezett művek a különböző meglátások, kultúrák, nyelvek kavalkádjából jöttek létre. A LindArt hat résztvevőjét, akik Horvátországból, Magyarországról, Szerbiából, valamint Szlovéniából érkeztek, a szervezők - a Lendvai Galéria-Múzeumból - már 11. alkalommal szembesítették a páros alkotás kihívásaival. A kiállítást Katarina Mohar művészettörténész méltatta. „A páros munkának a festészetben több évszázados történelme van. A művészeket ez a technika közös megpróbáltatás elé állítja, hiszen a különféle megközelítésekben, módszerekben meg kell találniuk az arany középutat. Ezúttal is egyedi művészi alkotások jöttek létre, amelyekben ötvöződtek a fantasztikum elemei különféle dinamikus mintákkal. A régi térképek felhasználásával előtérbe került az ember reménytelen elvágyódása a világegyetembe, valamint szerepet kaptak a minimalisztikus képzeletbeli tájak is”- emelte ki.
A LindArt junioron a hatodikos Činč Luka, Čizmašija Lana, Goričanec Lea, Kelenc Črtomir, Milaković Rory és Sakač Tija, a hetedikes Nagy Nejc, valamint a kilencedikes Milaković Rika és Nagy Jan vett rész. Őket mentoruk, a horvátországi Bakek Dora képzőművész a különféle alkotási módszerek világába vezette be. Nekünk Jan és Nejc mesélt a műhelymunkákon szerzett tapasztalataikról. „Nekem már az első nap nagyon tetszett, amikor egy kukorica-képet készíthettem. Talán még érdekesebb volt, amikor kóla és margarin segítségével készítettünk egy újabb képet. Először margarinnal az alufóliára rajzoltunk, s ezt behelyeztük a kólába. A savas ital kicsit kimarta a berajzolt részeket. Ezt átkentük különféle színekkel, lenyomtuk a papírra, és már el is készült az alkotás” – mondta Jan. Nejc is élményekkel gazdagon búcsúzott a teleptől: „Nagyon sok új technikával ismerkedtünk meg. Legjobban talán az tetszett, amikor linóleumba különféle mintákat vágtunk, ezeket átfestettük, majd papírra nyomtuk. Ez egy nagyon érdekes módszer volt, amelyet én még sosem alkalmaztam.”
A kiállításmegnyitó keretében, most már hagyományosan a résztvevők szavazatai által kiválasztották a LindArt győztes művészpárosát, amely 2018-ban lehetőséget kap önálló kiállításra a lendvai várban. Idén az Ivana Bajcer (Horvátország) és Maša Mlinarič (Szlovénia) párosé lett a díj.
MCSi Design