kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek

tothgordana3117Az egészséges táplálkozás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, főzelékfélét, valamint halat és szárnyast eszünk. A rendszeres testmozgással karöltve pedig sikeres lesz a fogyás és a közérzet is javul. Az egészséges életmódról Toth Gordana lendvai élelmiszeripari mérnökkel, táplálkozástudományi szakemberrel, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet munkatársával beszélgettünk.
– Évek óta hallhatunk különböző intelmeket az egészséges életmód fontosságáról, manapság szinte elárasztanak bennünket a jótanácsok, hogyan étkezzünk egészségesen, mire figyeljünk oda. De valójában mit jelent az egészséges táplálkozás?
– Az egészségünk érdekében is fontos, hogy gondot fordítsunk a táplálkozásunkra. Elsősorban a rendszeres, napi négy-öt étkezésre kell odafigyelni, valamint arra, hogy minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Az asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült termék, sok zöldség és gyümölcs. Ebből főleg a nyári időszakban a kertek és a gyümölcsösök gazdag választékot biztosítanak. Emellett a húsfélék közül kerüljük és kisebb mennyiségben fogyasszuk a vörös húsféléket (sertés és marha), és inkább fehér húsokat együnk (hal, szárnyas). A tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása ajánlatos, a joghurtok közül a legegészségesebb a natúr, melyet gyümölcs hozzáadásával ízesíthetünk, és esetleg cukor helyett egy kiskanál mézzel édesíthetjük. Viszont bánjunk óvatosan a finomított fehérlisztes termékekkel, a cukorban gazdag élelmiszerekkel, a cukros vagy szénsavas üdítőitalokkal és vigyázzunk a só használatával. Törekedjünk a kiegyensúlyozott és változatos étkezésre. Ügyelünk arra, hogy az utolsó adagot este hét óráig fogyasszuk el, hiszen a késő esti étkezések zavarják a nyugodt alvást és a test sem tudja felhasználni a kalóriákat.
– A nyár egyik legkedveltebb ínyencsége a fagylalt... És mi a helyzet a közkedvelt smoothie-val?
– Mivel a fagylalt cukrot és zsiradékot tartalmaz, mérsékelten kell fogyasztani, de a napi egy gombóc nem vészes. Javaslom viszont a fagylalt házi elkészítését, hiszen kisebb cukortartalommal és friss hazai gyümölccsel állítható elő, így sokkal egészségesebb.
Alapjában véve a smoothie-k, a gyümölcsturmixok egészségesek, de ma inkább csak felkapottak, és az elemzések is egyre gyakrabban azt mutatják, hogy csapdát rejtenek, hiszen nem laktatnak eléggé. Ezért időnként a smoothie elkészíthető, de továbbra is a legjobb a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.
– A nagy hőségben nem szabad megfeledkezni a folyadékról sem.
– Nagy melegben a legjobb választás a víz, emellett az ásványvíz és a langyos cukormentes tea is ajánlott. Mindig felfrissítő hatású viszont a frissen facsart limonádé cukor nélkül.
– Súlyfelesleggel küszködve gyakran folyamodunk a rengeteg fajta fogyókúrákhoz. Ez a megfelelő út a pluszkilók ellen?
– Súlyfelesleg esetén sokkal hasznosabb az egészséges életmód irányelveinek a követése. Az egészséges embereknél nem ajánlom a diétázást, hiszen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, mely az aktív testmozgással párosul, meghozza az eredményt, mindemellett tartós is. A fogyókúra legtöbbször csak átmeneti megoldás, és miután befejezzük, gyakran visszatérünk az eredeti étkezési szokásokhoz, ennek eredményei a hamar visszahízott kilók. Hosszú távon a fogyókúra csak akkor hatásos, ha egy életen át az életvitelünkké válik. Ugyanakkor népszerűek a fogyitabletták is, melyek azonban veszélyesek lehetnek, mert az összetevőit nem lehet követni, ezért kellemetlen mellékhatással járhatnak és panaszokat okozhatnak. Ráadásul nem olcsók, és ha a táplálkozási rend nincs betartva, a fogyitablettáknak sincs kedvező hatása. Ezért a legolcsóbb, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, amelyet rendszeres napi fél óra aktív, illetve egy óra átlagos testmozgással párosítunk. Amennyiben pedig nagyobb túlsúlyról van szó, a fogyás szakorvos felügyelete melletti ajánlott, aki kidolgozza a megfelelő étrendet.
– Az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly gyakori a régiónkban is, és egy felmérés keretében főleg a gyerekek körében mutatkozott meg ez. Hol kereshetők ennek az okai?
– Néhány évnyi pozitív trend után, mely az egészséges életmódra való törekedést és a tudatosulást tükrözte, manapság egy kicsit megtorpant a folyamat. Annak ellenére, hogy tapasztaljuk a nagyobb gyümölcsfogyasztást és a testmozgást, az iskolákban elvégzett felmérések azt mutatták, hogy a gyerekek túlsúlyosak és a testmozgási képességük is rossz. Annak ellenére, hogy az iskolákban az italautomatákat eltávolították és a százszázalékos gyümölcsleveket kínálják a tanulóknak, továbbra is magas az édes és a szánsavas italok fogyasztásának aránya. A közegészségügyi intézet munkatársaiként javaslatokkal és tanácsadással bekapcsolódunk a tanintézmények étrendjeinek kidolgozásában, melyeket figyelembe is vesznek és törekednek a változatos kínálatra. A probléma az otthoni egészségtelen táplálkozásban kereshető. Emellett a gyerekek keveset mozognak és iskola után nagyon sok időt töltenek ülő helyzetben. Az elemzések szerint sok gyerek otthon négy órát is ül a számítógép és a tévé előtt. Kevesen töltik a szabadidejüket napi egy óra aktív mozgással, és a szülők zöme nem is kezdeményezi az aktív szabadidőtöltést, ezért bennük kell elsősorban tudatosítani az egészséges életmód fontosságát.
MCSi Design