kele
perec1
garas1
62. évfolyam
29. szám
Lendva 
2018. 07. 19.
kiscim2918
 

Magyar Értékek Tárháza: a jávorcai Szentlélek-kápolna

ertek31170Az I. világháború isonzói frontjának fontos hadtörténeti és kulturális emlékeit köti össze szlovénul a Pot miru, magyarul a Béke ösvénye elnevezésű turisztikai útvonal. Ennek egyik jelentős, festői szépségű állomása a Tolmintól körülbelül 6 kilométer távolságban található jávorcai Szentlélek-kápolna, amely a Tolminka-patak völgyében vájt keskeny, egykori hadiúton közelíthető meg. (Fölső képünkön: Jávorca, Szentlélek-kápolna, 2016. www.potmiru.si)
A Szentlélek-kápolna a Júliai-Alpok csodálatos természeti környezetében, a Polog-hegy alatt áll. A templom építése szoros kapcsolatban áll az Isonzó-front véres eseményeivel, ugyanis a szenthelyet elesett bajtársaik emlékére 1916. március 1-jétől november 1-ig, azaz 9 hónapnyi elkötelezett munkával az osztrák–magyar 3. hegyidandár katonái saját kezükkel és önkéntes hozzájárulások segítségével emelték.
 
ertek31171Jávorca, Szentlélek-kápolna, 1916. (Muzej Tolmin, www.javorca.com)
 
A kápolnát oly módon építették, hogy a csatatér közelsége ellenére az ellenség számára láthatatlan, a robbanószerkezeteik számára pedig elérhetetlen volt. A helyszín körülbelül azonos távolságra esett a dandár legfontosabb, a Vodil vrh, Mrzli vrh, Sleme és Rdeči rob hegyeken lévő harci állásaitól. A templomhoz végtelennek tűnő lépcsősor megmászása után lehet feljutni. A bejárat mellett két mészkőtábla örökíti meg az építtető Ferenc József osztrák császár és magyar király, Frigyes főherceg főparancsnok, Boroević Svetozár tábornagy és hadseregparancsnok, Rudolf Stőger-Steiner gyalogsági tábornok és hadtestparancsnok, Karl Gerabek vezérőrnagy és hadosztályparancsnok, Ludvig Tlaskal ezredes és dandárparancsnok, valamint a tervező Remigius Geyling főhadnagy és az építést irányító Jablonszky Géza hadnagy nevét.
Az ajtó fölött, a tető gerincén huszártorony emelkedik napórával, a Monarchia címerével és a PAX, azaz béke felirattal. Az épület külső oldalán díszesen faragott keretben az osztrák tartományok és a magyar szentkorona országainak 20 címere látható. A templomba belépve láthatjuk, hogy a belső terét szecessziós stílusban készült festmények díszítik. A kék és a fekete szín dominál arany és fehér ornamentikával.
 
ertek31172Jávorca, Szentlélek-kápolna, 2016. (www.potmiru.si)
 
Az oldalfalakon masszív tölgyfatáblák őrzik a 3. hegyidandár 2564 elesett katonájának nevét, akik 1915 és 1917 között a tolmeini hídfő védelmében haltak hősi halált. Az elesettek nevei alakulatonként, rendfokozat szerinti bontásban, betűrendben szerepelnek. A többnyire németesen írt nevekben nem nehéz felismerni a magyar, cseh, szlovák, horvát, román vagy éppen osztrák nemzetiségű katonákat. A kápolna oltárán a Szentlélek színes mozaikból készült jelképét, a fehér galambot láthatjuk. A szentségtartó diófából faragott ajtaja, amely Krisztust és térdelő angyalokat ábrázolja, Anton Perathoner tüzérkatona, St. Urlich in Grödenerthal-i fafaragó munkája. A jávorcai Szentlélek-kápolna napjainkban jóval több, mint egy művészeti gyöngyszem, ugyanis az a látogatókat a háború borzalmaira, a béke törékenységére, az ember isteni rend utáni vágyára és abból fakadó emberfeletti cselekedeteire is emlékezteti. A kápolna 2007-ben Európai Örökség címet kapott és a Tolmini Múzeumban 2016 júniusában egy kiállítást is szenteltek a történetének. Mi pedig a Béke ösvénye útvonal magyar nyelvű katalógusának és Négyesi Lajos hadtörténésznek a Nagy Háború blogon található írása segítségével mutattuk be az isonzói front egyik magyar vonatkozású emlékhelyét azon céllal, hogy az I. világháború centenáriuma kapcsán a hazájukért távoli vidékeken harcoló és hősi halálban elhunyt nemzettársainkra emlékezzünk.
 
MCSi Design