kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A parlagfűszezon előtt

parlag3117A parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben még alacsony, és habár található már virágzó növény, még nem okoz tüneteket.
Július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően – a parlagfű virágpora megjelenik a levegőben, augusztus második-harmadik hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.
A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra is csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.
A könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha tüneteinek megelőzése, csökkentése érdekében az érintetteknek javasolt, hogy már most felkeressék kezelőorvosukat és konzultáljanak vele a szezont megelőző gyógyszerszedésről. A parlagfűszezon kezdete előtt 10–12 nappal, még a tünetek megjelenése előtt célszerű a gyógyszereket megelőzésként alkalmazni. Az allergiával küzdők jó, ha kerülik a parlagfüves helyeket, az árkokat, útszéleket, folyópartokat, üres parcellákat és erdőszéleket.
Az ablakokat tartsuk zárva, hogy a pollen ne kerüljön a lakásba. Előnyös a légkondicionáló használata, mert hűti, tisztítja és szárítja a levegőt. Ne húzzuk le az autó ablakát!
Ha magas a pollenkoncentráció, ne tartózkodjunk sokat a szabadban! Amikor kintről a lakásba megyünk, érdemes lezuhanyozni, hogy leöblítsük a virágport a bőrről és a hajról. Csökkentsük az egyéb allergénekkel való érintkezést is a parlagfűszezon alatt, mivel a szénanátha tüneteit gyakran többféle allergiát kiváltó anyag együttes hatása okozza.
MCSi Design