kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Soli Deo Gloria – egyedül Istené a dicsőség

balassi4017A reformáció emlékévében arra emlékezünk, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ez alkalomból szeptember 27-én Ljubljanában a Balassi Intézetben megnyílt a Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítás.
Tizenhét angol nyelvű tabló mutatja be a magyarországi protestantizmus történetének összetett viszonyait, valamint azt a hitbeli, vallási folyamatot, melynek nyomán nem csupán a kereszténység, hanem a magyar kultúra és nyelv is gazdagodott és megújult. A megnyitón Molnár Gábor Bíborka, az intézet igazgatója, majd az esemény háziasszonya, Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Filo Geza, a Szlovén Evangélikus Ágostai Hitvallású Egyház püspöke taglalta a reformáció ötszáz évét, kiemelve, hogy a megváltást a mai napig sem tudjuk anyagiakkal megvenni. A reformáció ihletet adott a szabadság irányába és felelősségre hívott bennünket az életmisszióban való közreműködésre.
Az eseményen részt vett, s köszöntőt mondott Takács Szabolcs, a magyar Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára is, aki szerint a reformáció egyik legfontosabb üzenete a nemzeti nyelvű igehirdetés volt, mely megerősítette a nemzetek önbecsülését. Ennek öröksége többek közt az európai nemzetek sokszínűsége, ami az európai együttműködés alapját képezi.
A kiállítás megnyitója után a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum tevékenységét körvonalazta az egyesület vezetője, Daruka Mihály, aki lelkesen buzdította a jelenlévőket a hagyományőrzésre. A látogatók meglepetésként egy 16. századi nyomdagép másolatának segítségével, korabeli technikával készült papírra újra kinyomtathatták az első szlovén bibliafordító, Jurij Dalmatin fordításának egy oldalát és jutalomként ajándékba kapták a Vizsolyi Biblia első oldalát.
Horvat Livia
MCSi Design