kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Az isonzói front összeomlásának százéves évfordulóján

isonzo46171Az I. világháború hírhedt, a magyar katonáknak megannyi szenvedést hozó isonzói frontszakasza (Soška fronta) száz évvel omlott össze az 1917. október 24-én indított, számunkra győztes caporettói (kobaridi) áttöréssel.
 
Az évforduló kapcsán a Ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület is megemlékezést tartott a ljubljanai Balassi Intézetben. Szabó József János hadtörténész felidézte az egykori eseményeket és a katonaéletet, amelyről könyveiben bővebben is olvashatunk. A szerző „Fényes szuronynak rózsafa a nyele” című művét dedikálta az érdeklődőknek. A szerző Dabas Város Önkormányzatának delegációjával érkezett kultúregyesületünkhöz vendégként. Fő céljuk a tisztelgés az elesettek előtt a november 11-i XVIII. Krni Emléktúrán való részvétellel.
isonzo46172A Krn-hegy környékén főleg magyar katonák harcoltak, s ezért a Krni-tó mögötti egykori katonatemető helyét jelző keresztet a helybeliek „magyar keresztnek”, „madžarski križ”-nek nevezik. Az emléktúrán résztvevők ide helyezték el koszorúikat, köztük Katić Andreja, a Szlovén Köztársaság védelmi minisztere, Krasnov Aleksander, az Orosz Föderáció katonai attaséja, Gombos Andrea, Magyarország katonai attaséja, Dabas Város Önkormányzatának küldöttsége, a magyar, szlovén, olaszhagyományőrző egyesületek képviselői a Ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesülettel együtt. Az osztrák hagyományőrzők aktív felvonulóként vettek részt a rendezvényen, míg a Kínai Népköztársaság és az Amerikai Egyesült Államok diplomatái megfigyelőként.
isonzo46173A bár havas, de enyhe idő kedvezett a több mint 500 – köztük 16 magyar – túrázónak, a tó melletti központi megemlékezésnek és a többi programnak. Akik pedig fenn maradtak éjszakázni a tónál a festői környezetben, különleges élményben volt részük.
A túrát jövőre is megrendezik, minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Cs.Gy.
MCSi Design