kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Az olaj- és gázkitermelés történetéről

olaj46171A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a lendvai magyar főkonzulátus az olaj- és a gázkitermelés történetéről szervezett előadást a Lendvai Mindentudás Egyeteme előadássorozat keretében. Az eseménynek a petesházi kőolaj- és földgázmező ismételt fejlesztése adott aktualitást, hiszen nemrég újra elindult itt a földgázkitermelés.
Az előadó, Tóth János, a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója történelmi visszapillantójában elmondta, a kőolajkitermelésre az angol ipari forradalom volt meghatározó hatással, ennek nyomán indult meg a lelőhelyek ütemesebb feltárása, az intenzívebb kőolajbányászat. Az ipari forradalommal ugyanis megjelentek az egyre nagyobb erőt kifejtő gépek, ezekhez kenőanyagra volt szükség, a társadalmi fejlődéssel pedig a világításhoz szükséges anyagokra jelentkezett komoly igény. A kőolajból előállított petróleum felváltotta a gyertyákat és olajlámpákat. A 19. században elindult a lelőhelyek feltárása az akkori Magyarország területén is, jelentősebb olajmennyiségre bukkantak Bázakerettyén és Lovászinál, de a Muravidéken és a Muraközben is. A muraközi Peklenicán például a földből bugyogott fel a kőolaj, állt a földeken és az árkokban, ahonnan az emberek vödrökben hordták el, majd világításra használták fel. Nemsokára elindult a tervezett kitermelés, a II. világháború alatt a zalai, a muravidéki és a muraközi olajmezőknek a nagy készlet miatt komoly jelentőségük volt.
olaj46172A szocialista rendszerben erőltetett kitermelésre, szinte rablógazdálkodásra került sor, ennek számos káros következményével. A kőolaj- és gázkitermelés azonban nagy fejlődési lehetőséget is jelentett a vidéknek és javított az emberek életszínvonalán is.
Az előadás után felszólaló Kaszás Mihály kifejtette: örül annak, hogy a kőolaj- és földgázkitermelésről jobbára múlt időben beszélünk, és hogy a fejlődés miatt ma már környezetkímélőbb energiahordozókat alkalmazunk. Tóth János válaszában kifejtette, a környezetbarátnak vélt termékeknél nem csak a végterméket kell szem előtt tartani, hanem az egész előállítási folyamatot, s ekkor már sok esetben árnyaltabb a kép.
MCSi Design